Sorozatunk első részéből kiderült, milyen utat járnak be az alapanyagok, míg az üzemekbe érkeznek. Most pedig nézzük meg, hogyan lesz a nyers betonból kész tetőcserép.

Ott hagytuk abba, hogy a homok, cement, víz és festékanyag bekerültek a számítógép által vezérelt keverőgépbe. Ha ilyenkor rápillantunk a formátlan, lágy betonmasszára, még nehéz elképzelni, hogy néhány órával később ellenálló és esztétikus betoncserép válik belőle.


Az ember nem kerülhető meg, a gép önmagában nem elég a minőséghez

A gyártógépbe érkezve a körforgásban lévő palettákra simítják rá az előkevert és színezett nyers betont, ezeket a palettákat pedig egy vágószerkezet választja el egymástól. Ennek köszönhetően a betont nemcsak a megfelelő cserép formájára alakítják, hanem méretre is vágják. Mindezt az előre programozott, automatizált gépek végzik, de a késztermék magas minőségét a humán munkaerő garantálja. Minden egyes lépés emberi felügyeletet és beavatkozást igényel, ezért az 5 munkaterületre osztott gyártósoron műszakonként 8-9 ember dolgozik folyamatosan, ehhez jönnek még a karbantartók, akiknek a jelenléte szintén elengedhetetlen.

A cserepek minőségét nemcsak a gyártósoron, hanem arról lekerülve is ellenőrzik. A végterméknek nagyon szigorú és előre meghatározott követelményeknek kell megfelelnie, a szilárdságot, a tömeget, valamint a méretet illetően egyaránt, hiszen a cserepeknek az üzemből kikerülve hosszú évtizedekig kell óvniuk és díszíteniük az épületeket.

 


Színre színt: a klasszikustól a modern árnyalatokig

Azok a cserepek, amelyek kiválóan vizsgáztak a minőségellenőrzésen, a nyers oldali festőbe kerülnek, ahol festékszórással, meghatározott paraméterekkel és toleranciákkal viszik fel a környezetbarát festéket a még nyers felületű betonra, ezután a nagy körszárítóba kerülnek. A szárítás után leválasztják az immáron szilárd cserepeket a sablonokról és azok tovább utaznak a szárazoldali festésre, hogy újabb speciális felületkezelést kapjanak festékszórással, a cseréptípusnak megfelelő színben.
 


Cserépsablonok a futószalagon

És hogy milyen színekből áll a Terrán palettája? Az akril alapú vizes emulzióból elméletben bármilyen színt elő lehetne állítani, akár aranyszínű vagy éppen az eget idéző kék cserepeket is. A gyakorlatban azért a vásárlók többsége a klasszikusabb árnyalatokat keresi. Sokáig a vörös és barna színű cserepek domináltak a piacon, de az utóbbi években egyre népszerűbbek a szürke különböző árnyalatai, ezért az igényekhez igazodva a Terrán is bővítette színskáláját. A mediterrán és rusztikus stílus kedvelői is megtalálják a hozzájuk illő modellt, hiszen például a Ferrara árnyalat esetében a festék színével és adagolásával játszva egészen egyedi hatást kapnak a cserepek.

A szárazoldali festést követően a cserepek tovább folytatják útjukat. Hogy milyen állomások várnak még rájuk, mielőtt a megrendelőkhöz kerülnek, azt sorozatunk következő részében mutatjuk be.

Ha a tetőfelújítás során bizonytalanok vagyunk abban, hogy milyen színű cserepet válasszunk, akkor ez a cikk segíthet abban, hogyan hangoljuk össze a tető és a homlokzat stílusát.


 

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. | Web | Facebook | Instagram | Youtube

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Forradalmi újítás a tetőcserepek között

Forradalmi újítás a tetőcserepek között

A többéves technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a Terrán GENERON tetőcserép egyedülálló gazdasági előnyhöz juttatja az ingatlan tulajdonosát.

A 21. század technológiai kihívásaira keresik a választ a Terránnál

A 21. század technológiai kihívásaira keresik a választ a Terránnál

Új telephely, új termék - töretlen a gazdasági növekedés.

Elmosódó határok építészet és jövő tengelyén

Elmosódó határok építészet és jövő tengelyén

A 18. Velencei Építészeti Biennálé tapasztalatai

Hirdetés