Hirdetés

Zarándokház Aszófőn

A Tihanyi Bencések számára tervezett zarándokszállás új épülete szinte láthatatlan.

A Szent Benedek Zarándokház tervezése során a szigorú településképi szabályok betartása mellett egy olyan épület tervezése volt a Pyxis Nautica célja, amely széles vendégkör kiszolgálására alkalmas. A szűkös anyagi keretek mellett 240 m2-en kellett 50 fő számára szállást biztosítani: balatoni körtúránk következő állomását a tervezők mutatják be. 
 


A Tihanyi Bencések számára tervezett zarándokszállás egy statikailag már nem megmenthető épület helyére került. Ebből ered a törekvés a folytonosságra, hiszen a telek korábban sem volt üres. A korábbi épületegyüttes iskolaként és szolgálati lakásként épült több ütemben, és az utóbbi 20 év során már használaton kívül állt. Az ebből adódó állagromlás már nem tette lehetővé a költséghatékony felújítást. Egyszerű épület volt, de eljárt felette az idő.

Ezt a láthatatlan egyszerűséget kívántuk folytatni, mely a bencések sajátja, és az erre való törekvés több helyen tetten érhető- ilyen az épület mérete és hozzávetőleges tömege- karaktere is. Továbbá igyekeztünk a korábbi épületből megmenthető értékesebb anyagokat például a lábazatként szolgáló terméskövet újra felhasználni, ezzel csökkentve az építés környezeti lábnyomát.
 

 

Az épület szinte láthatatlan megjelenése egyáltalán nem hátrány és semmiképpen nem szégyellnivaló. A hivalkodás kerülésének oka egy őszinte igény az építtető részéről. Igény a funkcionalista egyszerűségre, törekvés a kivitelezhető és sallangmentes minimumra. A rendre jellemző puritán, tiszta gondolkodás megjelenik a funkcionalista alaprajzi elrendezésben, és a letisztult, díszek nélküli, homlokzati rendben. Az épület egyszerre igazodik a tájegységre jellemző építészeti formanyelvhez és alkalmaz kortárs fiatalos elemeket. 

 


Az alsó szinten két 8 fős vendégszobát, egy 2 fő számára alkalmas apartmant, mosókonyhát, közösségi teret és mosdót alakítottunk ki. Az emeleten pedig további három 8 fős, három 2 fős vendégszoba, valamint mosdók és gépészeti helyiség kapott helyet.

 

 

A szűkösebb vendégszobákat nagy, világos közösségi térrel ellensúlyoztuk, ami szervesen kapcsolódik a kültéri fedett teraszhoz és a kerthez. Az épület a tervek szerint egész évben várja a túrázókat, zarándokokat, és a gyermekcsoportokat.

 

 

 

További képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Zarándokház Aszófőn

Zarándokház Aszófőn

A Tihanyi Bencések számára tervezett zarándokszállás új épülete szinte láthatatlan.

Energiatárolók Komlón

Energiatárolók Komlón

Kovács Júliának a MOME Építész szakán készült mesterdiplomája az építészet új kihívásaira reagál.

Metaweek Dubajban

Metaweek Dubajban

Négy napos, innovációs közösségi eseményt tartanak a metavilág vezetői Dubajban.

Nincs találat!

Hirdetés