Hirdetés

Mobil terek egy újragondolt kockaházban

A Hungarian Nest+ elképzeléseit az Arterior Komplex segített megvalósítani, hogy egy Kádár-kocka új erényeket csillogtasson.

Hirdetés

Természetközeliség, többfunkciós terek és okosbútorok egy régi „Kádár-kockában”? A Hungarian Nest+ team belsőépítészeti elképzeléseit az Arterior Komplex tapasztalt csapata segítette megvalósítani.

A Solar Dechatlon Europe 2019-re beérkezett pályamunkáiból felépített szoláris falu látogatói között nagy népszerűségnek örvendett egy rendkívül helytakarékos mobil hálószobabútor, amely egy szekrényből átalakítva (kihajtva) asztalként és ágyként is funkcionálhat.

Ez az innovatív megoldás – ahogy a házban található többi bútor és belsőépítészeti elem is – a Hungarian Nest+ csapat és az Arterior Komplex Kft szoros együttműködésének eredménye.

A meglévő épületek újragondolása, 21. századi térré alakítása korábban is foglalkoztatta a kivitelező cég szakembereit, így szívesen fogadták a kihívást, hogy egyedi bútorokat tervezzenek és gyártsanak le az ún. Kádár-kocka újraértelmezéseként született ökoházba.

Az egyetemistáktól megkapott bútorkonszignációk alapján egyedileg készítették el a nappali és a hálószoba bútorát, illetve a lakáson belüli bútorokat. A mobil hálószobabútorhoz is egyedi szerelvényt alakítottak ki, amely a szekrényre merőlegesen az ágy, majd abból egy nagyobb asztal formálását is lehetővé teszi.

A belsőépítészetben használt alapanyagokat a természetközeliség jegyében válogatták ki, hiszen fontos volt, hogy a versenyzők által képviselt szemlélet a belső tereket is áthassa. A ház egyik jellegzetessége a kürtős szellőzőrendszer, melynek a bútorok is fontos elemei.

Az épület négy sarokpontján a bútorlábazatokba eltolható lábazati rész került, mögöttük járatok, melyeken keresztül szabadon áramolhat be a terekbe a levegő, vagyis ez a berendezés a ház fűtésében és hűtésében is fontos szerepet kapott.

Az Arterior Komplex csapata szerint a projekt során az egyik legnagyobb kihívást a rendkívül szoros határidő jelentette. Mivel egy ház megvalósulásakor a belsőépítészet és a bútorok legyártása mindig a legutolsó fázist jelenti, sajnos gyakori helyzet, hogy az egyéb szakágak csúszásai miatt erre a területre a tervezettnél kevesebb idő marad. Mivel a bútorgyártást hajszálpontos méréseknek kell megelőzniük, a belsőépítészeti munkák kezdésével általában meg kell várni, hogy már álljanak a falak. Az idő rövidsége miatt a szakemberek bátor döntést hoztak:

a szokásosnál korábban nekiláttak a bútorgyártásának, amihez segítségül hívták az épületinformációs modellezés egyes elemeit és szoros együttműködésben a kivitelezésben résztvevőkkel valósították meg határidőre a feladatot.

Az Arterior Komplex Kft. az utóbbi időszakban a tervezést és a gyártást is BIM-es alapon végzi, Varga Zsolt cégvezető szerint a hasonló projekteknél ezé a jövő, mert lehetővé teszi, hogy az építőipari szakágak munkájával párhuzamosan már a bútorgyártás is megtörténjen, ami lényegesen lerövidíti a teljes kivitelezés időtartamát.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nemzetközi díj fiatal építészeknek

Nemzetközi díj fiatal építészeknek

A Lisszaboni Triennálé bcp Début nemzetközi díj azt a célt szolgálja, hogy elősegítse a fiatal építészek karrierjét.

Ennél jobb helyről nem is lehetne nézni az Aurora Borealist

Ennél jobb helyről nem is lehetne nézni az Aurora Borealist

Építészek és túraegyesületi tagok menedékházak építésébe kezdtek Norvégia festői szépségű táján. 

Konténerből nézhetjük, hogyan épül az Etele Plaza

Konténerből nézhetjük, hogyan épül az Etele Plaza

A Futureal két konténer ötvözésével kényelmes tárgyalót hozott létre.

Hirdetés