Hirdetés

Autófeljárót is építettek már a magyar fejlesztésű Platióból.

Már nem csak a háztetőkön lehet napenergiát termelni: a világon először egy kecskeméti kertes ház autófeljáróján hoztak létre járható napelemekből burkolatot magyar fejlesztők. Íme a Platio, ami tartósabb a betonnál, miközben újrahasznosított PET-palackokból készül.

Napelemes térköveket építettek egy családi ház előtt található autófeljárójába Kecskeméten. A nap közben megtermelt zöldenergia a ház áramellátását segíti. A közel 10 négyzetméter nagyságú speciális térburkolat segítségével egy év alatt termelhető energia nagyjából megfelel egy átlagos magyar háztartás éves energiafogyasztásának felének. Az új napelemes technológiát először alkalmazták kertes háznál.
 
„Nem a tető az egyetlen olyan felület, amely napsugárzásnak van kitéve. A járdák, autófeljárók, és egyéb burkolt felületek szintén rengeteg napenergiát nyelnek el napközben. A Platio járható napelemei segítségével most már lehetségessé vált ennek a hasznosítása is” – mondta Sziszák Imre társalapító és mérnök. A fejlesztők célja, hogy esztétikusan ötvözzék a napelemes technológiát a designnal, ezáltal a megújuló energiaforrásokat az otthoni környezet részévé tegyék.

A járólapban található nagyteljesítményű napelemcellák összegyűjtik a burkolatra sugárzott napenergiát, és hasznosítják azt a háztartás számára. A termék fejlesztésénél fontos célkitűzés volt, hogy műszaki és esztétikai szempontból is megfeleljen a felhasználói igényeknek. Ennek megfelelően a felületén csúszásmentes, edzett üveglapokat helyeztek el, amelyek védik a napelem cellákat, amik így akár az autók terhelését is elbírják. A napelemes technológia térburkolatban való alkalmazásával sokkal nagyobb felület áll rendelkezésre a napenergia gyűjtésére.

A technológia segítéségével elektromos autók valódi zöldenergiával való ellátása is megoldható. A fejlesztők 2017-ben egy kisebb járdaszakasz átalakításával környezetbarát energiaforrást biztosítottak elektromos autók számára egy logisztikai ingatlanfejlesztő cég budapesti telephelyén. A cég eddigi legnagyobb szabású projektjét Kazahsztánban valósították meg, ahol egy bevásárlóközpont bejárata előtt 80 négyzetméter nagyságú rendszert hoztak létre, amivel az épület klímarendszerét látják el megújuló energiával.
 
A fejlesztők először a magyar otthonok számára teszik lehetővé az új napelemes technológia alkalmazását. Az év végéig beérkező magyarországi előrendeléseket jövő év tavasz végéig teljesítik. A tíztől akár harminc négyzetméterig is méretezhető rendszerek autófeljárókon, járdákon, kerti ösvényeken, teraszokon vagy akár erkélyeken is kiépíthetők.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

159 - 2020/3

159 - 2020/3

Megjelent az OCTOGON magazin idei harmadik lapszáma, benne többek közt Zaha Hadid grazi apartmanházával, és olyan különlegességekkel, mint a ZalaZONE járműipari tesztpálya (Madzin Attila és Kovács Attila), a Koreai Kulturális Központ új, Frankel Leó úti épülete (Ahn Tae-Jun; Tóthmátyás Edit, Weichinger Milkós; Ham Eun-Hee) vagy épp egy óvoda a pécsi székesegyház ölelésében (Csatai László és Koller József).

Töltsd le a Deco 2018/2-es számát ingyen!
  • 2020-05-19 11:00
  • Deco

Töltsd le a Deco 2018/2-es számát ingyen!

Decót mindig öröm olvasni, ebben a számban is találtunk kincseket.

Skandináv elegancia tetőterasszal
  • 2020-05-19 09:00
  • Deco

Skandináv elegancia tetőterasszal

Ékszerdoboz az Andrássy út vonzáskörzetében lévő szecessziós épületben.

Hirdetés