Hirdetés

Jönnek az éjjel is működő napelemek?

A Kaliforniai Egyetem kutatója szerint ez egyáltalán nem megvalósíthatatlan.

Érdekes fejleményről számolt be az Alternatív Energia portál, miszerint bár jogosan gondolhatnánk azt, hogy a napsütés nélkül, éjszaka is működő napelemek gondolata is bizarr, a Kaliforniai Egyetem Davis-i kampuszának Elektro- és Számítástechnikai Mérnöki Karának kutatója, Jeremy Munday szerint ez egyáltalán nem megvalósíthatatlan.

Jeremy Munday egy régebbi mérnöki ötletből indult ki, a készülő prototípusok pedig azt bizonyítják, hogy van új a nap alatt.

Munday úgy gondolja, hogy egy különleges, egyedi megoldású fotovoltaikus cella képes éjszaka négyzetméterenként 50 W elektromos áramot generálni. Azt számolta ki, hogy ez negyede annak, amit nappali fényben egy normál napelem képes leadni.

De hogyan is működik a „fordított napelem”?

A normálishoz hasonló elven működik, azzal az eltéréssel, hogy az éjszaka kisugárzó hőt használja energia nyerésére. A nappali besugárzás során felmelegedett tárgyak éjjel adják vissza az elnyelt hő egy részét, infravörös sugárzás formájában. Ezt a jelenséget az emberiség régóta használja hűtésre, az úgynevezett termoradiatív cellák segítségével az egyes gépek működése során keletkező hulladékhőt is hasznosítják. Az eredeti elképzelés az volt, hogy egy ilyen eszközt meleg helyre raknának ki, az égre irányítanák, így a világűr felé tudna sugározni infravörös tartományban, ugyanis melegebb, mint a világűr.

A hagyományos napelemek a napfény elnyelése során kialakuló feszültség révén állítanának elő energiát, a „fordított napelem” viszont a kisugárzáskor kialakuló feszültséget használja. Jóllehet az áram fordított irányban folyik, de ettől ez még folyik, folyamatosan így „üzemel”.

„Más anyagokat kell felhasználni, de a fizikai alapelv azonos a szokványos, normál napelemekével” – fejtette ki Munday.

Különlegessége a berendezésnek, hogy nappal is működőképes akkor, ha biztosítani tudják a beérkező napsugárzástól való védelmét. Miután elvileg a nap 24 órájában működtethető ez a sajátságos tulajdonságokkal bíró napelem, képes lehet arra is, hogy egyensúlyt teremtsen az energiahálózat éjszakai és nappali időszaka között.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elkészült Győrben Európa legnagyobb, tetőn kialakított napelemparkja

Elkészült Győrben Európa legnagyobb, tetőn kialakított napelemparkja

Közel ötezer háztartás éves energiaszükségletét termeli meg.

Egy napelemes autó, amely töltőállomás is lehet

Egy napelemes autó, amely töltőállomás is lehet

Hasznos lehet sátorozás során, de akár egyéb elektromos autóknak is vészmegoldást kínálhat.

A Széllkapu szelleme Melbourne-től Szingapúrig

A Széllkapu szelleme Melbourne-től Szingapúrig

A parkban központi szerepet betöltő design-napelemek nemzetközi előképei. 

Hirdetés