Hirdetés

Több mint munkahely: kirakat a megrendelőinknek

Asztalos István építésvezető a Market 6.0 székházról.

Péntek délután is a terepen érjük csak el Asztalos Istvánt, aki 2019 augusztusa óta irányítja építésvezetőként a Market 6.0 székház építését. Meglepődésre nem csak nekünk, de az olvasónak is lesz oka bőven, hiszen, mint a szakember mondja: „ilyenkor, a projektek végén természetesen mindig nagy a hajtás, de az a helyzet, engem egy még szigorúbb határidő szorít, hogy még véletlenül se legyen csúszás”. Interjúnk az OCTOGON 161-es (2020/5-ös) lapszámából.

Talán nem ezzel kellene kezdeni, hisz oly evidens a nyitó kérdés: milyen önmagunknak – és persze a kollégáknak – építeni? És milyen jó, hogy nem hagytuk ki! Egy nem épp elhanyagolható részlet azonnal más megvilágításba helyezni a feladatot: Asztalos Istvánnak ugyanis ez az első önálló munkája a cégnél!

„Képzelheti... pokoli nagy kihívás! Ilyenkor illenék először arra gondolni, mekkora megtiszteltetés, hogy épp rád bíznak egy ilyen feladatot, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem volt bennem vizsgadrukk a felelősség miatt. De aztán csak belerázódtam valahogy.” Kért tanácsot, vagy bízott magában? „A korábbi projekteken megismert kollégák sokat segítettek. De én egyébként is olyan típus vagyok, aki szívesen átbeszéli a szakmai kérdéseket. Főleg, hogy eddigi marketes időmben nem csupán kollégákat, de barátokat is szereztem, akikre mindig lehet számítani, a helyszínen dolgozó kollégáimnak most is hatalmas érdeme van a sikerben. És persze szinte mindenki megállított és kérdezett: kíváncsiak voltak, milyen lesz az új székház. Arról az apróságról nem is beszélve, hogy szinte mindig itt »lábatlankodott« valaki. Persze én sem bírnám ki ellenkező esetben, hogy ne sétáljak át a szomszédból legalább egyszer. Egy szó mint száz, nem voltan híján a kollektíva támogatásának.”

Meglepte a felkérés, adódik a következő kérdés. Hogyne, vágja rá azonnal az építésvezető.

„Ez nem csupán egy épület lesz a sok különleges ház között, és nem is csak egy munkahely. Sokkal inkább egy kirakat a megrendelőinknek, és egy bizonyítvány önmagunkról. A Market reklámja. Így aztán mindennek tökéletesnek kell lennie.

A Market 6.0 fantázianevű projekt nem egyszerű a feladat. Kevesebb mint egy év alatt, végig rendkívüli tempóban zajló beruházás mindenkitől a lehető legjobb munkát, és a kifogástalan minőséget követelte meg. „De ebben tulajdonképpen nincs is újdonság, hiszen mi mindig is nagyon komolyan vesszük a határidőket” – teszi hozzá Asztalos István.

Néhány statisztikai adat: a szerkezetépítésnél átlagban hetven ember dolgozott a fiatal szakember keze alatt, február közepe óta pedig folyamatosan nő a létszám. A legutóbbi időben már napi kétszáz ember munkáját kell koordinálnia.

Az oktatóterem faburkolata egészen különleges - Fotó: Bujnovszky Tamás

Minden feladatnak megvannak a maga sajátosságai, egyéni specifikációi. Itt ezek miben foglalhatók ezek össze? „Először is a legfontosabb... Az építésvezetői feladatok ellátása közben egy nagyon nem várt szakterületen, a járványkoordinátoréban is el kellett igazodnom hirtelen. Nem volt könnyű az utóbbi két-, két és fél hónap, de közösen megküzdöttünk vele. Most már talán nyugodtan kijelenthetjük, hogy senki sem került veszélybe, és az építkezés is a terveknek megfelelően haladt. Ez rengeteg pluszfeladattal járt, tervezésben is, és persze az embereket is ösztönözni kellett a maszk- és a kesztyűhasználatra.

Az épületen pedig szinte csak speciális elemek találhatóak: említhetném a lobbi csavart pilléreit, amelyek statikailag nagyon különösek, akárcsak az előtető bonyolult szerkezete. Egyik kedvencem az oktatótér faburkolata, ami tényleg egyedülálló, hiszen a mennyezeten is parketta van. Ilyet szerintem nem mindenhol látni.

A lépcsőház is nagyon extravagáns a bámulatosan csavaradó lépcsővel... és még sorolhatnám a különlegességeket, amelyek persze az építés egy-egy fázisában komoly próbatétel elé állított mindenkit. Ez a sok apró jellegzetesség mind-mind egy lehetőség, hogy a Market bemutassa, mi mindenre vagyunk képesek.”

Ha megtörtént az átadás, mi lesz az első dolga? Szabadságra megy? Pihen? Vagy már megvan a következő megbízás? „Céges még nincs, hiszen nem is volt idő rá, hogy beszéljünk róla. Egyvalamit azonban mindenképpen be kell pótolnom, mégpedig záros határidőn belül, mert valaki nagyon hiányolt az utóbbi hónapokban. A menyasszonyom ugyanis egy alapvető dolgot ellesett a cégtől, úgyhogy ahogy nálunk, már nála sincs határidő-módosítgatás. Tehát irány az anyakönyvvezető: augusztusban esküvő!”
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Valami nagyot, kortalant és kiemelkedőt” – rangos díjat nyert a Market 6.0 székház

„Valami nagyot, kortalant és kiemelkedőt” – rangos díjat nyert a Market 6.0 székház

A Market 6.0 székházát az Az Év Irodája 2020 Különdíjjal ismerték el.

Az Év irodája 2020 különdíjat nyert a Market 6.0 székház

Az Év irodája 2020 különdíjat nyert a Market 6.0 székház

A csütörtök esti gálán erős laudációt kapott a projekt.

Több kategóriában is győzelmi esélyekkel indul Az Év Irodája versenyen a Market

Több kategóriában is győzelmi esélyekkel indul Az Év Irodája versenyen a Market

Fókuszban a BudaPart fejlesztései és a Market 6.0 székház.

Hirdetés