Hogyan lehetne jóval nagyobb a tervezett csepeli park?

A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) megindította a nyílt közbeszerzési eljárást az új észak-csepeli közpark tervezésére.

A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) a múlt hét végén megindította az Európai Unió hivatalos közbeszerzési értesítőjében a nyílt közbeszerzési eljárást az új észak-csepeli közpark tervezésére. Fürjes Balázs Budapest egyik legnagyobb parkjáról ír, Bardóczi Sándor szerint lehetne jóval nagyobb is, ugyanakkor elismeri, hogy minden új parknak örülni kell.

A fejlesztési területet az egyik oldalról a fejlesztés alatt álló és Kálvin térig hosszabbítandó csepeli hév és a Weiss Manfréd úti kerékpárút határolja, délről a jövőbeni Galvani-híd kapcsolódó körútja és a rajta futó villamos és kerékpárút, a Kis-Dunán keresztül Ferencváros fejlesztési területei felé pedig gyalogos és kerékpáros hidakat készítenek elő.

A park egyik különlegessége az úgynevezett „wetland” kultúra lesz, ami egy, a csapadékvizet környezetbarát módon kezelő vizes élőhely.

A tervezési pályázat idén májusban zárul, a tervek, közösségi tervezésben és az önkormányzatokkal egyeztetve, két év alatt készülhetnek el.

A parkban szabad pihenőterek, tisztások, gyalogos- és kerékpárutak, sétányok, közösségi sportpályák, illetve kertek lesznek, továbbá Duna-parti teraszokat, kiülőket, utcabútorokat és biciklis-gyalogos hidakat építenek ki.

A hírre a Facebook-oldalán reagált Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze, aki árnyalta a „Budapest egyik legnagyobb parkja” kifejezést (a hírt így vette át számos lap Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár Facebook-oldaláról.)

Bardóczi közölte, hogy „Budapest legnagyobb parkja a Népliget = 129 hektár”, utána Margitsziget (96), Városliget (81 – „amíg el nem kezdték beépíteni”), Május 9. park (80), Gellért-hegyi közpark (39) a sorrend, így a tervezett csepeli park csak hatodik a maga 36 hektárjával.

„Még városi nagyparknak számít így is, hisz 25 hektár feletti” – ismerte el a főtájépítész, aki nyomban ki is egészítette a tervet, mutatván, hogyan lehetne jóval nagyobb a terület.

„Mutatom, hogyan közelíthetné meg a 100 hektáros méretet. Ha lemondana a tervezett fejlesztés sok-sok, a nagyközönség elől elzárt (és burkolt) sportterületről, csarnokról és épületről. Azt remélem, hogy ez még lehetséges. Persze a városban megszülető minden új parknak örülni kell.”

Az új park terve - Forrás: Fürjes Balázs/FacebookBardóczi Sándor változata az új parkra - Forrás: FacebookHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bécs lett a világ legzöldebb városa

Bécs lett a világ legzöldebb városa

A jó példa itt van a szomszédban. 

Te döntheted el, hogyan nézzenek ki Budapest közparkjai

Te döntheted el, hogyan nézzenek ki Budapest közparkjai

A Fővárosi Önkormányzat létrehozott egy weboldalt, ahol elmondhatod a véleményedet.

A járvány lehetőséget ad arra, hogy újragondoljuk a parkokhoz való viszonyulásunkat

A járvány lehetőséget ad arra, hogy újragondoljuk a parkokhoz való viszonyulásunkat

Kevesebb autó, több közpark, beton helyett növények. 

Hirdetés