Idén is lesz glasstec, ahol a karbonsemlegesség és a digitális üvegipari technológiák is fókuszba kerülnek.

A legalább 6000 évre visszatekintő üveggyártás legújabb vívmányai tehát alapvetően befolyásolják életünket, a glasstec kiállítás pedig alapvetően befolyásolja az üvegipar fejlesztési irányait. Idén ősszel is megrendezik a fontos szakvásárt, ahol fontos témakörökről lesz szó.

Az üveggyártás és az üvegipari berendezések legfontosabb szakvásárának számító glasstec Nemzetközi Üvegipari Szakkiállítást 2024. október 22-25. között rendezik meg a Düsseldorfi Kiállítási Központban. A kiállításon a világ minden tájáról érkező, 80%-ban döntéshozókból álló látogatók termékek és megoldások páratlan választékát ismerhetik meg a teljes értékláncon. A „WE ARE GLASS” mottóval a glasstec szervezői a szakvásár vezető iparági pozícióját hangsúlyozzák ki. A kiállítás idén a befektetési döntések átfogó információs platformjaként olyan témakörökre összpontosít, mint a körforgásos gazdaság, a digitális technológiák, valamint a karbonsemlegesség.

„Tovább erősítjük és bővítjük a sikeres glasstec konferencia formátumot, valamint a glass technology live (gtl) programot. A gtl egy egyedülálló platform az üvegipar legújabb fejlesztéseinek és innovációinak egy helyen, egy időben történő megismeréséhez. Az átfogó rendezvényprogram abban segít, hogy a látogatók átlássák az üvegipar minden szegmensére jellemző sokszínűséget és innovációs erőt. Ez magában foglalja az építészetet, a homlokzattervezést, a kézművességet, az autóüvegeket, az üvegfeldolgozást és -gyártást, valamint a szolártechnológiát és az intelligens üvegeket” – magyarázta Lars Wismer, a glasstec igazgatója a közelgő vásár kapcsán.

„WE ARE GLASS”

Az üvegipar immár több mint 50 éve használja a glasstec szakvásárt elsőszámú információs és üzletkötési platformként. A világ minden tájáról érkező kiállítók és látogatók kétévente Düsseldorfban gyűlnek össze, hogy üzleti kapcsolatokat építsenek ki, új ügyfeleket szerezzenek, a meglévő kapcsolatokat pedig továbbfejlesszék. A WE ARE GLASS mottó egyidőben fejezi ki az üvegipar innovatív erejét és sokoldalúságát, valamint az üveg nélkülözhetetlenségét.

Nagy utat járt be az emberiség, mióta a kőkorszakban őseink elkezdték használni az üveg a természetben is előforduló formáját, az obszidiánt. Napjaink üvegipara folyamatosan növekvő számokat produkál. Az üvegpalackok és -tartályok globális piaci értéke például az előrejelzések szerint 2029-re 96,4 milliárd dollárra növekszik és hasonló utat jár majd be a csomagolásra használt üvegtermékek piaca is. A műanyag csomagolások korlátlanul újrahasznosítható, újrafelhasználható és fenntarthatóbb alternatívájaként ugyanis az üveg egyre inkább visszaszerzi népszerűségét a csomagolás világában, különösen mivel az elmúlt években számos ország tiltotta be és korlátozza a műanyag csomagolóanyagokat. A saját felelősségével tisztában lévő, hagyományosan energiaigényes üvegipar tehát a szén-dioxid-semlegesség és az erőforrás-takarékosság irányába mozdul el.

Átfogó programválaszték

A glasstec fő témakörei, a körforgásos gazdaság, a digitális technológiák és a karbonsemlegesség tehát a kapcsolódó konferenciákon, fórumokon és találkozókon is szóba kerülnek majd. Az iparág vezető képviselői számos magas szintű, a kutatás, a tudomány és az ipar új megközelítéseit bemutató előadást tartanak.

