A fő cél a tudásmegosztás a körforgásos gazdaságról.

Stratégiai megállapodást kötött a Holland Nagykövetség és Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) az elmúlt két év kiváló együttműködési tapasztalata alapján. A felek célja elsősorban a körforgásos gazdaság területén élen járó Hollandia elméleti és gyakorlati tudásának megosztása, valamint a tapasztalatcsere és a kommunikáció a fenntarthatóbb épített környezet megvalósításához Magyarországon.

Hollandia elkötelezett a fenntartható jövő és az ENSZ fenntarthatósági célkitűzéseinek megfelelő cselekvés iránt. Az ország 2050-re 100 százalékban karbonsemlegessé szeretne válni, ám a globális hálózatok és szállítási láncok nemzetközi együttműködéseket tesznek szükségessé. Az ország ezért nyitott a határokon átívelő partnerségekre a holland és magyar szereplők közt.

René van Hell és Barta Zsombor - Fotó: HuGBC

„A mai napon aláírunk egy stratégiai megállapodást a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületével – mondta René van Hell, a Holland Királyság magyarországi nagykövete. – Az épületeink, irodáink felelnek az általunk használt nyersanyagok 50 százalékáért. Emellett az épületek használatából ered a CO2-kibocsátásunk közel harmada. Változtatni szeretnénk ezen, és ehhez remek partnerre találtunk a HuGBC-ben. A segítségükkel szeretnénk holland jó gyakorlatokat bemutatni, és együttműködni a magyar építész- és építőipari közösség szereplőivel”.

A HuGBC 2009 óta az építésgazdaság minden területét átfogó szakmai platform és közösség, jelenleg több mint 100 taggal. A közhasznú nonprofit szervezet alapküldetései a szakmai érdekképviselet a fenntartható épített környezet megvalósítását célzó aktuális és jövőt formáló kérdésekben; a szakmai szemléletformálás; a környezettudatos épületek létrehozásához szükséges tudományos megoldások és technológiai ismeretek terjesztése.

A World Green Building Council globális közösség tagjaként előremutató nemzetközi gyakorlatokra és tagjai tudására, tapasztalatára, innovatív megoldásaira építve tudásbázist is nyújt. A két szervezet mostantól közösen tesz erőfeszítéseket a környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatósági célok eléréséért.

A megállapodás három területre terjed ki: az elméleti és gyakorlati tudás megosztására a körforgásos gazdasággal kapcsolatban az épített környezet vonatkozásában; együttműködésre a globális Race-to-Zero és Advancing Net Zero kampányokban, valamint közös eseményekre és kommunikációs területekre.

A megállapodás értelmében a felek platformokat biztosítanak a tudásmegosztáshoz, a Nagykövetség ösztönző látogatásokat szervez Hollandiába és holland cégek számára a régióba, míg a HuGBC segíti az ismeretek megosztását a körforgásos gazdaság elveiről és gyakorlatáról. Kommunikációs területen konferenciákat, képzéseket, webináriumokat, kerekasztal-beszélgetéseket szerveznek majd, és biztosítják, hogy ezeken tapasztalt, képzett szakemberek vehessenek részt.

„Ez a stratégiai partnerség kiemelten fontos az Egyesületünk számára, mivel számos holland példát ismerünk az épített környezet fejlesztésére és a körforgásos szemlélet alkalmazására – közölte Barta Zsombor, fenntarthatósági tanácsadó, a HuGBC elnöke. – Éppen ezért nagyon örülünk, ha ezt a tudást a Nagykövetség segítségével hazánkban is terjeszthetjük. Így egy olyan platformmal szolgálhatunk a tagjaink számára, ahol tanulhatnak a nemzetközi példákból és jó gyakorlatokból.”
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Budavár, Kispest és Szombathely csatlakozik egy új, épületfelújítási hatásokat vizsgáló keretrendszer bevezetéséhez

Budavár, Kispest és Szombathely csatlakozik egy új, épületfelújítási hatásokat vizsgáló keretrendszer bevezetéséhez

A rendszer lehetővé teszi a városok számára az épületenergetikai felújítások valódi hatásainak figyelemmel kísérését és számszerűsítését.

Gyanútlan járókelőkből gondosan felépített fotós életmű

Gyanútlan járókelőkből gondosan felépített fotós életmű

Hans Eijkelboom művei a Madách téren kerülnek vissza először abba a kontextusba, ahonnan származnak.

Újabb lépés a túlélés felé

Újabb lépés a túlélés felé

Megkezdődött a polisztirolhab újrahasznosítása.

Hirdetés