Hirdetés

A keleti országrész központja és a nyugati határszél kapuja vezeti az ingatlanpiaci árlistát.

A keleti országrész központja és a nyugati határszél kapuja vezeti az ingatlanpiaci árlistát: az Otthon Centrum felmérése szerint a téglalakások átlagos négyzetméterára a nagyobb városokban 331 ezer forint volt idén. Az idei eladások alapján Debrecen bizonyult a legdrágábbnak (457 ezer Ft/m²), amelyet Sopron követ (420 ezer Ft/m2-es árral), míg a harmadik legdrágább város Veszprém (392 ezer Ft/m²). Ugyanakkor a listavezetők mögött azért hasonló fajlagos árak voltak jellemzőek még Szegeden, Kecskeméten és Székesfehérváron is, olvasható az Otthon Centrum oldalán.

Sopron – Fotó: Danyi Balázs

A négyzetméterárak mellett az abszolút árak is sokatmondóak: ebben a tekintetben is Debrecen van az élen, itt átlagosan 26 millió forintot fizettek egy téglalakásért, bár ezt az átlagárat Székesfehérvár és Veszprém is megközelítette. Ugyanakkor Sopronban egy lakáshoz ennél valamivel olcsóbban, 24 millió forintos középértéken is hozzá lehetett jutni. Kecskeméten és Szegeden átlagosan 21 millió forintba került egy lakás.

A panellakások átlagos négyzetméterára 308 ezer forint volt idén. A legdrágább városok között a panellakásoknál kisebb különbség mutatkozott, mint a téglalakások esetében. Ebben a szegmensben Székesfehérvár lett az első (412 ezer Ft/m²), Sopron a második (405 ezer Ft/m²), míg Debrecen csak a harmadik (396 ezer Ft/m²). A dobogó után Győr, Kecskemét és Veszprém a sorrend (350 ezer Ft/m²). Az eladási árakat tekintve kissé módosul a lista: a legtöbbet átlagosan Sopronban fizettek egy panellakásért (22,5 millió forintot), csak kicsivel olcsóbb Debrecen (22 millió) és Székesfehérvár (21 millió). A többi városban 20 millió forint alá esett a panelek középértéke (19-17 millió forint).

A családi házak átlagos négyzetméterára idén 242 ezer forint volt. Ez a legalacsonyabb fajlagos árat jelenti a három használt lakástípus közül. Ebben a szegmensben ugyancsak Sopron a legdrágább (450 ezer Ft/m²), de az ezüstéremre bejelentkezett Érd (370 ezer Ft/m²), amit Debrecen követ (324 ezer Ft/m²) az átlagárak terén. A többi nagyobb város ezektől az értékektől jelentősen elmaradt. Érden átlagosan 41 millióba került egy családi ház, míg Sopronban 38 milliót fizettek ezért. De Szegeden, Szolnokon és Szombathelyen is meghaladta az átlagos vételár a 30 millió forintot. Ezen a listán Debrecenben nem szerepel olyan előkelő pozícióban, ott 27 millió a középértéke egy családi háznak, mivel az értékesített családi házak alapterülete kisebb volt más városokban lévőknél.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szigetelés-kisokos | KontaktBau (X)

Szigetelés-kisokos | KontaktBau (X)

Miért számít sokat a szigetelés? Hogyan alakítsuk ki jól?

A pandémia ellenére is az irodaházak uralták a hazai kereskedelmi ingatlanpiacot

A pandémia ellenére is az irodaházak uralták a hazai kereskedelmi ingatlanpiacot

A járványügyi helyzet a hazai ingatlanpiaci szektort is átalakította.

A magyar piacon továbbra is az iroda a legnépszerűbb

A magyar piacon továbbra is az iroda a legnépszerűbb

Európában a járvány előtti szint fölött, itthon még alatta a befektetési ingatlanpiac.

Hirdetés