Hirdetés

Az épületek és az infrastruktúra együtt a globális éves üvegházhatásúgáz-kibocsátás 75 százalékáért felel.

Az október 31-én, Glasgowban kezdődő ENSZ klímaváltozási csúcstalálkozóra készülve a világ számos zöld vállalkozásának vezetője sürget kormányzati és iparági intézkedéseket az épületek és az infrastruktúra terén. A zöldépítési világszervezet, a World Green Building Council szintén a találkozó előttre időzítette egy jelentését, amelyben a teljes épített környezet integrált megközelítésében rejlő lehetőségeket tárja fel.

Beyond Buildings (Túl az épületeken) címmel készített riportot a WorldGBC a COP26-ra, mely rendszerszintű és integrált infrastrukturális megoldásokat szorgalmaz a fenntarthatóság terén elért eredmények javítása érdekében. Ezt foglalja össze az alcím is: Miért elengedhetetlen az épületek és az infrastruktúra integrált kezelése az éghajlatváltozással kapcsolatos cselekvéshez és a fenntarthatósághoz?

A cél továbbra is a párizsi klímaegyezményben vállalt 1,5°C alatt tartani a globális felmelegedés mértékét, ehhez pedig elengedhetetlen az összekapcsolt megközelítés, miután a városi épített környezet – az épületek és az infrastruktúra együtt – felelnek a globális éves üvegházhatásúgáz-kibocsátás 75 százalékáért, míg az épületek önmagukban a 37 százalékért az ENSZ idei állapotjelentése szerint.

Miután számos zölden gondolkodó vállalkozás vezetője felismerte az épített környezet kulcsszerepét a fenntarthatósági célok elérésében, a friss jelentésben cselekvésre szólítják fel az iparági szereplőket és a döntéshozókat. A cél a teljes dekarbonizáció 2050-ig, de addig is jelentős előrelépést tenni 2030-ig.

Az anyagban a WorldGBC bemutatja a két terület összekapcsolódását, és azt is, ahogyan a rendszerszintű és az integrált megoldások jobb fenntarthatósági eredményekhez vezetnek, továbbá ahogyan a közös fellépés gyorsíthatja az ÜHG-kibocsátás csökkentését.

A Beyond Buildings kifejti a magán- és a közszféra szerepét a befektetésekben, a szakpolitikákban és a beszerzésben, egyúttal globális irányelveket szorgalmaz a fenntarthatósági eredmények javításáért. Ha jól akarunk teljesíteni ebben a kritikus évtizedben, elengedhetetlen az egységes fellépés az épített környezet összes alágazatában.

A WorldGBC valamennyi szereplő együttműködését kéri a részletes alapelvek kidolgozásához, azokat ugyanis helyi szinten kell adaptálni és ellenőrizni, hogy összhangba kerüljenek az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célokkal és a párizsi klímaegyezményben vállaltakkal, továbbá minden eszköztípusra alkalmazhatóak legyenek.

A milánói Bosco Verticale – Fotó: Molnár Gábor / Unsplash

„A globális klímaválság szempontjából kiemelt jelentőségű, hogy városaink és országaink miként növekednek tovább. Be kell látnunk, hogy ami az épített környezet és az infrastruktúra szektorban működött a múltban, az a jövőben nem fog működni – fogalmazott Nigel Topping, az ENSZ klímaszakértője. – Az előttünk álló környezeti és társadalmi kihívásokat csak új partnerségekkel és közös fellépéssel küzdhetjük le.”

Cristina Gamboa, a WorldGBC vezérigazgatója hozzátette: „Ha jobb, élhetőbb jövőt szeretnénk építeni, el kell érnünk az infrastruktúra emissziómentes növekedését, méghozzá rendszerszintű megközelítéssel, amely fenntartható épített környezetet biztosít mindenkinek, bárhol a világban. A Beyond Building riport segíti az épített környezet fenntarthatósági jó gyakorlatainak gyors adaptációját, és meghatározza a 2030-ra kitűzött célok eléréséhez szükséges kritikus lépéseket. A partnereinkkel és a tagszervezeteinkkel készek vagyunk felgyorsítani ezt a jelentős átalakulást, hogy zéró karbonkibocsátású, reziliens, egészséges és fenntartható jövőt biztosítsunk.”
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ha a beton ország lenne – beszélgetés az építőipar környezeti terheléséről

Ha a beton ország lenne – beszélgetés az építőipar környezeti terheléséről

Az építőipart érintő kihívásokról szervezett panelbeszélgetést a HuGBC.

A HuGBC a legbefolyásosabb ingatlanpiaci szervezetek közt

A HuGBC a legbefolyásosabb ingatlanpiaci szervezetek közt

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete megkerülhetetlen szereplő lett.

A termékek környezeti hatásainak megértése

A termékek környezeti hatásainak megértése

Avagy lássunk tisztán az életciklus-elemzés és a karbonlábnyom világában.

Hirdetés