Iroda az üveg mögött: kényelem, forma, funkció (X)

A teljes homlokzatán üveggel borított irodaépületek eleganciája vitathatatlan. Ugyanakkor mára nem igaz, hogy egy üveghomlokzatú épület nem lehet energiatakarékos. Lássuk hogyan oldották meg a látvány és funkció összhangjátnak megteremtését Európa három különböző pontján, különböző éghajlati viszonyok és használati igények között, egy-egy irodaépületen – a megfelelő üvegkombinációt használva.


Az igény egyértelmű és komplex: a megfelelő esztétika és kellő mennyiségű természetes fény mellett az energetikai kérdések, a gondos hővédelem elengedhetetlen. De nem feledkezhetünk meg az irodaépületektől elvárt további kényelmi és funkcionális igények kielégítésének feladatáról sem.
Hogyan történik ez Hollandiától Franciaországon át Csehországig?


Kényelem

Az európai projektek egyik franciaországi példája az a zöld környezetben álló, teljeskörűen felújított, 10 900 négyzetméter alapterületű irodaépület, amelynek neve is impozáns küllemére utal: Le Cristallin  azaz kristály. Tervezőinek elsődleges szempontjai közé tartozott a bőséges természetes fény biztosítása által is hozzájárulni a kényelmes munkakörnyezet megteremtéséhez. A Le Cristallin – amely elnyerte a HQE® (Haute Qualité Environnementale) környezetvédelmi tanúsítványt – homlokzat paneljeinek egységes rácsszerkezete ellenére, az Atelier Zündel Cristea építésziroda tágas, a fényre, a kényelemre, és átlátszóságra fókuszáló szabad tereket tervezett. Külső fegyelem, belső kényelem jellemzi az épületet. Ki gondolná, hogy a szabályos külső vonalak milyen rugalmas térrendezést rejtenek! 

Ebben fontos szerepet játszott az irodaépület kéthéjú homlokzata és az ahhoz választott Guardian SunGuard® High Durable (HD) Silver 70 napvédő bevonatos üveg, amely a tartósság mellett az épület gyémántszerű megjelenését eredményezte. A választott Guardian üvegezésének jellemzői könnyedén illeszkedtek az építésziroda elképzelésihez: a Guardian SunGuard® High Durable (HD) Silver 7 rendkívül tartós bevonata magas, 70%-os fényáteresztést és 72%-os naptényezőt biztosít.
 Forma

Az ING délkelet amszterdami, találkozási és közösségi pontként működő pavilon épülete fa sziluettet formáló, és a külső megjelenését erősen meghatározó üveghomlokzatnak tartószerkezeti szerep is jutott. A látványos homlokzati megoldás remekül illik a környék rohamosan fejlődő üzleti környezetébe – az épületrengetegben igazán vonzza a tekintetet. A különleges tetőszerkezet a homorú formából adódóan is kihívást jelentett az épület teljes, üvegezett homlokzatának kialakítása során.

A kiválasztott üveg számos elvárásnak kellett megfeleljen, olyanoknak, mint kiváló napvédelem, nagy fényáteresztés mellett semleges megjelenés. A Guardian SunGuard® SuperNeutral (SN 70/37) napvédő bevonatos üveg semleges, áttetsző megjelenése, mérsékelt tükröződése és egyenletes színe melletti kiemelkedő hőszigetelési tulajdonsága megnyerte az Amszterdamban, az ING kampusz közepén található többfunkciós tér tervezőit. 
 Funkció

A csehországi projekt különlegessége annak nem hétköznapi funkciója: az épületben ugyanis az orvosbiológia és asztrofizika területét érintő lézerkutatások folynak, ahol a három blokkból álló komplexumban háromszázan dolgoznak. Az épület funkciójához, a benne folyó munka innovatív jellegéhez, modern, ám természetes megjelenéséhez annak tervezői elengedhetetlennek tartották az üveg intelligens használatát. Mindez a homlokzaton az ablakok és a látványos átrium napfényszabályozó képességét adja.

A prágai intézmény kapcsán is a Guardian SunGuard® SuperNeutral® (SN) 70/37 bevonatú Guardian ExtraClear úsztatott üvege bizonyult a megfelelő választásnak. Az épületben zajló munka jellegéből adódóan kifejezetten fontos volt, hogy elegendő természetes fény jusson mindenhova: ezt a Guardian úsztatott üvegének 70%-os fényáteresztő funkciója biztosítja.
 És mi a helyzet, ha lakóépületek homlokzatát borítja üveg? 

Lakókomfort és az üveg változó piacokon, változó igények között - Build Marketing- 
Inspiráció a nagyvilágból Guardian üveggel:  Projektek | Guardian Glass

 

Guardian Glass | Web | Facebook | Instagram 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Üveg a házon – különböző léptékben (X)

Üveg a házon – különböző léptékben (X)

A lakókomfort része – egy üveghomlokzatú épület esetén is – a természetes fény, a fényvédelem és hőszabályozás összhangja. Nézzük az üveg mögé – 3 külföldi példa röviden, különböző léptékben.

Visszatükröződő történelem

Visszatükröződő történelem

Hogyan illesszünk mai épületeket akár évszázadokkal korábban épült házak közé?

Hirdetés