Javában épül a gyergyóremetei repülőtér

A székelyföldi reptér kifutópályájával már el is készült a Bayer Construct.

Szó szerint éjjel-nappal zajlik a munka a készülőben lévő gyergyóremetei repülőtéren: nappal betonoznak, később pedig a szükséges utómunkákat végzik az épülő kifutópályán – írta a Székelyhon.ro, megjegyezve: a létesítmény nagyon jelentős gazdasági előnyt hoz a térségbe.

„Gyergyóremete zsákfalu, a zsák szája pedig az égre lesz nyitva” – idézte a lap Laczkó-Albert Elemér polgármestert az építkezéssel kapcsolatban. A politikus szerint a beruházás nagy jelentőségű lesz a gazdaság, a turizmus szempontjából, de az egyszerű munkásembereknek és családjaiknak is fontos lehetőség a kapcsolattartásra.

A kifutópályát építő gép – Fotó: Bayer Construct

Noha a repülőtér kifutópályáján a betonozás a tervezettnél később kezdődött a kedvezőtlen időjárás miatt, de utána alaposan felgyorsult a munka – folytatja a Székelyhon cikke. – Ez a kivitelező Bayer Construct által használt modern célgépnek köszönhető. A lapnak a munkálatot irányító Balázs László elmondta: 

„Naponta 600-700 métert haladnak az ötméter széles és 25 centiméter vastagságú betonréteg elkészítésével. Mivel a kifutópálya 30 méter széles lesz, összesen hat ilyen ötméteres sáv épül. A munkálat nagy precizitást igényel, a szakemberek méterenként ellenőrzik, hogy a betonöntés az előírások szerint történjen.”

A kifutópálya 1100 méter hosszú – további 500 méternyi gurulóúttal – és 30 méter széles – írja a Bayer Construct honlapja. Amikor elkészül a reptér, a kisebb magángépek mellett 40–50 férőhelyes utasszállítókat is fogadhat majd. Emellett készülnek a parkolók is, míg a fogadóépület és hangár tervezési fázisban van, de hamarosan ezeket is elkezdik építeni.

„Gyergyóremetén cégcsoportunk több kulcsfontosságú beruházást is elindított: jelenleg felújítás alatt áll a tejporgyár, mellette pedig egy liofilizáló (gyümölcsöket fagyasztva szárító) üzem épül. Az épülő repülőtér elsősorban ezek kiszolgálását látja majd el” – jegyezte meg a honlap.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Foster + Partners repülő taxiknak tervez terminált

A Foster + Partners repülő taxiknak tervez terminált

Légi utat vesz Dubajban a közlekedés
 

Debrecen a világ legjobb befektetési állomásai közt

Debrecen a világ legjobb befektetési állomásai közt

A hajdú-bihari megyeszékhelyet például New York, Greater Montreal, Berlin, Hong Kong előzi meg.

Hirdetés