1,2 milliárd forintos fejlesztéssel modernizálták a tetőcserépgyárat Csornán.

Folytatja magyarországi gyárainak fejlesztését a Wienerberger, melynek keretében idén tavasszal befejeződött a csornai kerámia tetőcserépgyár modernizálása. Az elemek rakodását már teljes egészében robotok végzik, így jelentősen gyorsult a termelés. A megfelelő végeredmény érdekében a kétlépcsős minőségellenőrzést 3D-s kamerák, ultra érzékeny mikrofonok és a lézeres „Ré szeme” végzi. A gyár a több mint 1,2 milliárd forint értékű beruházás eredményeképp teljesen megfelel az Ipar 4.0 követelményeinek, továbbá megújult a 20 éve folyamatosan működő égetőkemence is.

Megnyitása óta legnagyobb fejlesztésén esett át a csornai cserépgyár gyártástechnológiája, amely során az automatizálásra, a termékminőségre és az innovációra helyezték a hangsúlyt. Az új, korszerű berendezések és a robotok integrálása jelentősen modernizálta a gyártási folyamatokat, növelte az üzem hatékonyságát, illetve a termékek minőségét.

A gyár egyik legfontosabb és központi egysége, a 120 méter hosszú, közel 1000°C fokon üzemelő égetőkemence is teljes felújításon esett át. Húsz éves folyamatos működés után a felújítás kezdetén lekapcsolták, hogy alaposan átvizsgálhassák és cserélhessék az évek során hatalmas hőhatásnak kitett gáz égőszárakat és a kerámiaburkolat elemeit. A kemence mellett a cserépgyár más egységei is nagyobb mértékű állagmegóvást és korszerűsítést igényeltek. A projekt során az üzem főbb technológiai egységeire fókuszáltak: köztük a csatornaszárítóra, alagútkemencére, csomagolósorra és magára a gyártócsarnokra.

A fejlesztés leglátványosabb eleme a szárított és égetett cserepekkel teli kazetták kézi mozgatásának kiváltása volt. A különböző gyártási fázisok közötti, komoly fizikai munkát korábban három műszakban 34 ember végezte. Az elmúlt időszakban egyre nehezebbé vált az olyan minőségi munkaerő megtalálása, akik megfelelő körültekintéssel tudták végezni a kifejezetten nehéz folyamatot. Az automatizálás keretében a cserepek kézi mozgatását hat robot összehangolt munkájával váltották ki. A gépek összefogják a cserepeket, fel- és lepakolják a szalagról, a folyamat végén pedig összeállítják a csomagokat is. Ennek a módszernek köszönhetően a munka folyamatos és a próbaüzem alatt 25 százalékkal gyorsult.

„A robotok integrálása a gyártási folyamatokba komoly lépést jelent a modernizáció terén, a fejlett automatizációs rendszerek bevezetése pedig tovább fokozza a gyártás hatékonyságát és precizitását. Büszkék vagyunk arra, hogy a Wienerberger folytatja hazai fejlesztéseit, és több milliárd forintot költ magyarországi beruházásokra. Ezáltal nem csak a magyar ipar jóhírét öregbítjük a világban, hanem az üzemeinkben dolgozó szakemberek is unikális tudást és szakértelmet szerezhetnek, amelyet később akár a Wienerberger globális gyártási folyamataiban is felhasználhatnak” – mondta Tarsoly József, a Wienerberger zRt. igazgatóságának elnöke.

A gyártási folyamat során két ponton is ellenőrzik a kész termékeket. Első lépésben három ipari és 3D-s kamerával, ultra érzékeny mikrofonokkal, valamint szervomotoros kalapáccsal vizsgálja meg az adott cseréptípus előre beállított paramétereit (szélesség, vastagság, szín stb.). A kalapács a cserép hangja alapján felismeri a belső repedéseket és azonnal lelöki a szalagról a hibás darabot. A csornai gyár saját fejlesztése a lézeres „Ré szeme”, amely egyedülálló módon, kizárólag a cserép vetemedését, görbülését ellenőrzi. Az új ellenőrzési folyamat biztosítja, hogy egyetlenegy cserép sem kerülhet ki úgy a gyárból, hogy ne menjen át a szigorú minőségellenőrzésen.

Kép és szöveg forrása: Wienerberger
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A pályázat, amire bármilyen funkciójú épülettel lehet jelentkezni

A pályázat, amire bármilyen funkciójú épülettel lehet jelentkezni

Ha a tetőt CREATON kerámia tetőcseréppel és/vagy CREATON beton tetőfedő anyaggal tervezték vagy valósították meg.

Európai top10-ben a magyar napelemes tetőcserép

Európai top10-ben a magyar napelemes tetőcserép

A hagyományos napelem technológia újradefiniálásáért ismerte el a floridai Energy CIO Insights magazin a Terránt.

Óvatosabban tervezzük az otthonaink felújítását, de a napelemes tetőcserép továbbra is nyerő

Óvatosabban tervezzük az otthonaink felújítását, de a napelemes tetőcserép továbbra is nyerő

Halasztás és költségoptimalizálás az otthon projekteknél.

Hirdetés