Itt a rozsdaövezeti program első fejlesztése

Egy Váci út mentén lévő városrészfejlesztés lett az első kijelölt akcióterület.

Rozsdaövezeti akcióterületnek jelölték ki a Váci út mentén megvalósuló, egyedülálló városrészfejlesztés helyszínét. A Vizafogó utca, Cserhalom utca, Turbina utca és Váci út által határolt, egykori Láng Gépgyár területén magas minőségű, környezetbarát lakó- és irodaházakat, valamint egy négycsillagos hotelt alakít ki a beruházó. A műemléki épületeket is újjáélesztő, zöld városnegyed központi eleme egy közel kéthektáros közpark lesz.

A rozsdaövezetek fejlesztésére irányuló kormányzati akcióterv célja a leromlott állapotú, elhanyagolt ipari területek helyreállítása, kármentesítése és fejlesztése. Ennek a kezdeményezésnek a keretében jelölték ki rozsdaövezeti akcióterületnek a Váci úti ingatlan-beruházást.

Az összesen tervezett bruttó 283 000 négyzetméteres lakó- és vegyes felhasználású fejlesztés egy teljesen új, multifunkciós városnegyedet hoz létre a 13. kerület szívében. A tervek alapján 2022 második felében indul el a több mint 150 milliárd forint beruházási értékű rozsdaövezeti projekt.

A városrészfejlesztés tovább bővíti Budapest meghatározó Váci úti irodafolyosóját, emellett szélesíti a magas minőségű lakáskínálatot, miközben okos megoldásokon alapuló, zöld, városias környezetet hoz létre egy korábban elhanyagolt ipari területen. Az emberléptékű beruházás keretében egy négycsillagos, közel 16 000 m2-es szálloda is épül külön vendéglátó-egységekkel és kulturális központtal, amelynek célja a közeli Duna Aréna sportrendezvényeiből eredő potenciál kihasználása, valamint az üzleti és turisztikai célközönség kiszolgálása.

A Láng Gépgyár egykori épülete a Váci úton - Fotó: Fortepan, Adományozó: Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

Az iroda- és lakóépületek a megszokottnál jóval szellősebb elhelyezkedést tesznek lehetővé, míg a hozzájuk tartozó kiskereskedelmi egységek biztosítják a lakók és az ott dolgozók teljeskörű kiszolgálását. Az irodák és a kereskedelmi épületek a főút, a lakások pedig a belső fekvésű nyugati területsávban kapnak helyet, ahol az ingatlanok mérete minimum 30 m2 alapterülettől indul. 

Az új városnegyed központi részét képezi egy, a nagyközönség számára is nyitott, közel két hektáron elnyúló zöld közpark. A zöldterületre a tervek szerint magasra növő fákat telepítenek, amik ugyancsak hozzájárulnak majd a környék színvonalának emeléséhez, a helyszín több pontján pedig vízfelületeket alakítanak ki, amelyek tovább fokozzák a térélményt, és javítják a mikroklimatikus viszonyokat. Az új park a közeli Népszigettel, Margitszigettel, Duna-parttal és Rákos-patakkal számos kültéri kikapcsolódási és sportolási lehetőséget biztosít a helyi lakóknak. A fejlesztés tovább erősíti a Rákos-patak közösségépítő szerepét, ami segíti a városi környezet értékeinek újrafelfedezését.

A beruházás része a Váci úti oldalon jól ismert műemléki épületek, mint az egykori kazánkovács és kazánszerelő műhely megóvása, és új, például konferencia funkcióval való ellátása is.

A klímavédelmi szempontokat is kiemelten kezelő, modern városrész előremutató és fenntartható smart technológián alapul, amibe beletartozik a magas megújuló energia hányad, az okos mérési megoldások és a smart vízgazdálkodás is. A városnegyedből a belváros közvetlenül elérhető a Váci út, a metró és további gyors tömegközlekedési lehetőségek segítségével. A beruházás számos átfogó infrastrukturális fejlesztést is magával hoz. Ennek keretében kiépítik az Esztergomi utat a Dagálysétány utca és a Dagály utca, valamint a Vizafogó utca közötti szakaszon. Emellett a tervek alapján az Esztergomi út - Vizafogó utca kereszteződésében jelzőlámpás csomópont jön létre. Az elképzelések szerint a Forgách utca besüllyesztésre kerül annak érdekében, hogy a zöldfelület szabadon folyhasson át felette. 

„A Váci út városrészfejlesztési projektünk megtervezése és kivitelezése során kiemelten kezeljük azokat az építészeti és urbanisztikai elvárásokat, hogy a korábban elhanyagolt, indusztriális környezetből egy kifejezetten esztétikus és a város szövetébe illeszkedő zöld negyedet hozzunk létre. Ennek megfelelően az a célunk, hogy megfelelő hatóságokkal együttműködve olyan beruházást készítsünk elő és valósítsunk meg, ami maximálisan tiszteletben tartja az itt lakók érdekeit, emellett a különleges építészeti és környezetbarát megoldásokkal, valamint a hatalmas, fás közparkkal gyökeresen átalakítja és újjáéleszti a kerület eddig mellőzött ipari részét” – hangsúlyozta Zentai Péter, a beruházás mögött álló cégcsoport vezetője.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ami a rozsda alól kiragyog

Ami a rozsda alól kiragyog

Interjú Balogh Samuval, a Főpolgármester kabinetfőnökével a rozsdaövezetek fejlesztésében rejlő lehetőségekről.

Zöld helyett barna

Zöld helyett barna

Februári témánk a rozsdaövezetek fejlesztése.

Feléled a Cukorgyár

Feléled a Cukorgyár

A CHYBIK + KRISTOF és a SKANSKA fenntartható városfejlesztési projektje Prágában.

Hirdetés