Elutasítják az építkezéseket az élhetőség javára.

Példátlan döntést hozott a Balaton északi partján fekvő, alig 600 lelkes Paloznak önkormányzata. Február 15-től életbe lépett egy új rendelet, amely legalább egy évig megakadályozza az új építkezéseket a faluban – vette észre a Turizmus.com.

Paloznak látképe – Fotó: Paloznak.hu

Az új rendeletet a helyben lakók érdekeire tekintettel alkotta meg a polgármester, a képviselőtestülettel egyetértésben. Eszerint

az alig 600 lakost számláló településen mostantól tilos telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, továbbá elbontani, illetőleg más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött változtatást sem szabad végrehajtani.

A korlátozás várhatóan 1-3 éven belül, az új rendezési terv és a helyi építési szabályzat elfogadásakor szűnik meg, a már folyamatban lévő (bejelentett, vagy engedéllyel rendelkező) ügyeket azonban nem érinti – írták Paloznak hivatalos honlapján.

Veszélyben a hagyományos falukép

Czeglédy Ákos polgármester reméli, a tilalom nemcsak a falu élhetőségének és paloznaki táj értékeinek védelmét, hanem a családi turizmus feltételeinek megőrzését is segíti a Balaton-felvidék hagyományos faluképének megőrzéséért 1998-ban Hild-díjjal kitüntetett településen.

„A lépést a több balatoni településen, így Paloznakon is érezhető építkezési láz indokolta, a rendelkezésre álló infrastruktúra és a közműhálózat ugyanis nem tudja kiszolgálni az ezek nyomán megnövekedő igényeket, és a hagyományos faluképet is veszélyezteti

– mondta Czeglédy a Turizmus.com-nak. – A döntés képviselőtestületünk turizmussal kapcsolatos elképzeléseivel is összhangban áll: a tömegturizmus helyett a szelíd, családi turizmus lehetőségeinek megteremtésére koncentrálunk, alkalmazkodva a turisztikai infrastruktúrához."

A faluban magánszálláshelyeket találunk, négynél több szobát mindössze egyetlen szolgáltató kínál. A részben Alsóörshöz tartozó Pelso Kemping a kivétel, azonban az a falu lakóövezetétől távolabb, a Balaton partján, önálló egységként üzemel.

A Paloznakra érkező családok jellemzően szoros kapcsolatot alakítanak ki vendéglátóikkal, gyermekeik a szálláshelyek udvarán játszanak, ahogy az „faluhelyen" megszokott, ezért a polgármester később sem tartja kívánatosnak nagyobb kapacitású panzió, újabb kemping megnyitását. A faluban a fentiek mellett jellemző a bor- és gasztroturizmus is.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Aluljáró vagy gőzhajó?

Aluljáró vagy gőzhajó?

Balatoni vasúti aluljárót alakított át a MÁV.

Kortárs művészeti hetek a Balatonnál

Kortárs művészeti hetek a Balatonnál

Képzőművészet, szobrászat és fotográfia áll az idei Garten Balaton középpontjában.

Hirdetés