Hirdetés

Hulladékból készített téglát egy skót professzor

Hogy véget vessen az építőipar környezetszennyező gyakorlatának.

Egy skót startup, a Kenoteq kifejlesztette a K-Briq nevű fenntartható téglát, amely 90%-ban építési hulladékból készült. Az ötlet Gabriela Mederotól, az edinburghi Heriot-Watt Egyetem mérnök professzorától származik, a szén-dioxid-kibocsátás kevesebb mint egytizedét generálja, mint egy normál tégla, és bármilyen színű lehet. 

„Évek óta keresem a megoldást az építőipar lábnyomának csökkentésére, mert szomorúan látom, hogy a modern építési technológiák olyan alapanyagokat használnak, amelyek nagy mértékben hozzájárulnak a szén-dioxid-kibocsátás növekedéséhez” – mondta Medero.

Az idei Serpentine Pavilion látványterveK-Briq többféle színben

Medero a Kenoteq egyik társalapítója, és azon dolgoznak, hogy a téglákat mihamarabb kereskedelmi forgalomba tudják helyezni. Nagy lépést jelent ezen az úton, hogy K-Briq-ből fogják felépíteni az idei Serpentine Pavilion-t, amelyet a Counterspace dél-afrikai építészeti stúdió tervezett. A Serpentine Galleries szervezésében évente összeülnek neves mérnökök és létrehozzák az év pavilonját Londonban, amelyet aztán mindenki megtekinthet. 

Medero elmondása szerint a K-Briq úgy néz ki, mint egy normál tégla, ugyanolyan súlyú és úgy viselkedik, de jobban szigetel. A Kenoteq a téglákat helyben gyártja, ezzel is hozzájárulva a szénlábnyom csökkentéséhez. A professzor elmondása szerint sajnálatos módon a Skóciában használt téglák 85% -át jelenleg Angliából vagy más európai országból importálják, ami hosszú távon szintén nem fenntartható. Medero nagyon büszke az eredményeikre, hiszen nemcsak jó példával járnak elöl az építőiparban, de tevékenységük jól illeszkedik az Egyesült Királyság kormányainak fenntarthatósági célkitűzéseihez is. 

Egyre több anyagkutató kísérletezik alternatív tégla előállításával, a Coloradói Egyetem kutatói nemrégiben baktériumokból hoztak létre „élő téglát”, kíváncsian várjuk, ezekből az ötletekből mikor lesz tömeggyártás.

Forrás: Kenoteq
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Túlélésünk záloga

Túlélésünk záloga

Fókuszban a méhek.

Célegyenesben a Brick Award ’22 zsűrizése

Célegyenesben a Brick Award ’22 zsűrizése

Rekordszámú nevezésből választják ki az 50 épületet, amelyek közül majd kikerülnek a világ leginnovatívabb és legszebb téglaépítészeti alkotásai.

Tégla újragondolva

Tégla újragondolva

A Triplex Confinium nemzetközi pályázata Jimbolia (Zsombolya, RO) egykori téglagyárának területén kialakult tavak környezetének kulturális rehabilitációjára.

Hirdetés