Hirdetés

Az 57 méteres toronyházat csütörtökön robbantották fel.

Hirdetés

Zajlanak az előkészületek a 2023-as atlétikai-vb-re, aminek egyik látványos mozzanata volt a héten a Csepel-sziget északi részén található VITUKI toronyház felrobbantása. Az 1976-ban épült, Mühlbacher István tervezte, 57 méter magas épület állaga leromlott, és mivel kies területen helyezkedik el, a bontását viszonylag egyszerűen meg lehetett oldani.

A kivitelezők a hosszabbik oldalával párhuzamosan, a Rákóczi híd felé döntötték el a tornyot, közölte az építést felügyelő BMSK (Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.).

Ám mielőtt végleg elbúcsúznánk az épülettől, írjuk ki a nevét rendesen: Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutatóintézet. A toronyház hosszú ideje üresen állt, így nemrég egy elhagyatott épületekkel foglalkozó csatorna felkereste, és alaposan bejárta, ezzel dokumentálva is a végnapjait. Idézzük tehát fel a mindössze néhány hete készült urbex-videót:

Mint a videón is látszik, az épületben volt számos értékes midcentury modern bútor, értékes burkolatok. Reméljük ezekből megőriztek valamit, elvégre eszmei értékében és anyagként is egyaránt számos megtartandó, újrahasznosítható elemet tartalmazott a Vituki. 

Magáról a robbantásról egy videó:

Az atlétikai-vb rendezési jogát két éve nyerte el Budapest, a leendő stadiont a Csepel-szigetre, a korábbi olimpiai pályázat helyszínére jelölték ki. A 40 ezres arénát a világverseny után visszabontják 15 ezresre, ugyanakkor megmarad a sportág hazai központjának.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Átadták a Kaposvár Arénát

Átadták a Kaposvár Arénát

Az aréna, mely a Modern Városok program keretein belül valósult meg, akár 4 ezer ember befogadására is alkalmas.

Az építészek, akik stadiont exportáltak

Az építészek, akik stadiont exportáltak

Špela Videčnik a Keletiek Nyugaton, nyugatiak Keleten: Építészkongresszus 2019 című konferencián a ljubljanai építészirodája nemzetközi munkáiról beszélt.

A DVTK a legszebb stadion

A DVTK a legszebb stadion

A DVTK arénája lett a legszebb a 2018-ban átadott stadionok közül.

Hirdetés