Összhangban a természettel

Hivalkodástól mentes, nyeregtetős, földszintes családi ház, amelynek harmada kertre nyíló közösségi tér.

A Monazam család új házuk tervezésekor a konyha, az étkező és a nappali közös terére helyezték a hangsúlyt, aminek eredménye egy a terasszal szoros kapcsolatban álló, világos és otthonos közös tér lett.

A Monazam család a dániai Rødovre községben építette fel hivalkodástól mentes, egyszerű, nyeregtetős, földszintes családi házát, amelynek hossztengelyére szervezett helyiségeit igen mértéktartón alakították ki, házuk csaknem egyharmadát szentelték ugyanakkor a kertre nyíló, világos közös térnek. „Saját otthonunkat terveztük, és ezt az alaprajzi elrendezést az első pillanattól kezdve a szívünkbe zártuk – mesélte Maria Monazam. – Az ötven négyzetméteres tér, amely a konyhát, az étkezőt és a nappalit is magába foglalja a családi ünnepek, baráti összejövetelek fontos helyszíne, amely a nyári napokon a kerti terasszal is egybenyitható.”

Fotók: Velux

„A tetőig húzott, magas mennyezetet szerettünk volna a nappaliban, hogy az minél szellősebb legyen” – magyarázta Maria, akinek eredeti terveiben két-két ablak elhelyezése szerepelt a tető két oldalán. Amikor azonban megismerték a VELUX tetőablakok összetettebb beépítési lehetőségeit, újragondolták, mire is van szükségük. Számos bevilágítási megoldás közül választhat, aki magastetős, egyszintes házát szeretné megnyitni a világ felé: csupán egy tetőablak is kétszer több fényt enged be, mint egy azonos méretű homlokzati ablak.

A beépítési megoldások közül a VELUX szakemberei a tetőtéri ablakok egymás melletti sorolásával az üvegfelület megnövelését, ill. a tetőgerinc mentén történő tetőablak beépítést javasolták, így egészen a tér belsejéig, az étkező felé vezethető a természetes fény.

Végül három, csoportosan beépített tetőablakot helyeztek el, optimalizálva a bejövő fény mennyiségét, miközben a nappaliban sem zavarja majd közvetlen fény a családi filmnézést.

Fotó: Velux

Ehhez a rendszerhez GGU felső kilincses prémium tetőablakokat javasoltak extra energiatakarékos 66-os üveggel, amelyeknek kiemelkedő a hőátbocsátási tényezőjük (Uw=1,0 W/m2K), napelemes energiaellátásuknak köszönhetően nem kell őket az elektromos hálózatra kötni. Sőt, fokozott védelemmel rendelkeznek betörés ellen is.

A család megfogadta a VELUX szakértőinek tanácsát, és nem bánta meg: a nap az étkező körül kel fel, így a konyha szikrázó fényben fürdik reggelente. „Fantasztikus itt kezdeni a napot; a többi napszakban pedig elegendő szórt fényt adnak a hatalmas tetőablakok és a kert felé nyitott nagy, függőleges ablakelemek – lelkendezett Maria. – A legcsodálatosabb dolog az intelligens VELUX tetőablakok hatékonysága. Óriási nyugalmat jelent, hogy automatikusan mérik a levegő szén-dioxid-szintjét és szükség szerint szellőztetnek, eső vagy szél esetén viszont automatikusan bezáródnak. Korábban nem is gondolkodtam, mekkora segítség lehet ez a mindennapokban.”

Amikor a szomszédos fák rügyei nyíltak tavasszal, az ablakokon keresztül beszökött nappalijukba friss illatuk, ami bár apróság, a család számára mégis azt jelenti: sokkal nagyobb összhangban élnek az időjárással, az évszakokkal, a fénnyel, mint korábban bármikor.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hulladék helyett modern gobelin

Hulladék helyett modern gobelin

Erik Jensen eldobott billentyűzeteket gyűjt össze, kihalássza belőlük, amit már újrahasznosítani sem szoktak, megtisztítja, és képeket készít belőlük.

Öt év sem kellett a teljes energiafüggetlenséghez egy dán szigeten

Öt év sem kellett a teljes energiafüggetlenséghez egy dán szigeten

Dániában komolyan veszik a környezetvédelmet – bár a helyiek egy része szerint nem eléggé. Nemrég tüntettek is a kérdésben szerintük körülményes, lassú döntéshozók ellen, méghozzá joggal, ha tudjuk, mit értek el például Samsö szigetén az elmúlt években.

7000 forinttal indult, most Év Gyára kategóriadíjat nyert egy szegedi cég

7000 forinttal indult, most Év Gyára kategóriadíjat nyert egy szegedi cég

A CE Glass a kkv-k között a Legjobb menedzsmentfolyamatok kategóriát nyerte meg.

Hirdetés