Befejező stádiumához érkezett Európa egyik legnagyobb kézilabda arénája.

A Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK Zrt.) beruházásában és a Market Építő Zrt., mint fővállalkozó tervezésében és kivitelezésében a Népligetnél épülő Budapesti Multifunkcionális Sport- és Rendezvénycsarnok kivitelezése befejező stádiumba érkezett. A létesítmény a Magyarország és Szlovákia által közösen rendezett 2022-es European Handball Federation (EHF) férfi kézilabda Európa-bajnokságon debütál.

Az EHF előírásainak megfelelő, Európában egyedülálló, modern, multifunkciós csarnok építése a tereprendezést követően 2019 novemberében vette kezdetét. A pandémia okozta nehezítő körülmények ellenére - a járványügyi előírások szigorú betartásával - ütemterv szerint haladt ás halad jelenleg is a kivitelezés. 2020 nyarára elkészült a 8 lépcsőház, és elindult a lelátók szerkezetének építése. 2020 októberében megkezdődött a tetőszerkezet építése, 2021 januárjában pedig elindult az aréna külső burkolatának felhelyezése. A létesítmény 2021. márciusra szerkezetkész állapotba került. 

Jelenleg a kivitelezés a befejező stádiumba érkezett és megtörtént az épület „bezárása”. A külső területek térburkolási és kertészeti tevékenységei, a belső tér szakipari munkálatai vannak napirenden. A Budapesti Multifunkcionális Sport és Rendezvénycsarnok jelenlegi készültségi szintje 60 százalékos.

Kihívások az építkezés során 

A legnagyobb kihívásokat a bonyolult épületszerkezeti kialakítás, a Design & Build konstrukció, valamint a rendkívül szűkre szabott határidő jelentette. 

A gördülő tervezés, a Design & Build megvalósítás során a tervezés és a kivitelezés folyamatosan szimbiózisban van egymással, kéz a kézben járnak annak érdekében, hogy a kivitelezés során a leggazdaságosabb szempontok jussanak érvényre és hogy összehangolt műszaki megoldások születhessenek. Ez a fajta megoldás olyan lehetőséget teremt, amely mentén haladva körültekintő és átgondolt tervezés után, a lehető legrövidebb idő alatt és a leghatékonyabban tud haladni a beruházás. Ugyanakkor az előnyei mellett ez a fajta konstrukció rövid és szoros határidőket szab mind a tervezőknek, mind pedig a kivitelezőknek, sok esetben azonnali döntések meghozatalára kényszerítve a megvalósításban résztvevőket. A Design & Build konstrukció sikerességének alapvető feltétele a professzionális és összehangolt tervezői és kivitelezői gárda, mely a multifunkcionális csarnok esetében rendelkezésre áll.

További kihívást jelentő faktor, hogy a projekt monumentalitásához képest a megvalósításra rendelkezésre álló határidő rendkívül rövid, éppen ezért a Market részéről az ütemterv fegyelmezett és pontos tartása jelentős prioritás a kivitelezés során. A tét nem kicsi: az idei év végére a létesítménynek el kell készülnie ahhoz, hogy a 2022. január 13. és 30. között megrendezésre kerülő férfi kézilabda Európa-bajnokság előtt az EHF próbamérkőzések keretében tesztelhesse a csarnokot.  

A BIM-tervek hatékonyan hozzájárultak a projekt magas minőségéhez

A multifunkciós csarnok esetében BIM-ben való tervezés valósult meg, melynek lényege, hogy egy olyan, folyamatában szabályozott és visszaellenőrizhető követelményrendszert állít, amelynek köszönhetően a projekt minősége, átláthatósága és a kivitelezés hatékonysága a legoptimálisabb módon történhet. A BIM elősegítette a szakágak közötti eredményes koordinációt, a felek közötti hatékony kommunikációt, és jelentősen csökkentette a helyszíni kivitelezési problémák számát. A Design & Build-ből kifolyólag rendkívül hasznos volt a változtatásokat – és azok hatását a többi szerkezetre – azonnal látni 3D-ben is. A BIM tervek hatékonyan hozzájárultak a projekt magas minőségi színvonalon történő megvalósításához, segítették a kiviteli ütemezést, az organizációt és a kooperációkat. Ugyancsak a BIM-tervezés eredménye, hogy a projekt előkészítésében és a kivitelezés során az anyagok rendeléséhez gyors mennyiségi kimutatások álltak rendelkezésre, továbbá a készültség nyomon követése és kontrollálása ugyancsak gördülékenyen valósulhatott meg. 

A legkülönfélébb népszerű eseményeknek adhat otthont a multifunkciós csarnok 

A csarnok küzdőterét úgy méretezték, hogy nemcsak kézilabda meccseket, de akár jégkorongot is rendezhetnek benne. 

A multifunkciós csarnok a teremsportágak számára is megfelelő paraméterekkel rendelkezik, így akár kosár-, röplabda- és tollas mérkőzések, tenisz, korcsolya, küzdősportok, súlyemelés, vívás, torna, sőt bizonyos lovas és motoros versenyek is megrendezhetők benne. 

A hazai és nemzetközi szintű sporteseményeken túl a fejlett műszaki megoldásoknak köszönhetően számos jelentős látogatószámot igénylő esemény szervezésére is lehetőséget ad a csarnok: igény szerint konferenciák, nagyszabású koncertek, show műsorok, kiállítások, rendezvények is lebonyolíthatók benne. 

A beruházásnak köszönhetően a létesítmény közvetlen környezete is megújul, a több mint 15 hektáros, éveken át gondozatlan, elhagyatott terület rendezetté válik, Budapest új zöldfelülettel bővül általa. A területrendezés miatt kivágott fák helyére 400 növény, valamint padok, ülőalkalmatosságok telepítésére kerül sor azzal a céllal, hogy a csarnok környezete kedvelt közösségi térré váljon.  

Végül néhány számadat az építkezés jelentőségének szemléltetésére: 

Kivitelezéssel érintett terület 150 000 m²
Csarnok alapterülete: 50 000 m²
Összes térburkolat területe: 40 000 m²
VIP bokszok száma: 49 darab
Befogadóképesség: 22 022 fő

Épületre vonatkozó adatok:

A tető acélszerkezete: 4800 tonna
Összes deltabeam: 480 darab
Előregyártott vasbeton szerkezet mennyisége: 15 000 m³
Monolit vasbeton szerkezet alapozással: 45 000 m³
Homlokzat mérete: 17 500 m²
Liftek száma: 14 darab
Mozgólépcsők száma: 8 darab
Az épület legmagasabb pontja: 40,5 méter

A kivitelezés feszes tempóban és nagy erőkkel továbbra is zajlik. A Market Építő Zrt. a rá jellemző magas szintű szakértelemmel, pontosággal és elkötelezettséggel végzi az aréna munkálatait annak érdekében, hogy a projekt a kitűzött megvalósítási határidőre elkészüljön, és hogy hazánk büszke szervezője lehessen az Európa - mind befogadóképességét, mind pedig műszaki megoldásait illetően – egyik legnagyobb kézilabda csarnokában megrendezésre kerülő férfi kézilabda-Eb-nek.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Erdőrész újul meg Piliscsabán

Erdőrész újul meg Piliscsabán

A Market kezdeményezésére

Halmozta a sikereket a Market az Év Irodája versenyén

Halmozta a sikereket a Market az Év Irodája versenyén

Három Market Építő Zrt. által épített irodaház is van a nyertesek közt. 
 

Romok új élete

Romok új élete

Elindult a Market ROM Vándor programja.

Hirdetés