Vizet fakaszt a levegőből egy új tetőelem

Közműhöz sem kell csatlakozni a tiszta, korlátlan mennyiségű ivóvízhez.

Forradalminak mondható tetőelemeket, úgynevezett hidropaneleket kínál egy arizonai startup: a napenergiás technológia hálózatfüggetlen, korlátlan mennyiségű, és tökéletes ivóvizet ígér – írta a Designboom.

Először 2017-ben adott hírt a Zeromasswater nevű cég hidropanelről, amelynek most egy továbbfejlesztett verziója mutatkozott be a Las Vegas-i technológiai show-n, a CES-en. A napenergián alapuló technológia közművektől független hozzáférést biztosít a tökéletes ivóvízhez, amelyet a levegő páratartalmából állít elő.

Nincs szüksége semmilyen közműre, vagyis elektromos hálózat és csatornarendszer nélkül működik, ennél fogva a világ bármely pontján telepíthető.

Ezzel a hidropanel komoly segítséget jelenthet a kevés vagy rossz minőségű ivóvízzel ellátott közösségeknek, de az egyre inkább elterjedő sziget üzemű házaknak is fontos része lehet.

Mindkét célt segítheti a CES-en bemutatkozó fejlesztés, az új, „háztartási” modell, a Rexi, amely fele akkora, mint az eredeti hidropanelek. A tetőkre optimalizált panelek otthonok, iskolák és vállalkozások vízellátásáról is gondoskodhatnak.

Az innovációval a fejlesztők elnyerték a 2019-es Lemelson-MIT-díjat a tekintélyes műszaki intézménytől. Az előrendeléseket már a CES-en le lehetett adni, míg a berendezéseket 2020 nyarán kezdik telepíteni. A Rexi hidropanelek ára 2500 dollár, mintegy 750 ezer forint.

Fotók: Zeromasswater
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A WING lett a legjobb magyarországi fejlesztő

A WING lett a legjobb magyarországi fejlesztő

A Real Estate Awardson a WING nyerte a „Legjobb fejlesztő Magyarországon” és a „Legjobb irodafejlesztő Magyarországon” díjakat.

A Market Zrt. építi a MOL székházat a Kopaszi-gáton

A Market Zrt. építi a MOL székházat a Kopaszi-gáton

A MOL Campus 120 méteres lesz, 28 emelettel és a tetején közkilátóval.

Meghalt Rajk László

Meghalt Rajk László

A Kossuth-díjas építész és díszlettervező rövid lefolyású betegség után hunyt el 2019. szeptember 11-én.

Hirdetés