Szálcement, fém és kerámia – tetőre, homlokzatra

Az átszellőztetett homlokzatburkolatok forintban mérhető hasznot hoznak az energiatakarékosságuk révén.

Nem mai keletű tény az átszellőztetett homlokzatburkolatok hozzájárulása az épület energiatakarékos működéséhez, vagy e homlokzati megoldásra jellemző csekély karbantartási igény. Pontosan is kiszámolhatjuk, de arányérzékünket nem fogja bántani a kijelentés: középület, társasház vagy akár családi ház esetén ezek ma már nem csak előnyök, hanem forintban kifejezhető hasznok is lehetnek. És az esztétikát se felejtsük el!

Paul Dukas zeneiskola – Építész: Bernard Desmoulin, Fotó: Michel Denance

Az elmúlt években számos szép példát láthattunk a szerelt átszellőztetett homlokzatokkal tervezett épületekre. E homlokzati megoldás előnyei és hasznai a rohamosan formálódó környezetben egyre „kézzelfoghatóbbá” váltak. A burkolatok köre pedig a szó szoros, és átvitt értelmében is egyre színesebb. A kreativitásnak azonban néha határt szabtak az alkalmazással, anyagkiírással, mennyiségszámítással, rögzítéssel vagy a kivitelezéssel kapcsolatos esetleges hibák miatti vélt vagy valós bonyodalmak és nehézségek. Mára azonban az összes szükséges tervezői és kivitelezői támogatással együtt válogathatunk szálcement, acél, alumínium és kerámia burkolatok között a CRLT Solution kínálatában. 

A cég szolgáltatásai révén nem csupán a tervezés válik egyszerűbbé, de a kivitelezés miatt sem kell aggódnunk. Nézzük a részleteket!

Sík felület vagy fa hatás

A homlokzatburkoló és tetőfedő pala alapanyaga környezetbarát szálcement. Gyakori, mint a műemléki épületek fedőanyaga, látványa a korabeli környezet része ma is. Kiselemességével a tetőn formálhatja éppen akár egy felszálló madár tollazatát - ahogy láthattuk ezt a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum épületén - csak a tervező fantáziájától, ill. a fedési módtól függ. Persze a modern építészeti koncepciókban is jól megfér a sík, egyenes vonalú tetők látványa, az anyag pedig könnyedén a tetőről homlokzatra fordul – vagy éppen fordítva. Ha pedig a fedési módokat nézzük az épület hangulatához választhatunk az angol, francia, svájci, német és a magyar fedések közül.

Gyulai Almásy-kastély, látogatóközpont – Építészet: Földes Architects

A Cembrit és az Eternit márkájú szálcement hullám és síkpala kizárólagos magyarországi forgalmazója a CRLT Solution. A szálcement választékhoz tartozik az egyedi módon, a fa látványát és a szálcement tartósságát ötvöző burkolat, a Cedral

Mind a pala, mind a Cedral burkolat a kedvelt szürkében és földszínekben a leggyakoribb, de aki kifejezetten „színes” és színeiben is tartós megoldásokat keres, az semmiképpen se hagyja figyelmen kívül az akár vízszintesen és függőlegesen is felhelyezhető, akár ívek burkolására is alkalmas Cedralt!

Fém: könnyű és rugalmas

A fém – acél és alumínium – homlokzatok hasonlóan előnyös tulajdonságokkal rendelkező homlokzatburkolati és tetőfedő anyagok, élettartamuk minimum 50-60 év. Leggyakoribb előnyükként kis súlyukat szokták említeni. Tetők esetén az állókorcos lemezfedés kifejezetten rugalmassága miatt kedvelt. A táblából, vagy szalagból történő lemezfedés gyakorlatilag bármilyen típusú, akár alacsony hajlásszögű tető burkolására alkalmas, legyen szó acélról vagy alumíniumról.

Ulven Terasse társasház, Oslo – Építészet, fotó: Leva Urban Design

Ha a CRLT Solution kínálatában elérhető Mazzonetto Vestis alumínium és Ruukki acél mellett döntünk, akkor sem kell lemondani a felületi változatosságról – formákban és színekben sem. A szakszerűen elkészített fémtetők ellenállnak az extrém időjárási körülményeknek. A magas anyagszilárdság mellett alacsony súlyúak, így szemben a beton-, illetve kerámia cserepek estén a közel 10 000 kg helyett, fémtető esetében egy kb. 200 nm-es tetőn 1 000 kg súllyal lehet mindössze számolni. Az alacsony súly miatt a tetőszerkezet költségei is kedvezők. 

A természetes kerámia látványa és előnyei

Látványos homlokzatburkolati megoldásokat kínál az évezredes kerámia korszerű technológiával gyártott XXI. századi generációja. A kerámia előnyei, a természetesség, a színtartósság, az UV ellenállóság és éghetetlenség mellett a karcsú lapok karbantartásmentessége a tartós megoldások közé emeli ezt a természetes és szép anyagot. A legváltozatosabb színek és felületi megjelenés jellemezi a cég által kínált német Möding gyár termékpalettát is.

A CRLT Solution márkafüggetlen forgalmazóként minden anyag esetén teljes rendszert kínál. A tetők elengedhetetlen eleme, az ereszcsatorna, és a homlokzatburkolatok alszerkezetének kialakításához bevált rögzítések is a választék részét képezik. A már említett műszaki támogatáson túl logisztikai- és veszélyes hulladék elszállítással kiegészült folyamattal a forgalmazó teljes szolgáltatási palettát kínál.

www.crlt-solution.hu

(Borítókép: Egyetemi Könyvtár, Marburg –Építészet: Sinning Architekten (Heinle Wischer und partner, Freie Architekten –Fotó: Brigida Gonzalez)
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Élet a kertben (X)
  • 2023-06-07 10:00
  • Deco

Élet a kertben (X)

Minőségi idő, minőségi környezetben

Hirdetés