Ez a burkolat gátolhatja a fertőzések terjedését a most épülő járványkórházakban.

Heteken belül piacra dobhatja önfertőtlenítő falburkolatát a Graboplast, amely a speciális felületkezelésnek köszönhetően vegyszer nélkül képes lebontani a mikroorganizmusokat, így a vírusokat és baktériumokat is, és amely a saját kutatás-fejlesztése eredményeként jött létre. A győri székhelyű vállalat azután kezdte el fejleszteni a világszerte egyedülálló falburkolatot, hogy a saját szabadalma alapján gyártott, több éve elérhető padlóburkolata már több országban bizonyított a fertőzések elleni küzdelemben. A speciális falburkolat a most épülő mobil járványkórházakba is bekerülhet.

A Közép-Európában a speciális padlógyártás terén meghatározó Graboplast saját szabadalma alapján több éve gyártja az elsősorban egészségügyi intézmények számára kifejlesztett Silver Knight padlóburkolatát, mely a világ számos pontján, Kínától az Egyesült Államokig bizonyított a baktériumok és vírusok elleni küzdelemben.

A Silver Knight termékcsalád speciális felületkezelése a hasonló, antibakteriálisnak nevezett padlókkal szemben nem csupán gátolja a káros mikroorganizmusok szaporodását, hanem kifejezetten elpusztítja azokat, mindezt vegyszerek használata nélkül.

A termék felületén olyan réteget alakítottak ki, amely nyolc óra alatt még az úgynevezett szuperbaktériumokat is képes elpusztítani. Mindemellett az önfertőtlenítő réteg nem tartalmaz antibiotikumokat, így a kórokozók nem válhatnak rezisztenssé velük szemben.

A kiskunhalasi járványkórház építése - Fotó: MTI/Újvári Sándor

Jancsó Péter, a Graboplast elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy a koronavírus terjedéséről érkező első beszámolók után megnőtt az érdeklődés a cég önfertőtlenítő tulajdonságú burkolata iránt, és egyre gyakrabban kaptak olyan jelzéseket partnereiktől, hogy a vírusok és baktériumok elleni védekezésben nagy szükség lenne egy hasonló tulajdonságú falburkolatra is.

„A várhatóan heteken belül piacra kerülő, világszerte egyedülálló termék előnye, hogy olyan nagy felületeket lehet általa biztonságosabbá tenni, amelyek közösségi terekben, így kórházakban is gyakran több emberrel kerülnek érintkezésbe” – tette hozzá Jancsó Péter.

A termékcsalád hatékonysága a kettős védelmi vonalban rejlik: az első egy természetes, több száz éve ismert és alkalmazott fertőtlenítőszer, az ezüst ion, míg a második, fény hatására aktiválódó védőréteg a vele érintkezésbe kerülő mikroorganizmusokat vízre és szén-dioxidra bontja, így az elpusztult kórokozók nem tudnak egy védőréteget képezni, amely újabb populációk számára táptalajul szolgálhatna.

A speciális felület hatékonyságát független intézetekben, az ISO 27447 szabvány szerint végzett magyar, amerikai és kínai vizsgálatok is tanúsítják, melyeket kifejezetten nehezen elpusztítható, illetve gyakran előforduló baktériumokon (pl. MRSA, VRE, ESBL, E-Coli) végeztek el. Az eredmények alapján a Silver Knight felület a vele érintkezésbe kerülő mikroorganizmusok több mint 99 százalékát elpusztítja néhány órán belül. A győri Petz Aladár Megyei Oktatókórházban valós környezetben végzett összehasonlító teszteknek szintén az volt az eredménye, hogy a termék hatékonyan eliminálja a vele érintkezésbe kerülő mikroorganizmusokat.

Forrás: Közlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Itt a városi piac új modellje, amelyet a társadalmi távolságtartás keltett életre

Itt a városi piac új modellje, amelyet a társadalmi távolságtartás keltett életre

A nagyok helyett mikropiacok létrehozását javasolja egy holland építésziroda.

Tegyél a KÉK-ért az adód 1%-ával!

Tegyél a KÉK-ért az adód 1%-ával!

Érzékenyen érinti a Kortárs Építészeti Központot a koronavírus miatt kialakult helyzet.

Kreatív szakemberek munkáit várja az ENSZ és a WHO

Kreatív szakemberek munkáit várja az ENSZ és a WHO

A figyelemfelhívó anyagok közül a legjobbakat közzéteszik, és szabadon oszthatja mindenki.

Hirdetés