Hogy lehet zöldebb az építőipar? | Terrán (X)

Ma már megkerülhetetlen kérdés, hogyan lehet zöldebb az építőipar és az épületüzemeltetés. A fenntarthatóság már az épületek tervezési fázisában is kulcskérdés, de a gyártási folyamatokban sem kikerülhető többé. A Terrán elkötelezett a minél kisebb ökológiai lábnyom elérése mellett, ami nem csak a napelemes tetőrendszerben mutatkozik meg.


Az építőipar és az épületüzemeltetés globális szinten a szén-dioxid-kibocsátás 40 százalékáért felelős, ezért ma már nem kerülhető meg a kérdés, hogyan lehetnek zöldebbek az épületeink.


A környezettudatosság már a tervezéssel kezdődik

Bár fontos az épületek hatékony szigetelése, a környezetbarát világítás vagy a természetes hűtési módok, mindenekelőtt már a tervezésnél gondolni kell a környezetünkre. A fenntartható építészet ökológiai értelemben azt kell hogy jelentse, hogy védjük a természeti erőforrásokat, amennyire csak lehetséges csökkentjük a szén-dioxid-kibocsátás mértékét, valamint helyben előállított, környezetbarát építőanyagokat használunk fel.

Egy épület környezetre gyakorolt hatását az építés módja és a felhasznált építőanyagok mellett természetesen a használat is befolyásolja. Itt válik fontossá a megfelelő homlokzati- és tetőhőszigetelés, a nyílászárók megválasztása, a korszerű fűtési rendszer, valamint a megújuló energia felhasználása. Mindez alapos, jól átgondolt tervezést igényel, ahol minden apró részlet tökéletes összhangban van egymással. Ráadásul a fenntartható építészet nem csak a környezet számára hasznos. Megtérülő befektetés, amelynek fenntartási, üzemeltetési költsége alacsonyabb, valamint piaci értéke magasabb.


A Terrán tovább zöldül

A Terrán határozott lépést tett a környezettudatosság útján, amikor napelemes innovációba kezdett. A Generon napelemes tetőrendszerrel a napenergiát hasznosíthatjuk egyedi megoldással. Minden cserép egy-egy szolárpanelként működik, kialakításának köszönhetően pedig tökéletesen belesimul a tető síkjába. A Generon nem melegszik túl akkor sem, ha kánikula van, valamint rendkívül ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben. Még felhős időben is akár 50-90%-os kihasználtsággal képes működni.

A több mint száz éves cégcsoport elköteleződése a fenntarthatóság, ami a minél kisebb ökológiai lábnyom elérése mellett nem csupán a Generon napelemes tetőrendszerben mutatkozik meg. A minél környezetbarátabb gyártási folyamatok és működés jegyében a vállalat bólyi telephelyén napelempark biztosítja a cserépgyártó üzem teljes villamosenergia-ellátását. Pécsett és Kunszentmiklóson pedig jelenleg a megvalósítás utolsó fázisába ért a megújuló energiaforrás kiépítése, ezzel is bizonyítva a Terrán elhivatottságát a zöld gondolkodás és bolygónk védelme mellett.


Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. | Web | Facebook | Instagram | YouTube

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Gyerekszoba csillagos égbolttal

Gyerekszoba csillagos égbolttal

Koppenhágában nehéz dolog a homlokzathoz hozzányúlni, ezért inkább a meglévő keretekkel tették izgalmasabbá a házat.

Kapcsolatban a természettel – a város közepén

Kapcsolatban a természettel – a város közepén

A dán család a tetőtér megvételekor tetőteraszt akart létrehozni, döntésük azonban egy szabadon használható nappalit eredményezett.

Jelentős díjat nyert a Terrán napelemes tetőcserepe

Jelentős díjat nyert a Terrán napelemes tetőcserepe

Több mint 150 pályázat közül bizonyult kategóriájában legjobbnak a Terrán GENERON az Energy Globe-on.  

Hirdetés