A glasstec conference 2024 képezi majd a szakvásár széles előadásprogramjának gerincét. A gyakorlati szakemberek, a nemzetközi szakértők, a kiállítók, valamint a tudomány, a kutatás és a formatervezés képviselői három színpadon tartanak előadásokat:

 • glass trends sessions: Az elméleti és gyakorlati know-how ismertetése a felsorolt három fő témakörben.
 • CircuClarity One: A Dr. Lisa Rammig és Prof. Linda Hildebrand által indított kezdeményezés az üvegiparban elért fejlesztésekre és előrelépésekre világít rá, a fenntartható gyakorlatokra összpontosítva.
 • Craft LIVE: Szakértői előadások és workshopok a továbbképzéshez, illetve bepillantás az üvegkereskedelem legújabb technikáiba és trendjeibe.
 • Start-Up Sessions: Platform a fiatal vállalatok innovatív ötleteinek és termékeinek bemutatására.
 • glass melting pot: „A kutatás és az ipar találkozása” – kutatási ötletek és projektek bemutatása és megvitatása nemzetközi szakértők bevonásával.
 • architecture forum: neves nemzetközi építészeti irodák projektjeinek bemutatása „Aktuális trendek és kihívások az üveggel történő építészetben” témakörrel. A fórumot a glasstec szervezi a DETAIL szaklappal és Prof. Dr. Ing. Jutta Albus-szal együttműködve.

A darmstadti, delfti, drezdai és bochumi műszaki egyetemekkel együttműködésben létrehozott glass technology live innovációs bemutató is visszatér a glasstecre. Innovációs platform a szakmai látogatók, építészek és mindazok számára, akik érdeklődnek a jövőbeni üvegalkalmazások iránt. Az idei év kiemelkedő látványosságai közé tartoznak majd az Eckersley O'Callaghan által készített, ívelt és laminált vékony üvegből készült üvegpavilon, valamint a monitorokká alakítható ablakok. A Fotoverbundglas Marl olyan laminátumokat mutat majd be, amelyek mindeddig műszakilag nem voltak megvalósíthatók.

Egy másik különleges bemutatóként a glass art a nemzetközi galériák rendkívüli üvegművészet műalkotásait állítja ki, az üveg esztétikai sokszínűségét demonstrálva.

A magyar üvegipar Düsseldorfban

A komoly múltra visszatekintő magyar üvegipar sem marad képviselet nélkül Düsseldorfban. Hazánkban több mint 200 cég foglalkozik üveggyártással. Az 1960-as évek egyik legnagyobb beruházása volt az üveggyár Orosházán történő felépítése, amit a város határában akkoriban talált földgázmező indokolt. Orosháza tehát az 1960-as évektől a magyar üvegipar fellegváraként ismert. Az örökséget ma olyan vállalkozások viszik tovább, mint a 100 százalékban magyar tulajdonú OROSházaGLAS Kft., vagy éppen a világ egyik legnagyobb üveggyártója, a Guardian Glass magyarországi leányvállalata, a Guardian Orosháza Kft.

A hazai tulajdont olyan cégek is erősítik, mint a több generációs családi tulajdonban lévő székesfehérvári Jüllich Glas Holding Zrt., az egészen 1918-ig visszavezethető történelemmel büszkélkedő szatymazi CE Glass Industries, vagy éppen a a visszapillantó tükrök exportjában a világon a harmadik helyen álló soproni Hirschler Glas Kft.

A globális cégek hazai vállalatai között találjuk a világ egyik legnagyobb síküveg gyártóját, a Saint Gobain-t is, Kaposváron pedig a világ második legnagyobb üveggyártója, a török Sisecam épít egy 330 000 tonna éves gyártási kapacitású üveggyárat, ami várhatóan még idén meg is kezdi a termelést. A magyarországi kiállítók a 13. csarnokban lesznek megtalálhatók: a MOTIM Fused Cast Refractories Kft. – amely üveggyártó kemencékben használt tűzálló anyagok és öntvényekkel foglalkozik – az F92-es standon, míg a Refmon Zrt – amely tűzálló termékek gyártásával foglalkozik – az A15-ös standon állít ki.

glasstec 2024 kiállítás - Düsseldorf

Fő témakörök:

 • Digitális technológiák
 • Karbonsemlegesség
 • Körforgásos gazdaság

Fő programok:

 • glasstec conference
 • glass trends sessions
 • CircuClarity One
 • Handwerk Live
 • Start-Up Sessions
 • glass melting pot
 • glass technology live
 • glass art

Forrás: Sajtóinformáció
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nyers beton és tiszta üveg az ünnepi asztalra (X)

Nyers beton és tiszta üveg az ünnepi asztalra (X)

Ikonikus bútorok – beszélgetés Jászay Elizabettel, a Ligne Roset hazai üzletvezetőjével. Kilencedik rész.

Cseh üvegművészek a Határtalan Designon

Cseh üvegművészek a Határtalan Designon

Az Üveg Nemzetközi Éve kiállítás- és programsorozat alkalmából idén cseh, olasz, szlovák és magyar kortárs üvegművészek munkáiból álló válogatást tekinthet meg a közönség.

Hirdetés