Hirdetés

Javában épül a gyergyóremetei repülőtér

A székelyföldi reptér kifutópályájával már el is készült a Bayer Construct.

Szó szerint éjjel-nappal zajlik a munka a készülőben lévő gyergyóremetei repülőtéren: nappal betonoznak, később pedig a szükséges utómunkákat végzik az épülő kifutópályán – írta a Székelyhon.ro, megjegyezve: a létesítmény nagyon jelentős gazdasági előnyt hoz a térségbe.

„Gyergyóremete zsákfalu, a zsák szája pedig az égre lesz nyitva” – idézte a lap Laczkó-Albert Elemér polgármestert az építkezéssel kapcsolatban. A politikus szerint a beruházás nagy jelentőségű lesz a gazdaság, a turizmus szempontjából, de az egyszerű munkásembereknek és családjaiknak is fontos lehetőség a kapcsolattartásra.

A kifutópályát építő gép – Fotó: Bayer Construct

Noha a repülőtér kifutópályáján a betonozás a tervezettnél később kezdődött a kedvezőtlen időjárás miatt, de utána alaposan felgyorsult a munka – folytatja a Székelyhon cikke. – Ez a kivitelező Bayer Construct által használt modern célgépnek köszönhető. A lapnak a munkálatot irányító Balázs László elmondta: 

„Naponta 600-700 métert haladnak az ötméter széles és 25 centiméter vastagságú betonréteg elkészítésével. Mivel a kifutópálya 30 méter széles lesz, összesen hat ilyen ötméteres sáv épül. A munkálat nagy precizitást igényel, a szakemberek méterenként ellenőrzik, hogy a betonöntés az előírások szerint történjen.”

A kifutópálya 1100 méter hosszú – további 500 méternyi gurulóúttal – és 30 méter széles – írja a Bayer Construct honlapja. Amikor elkészül a reptér, a kisebb magángépek mellett 40–50 férőhelyes utasszállítókat is fogadhat majd. Emellett készülnek a parkolók is, míg a fogadóépület és hangár tervezési fázisban van, de hamarosan ezeket is elkezdik építeni.

„Gyergyóremetén cégcsoportunk több kulcsfontosságú beruházást is elindított: jelenleg felújítás alatt áll a tejporgyár, mellette pedig egy liofilizáló (gyümölcsöket fagyasztva szárító) üzem épül. Az épülő repülőtér elsősorban ezek kiszolgálását látja majd el” – jegyezte meg a honlap.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Virtuális kiállítás ünnepli a 70 éves Ferihegyi repteret

Virtuális kiállítás ünnepli a 70 éves Ferihegyi repteret

A Közlekedési Múzeum a magyar repülés kezdeteiről emlékezik meg.

Több mint 80 ezren nézték meg az új reptéri utasmóló videóját

Több mint 80 ezren nézték meg az új reptéri utasmóló videóját

Pontosabban Magyarósi Csaba videóját, amit az influencer január 16-án posztolt.

Az új reptéri utasmóló második üteme igazán látványos lesz

Az új reptéri utasmóló második üteme igazán látványos lesz

Az új hall a terminálokkal megegyező komfortot biztosít a diszkont légitársaságok utasainak.

Hirdetés