„Az emberek költeni akarnak”

Portfolio Property Investment Forum 2020.

Sokan sokféleképp próbálták megfogalmazni, felkészülni rá, azonosítani a lehetséges jeleket, hogy miként csap le a következő válság a világra, az élet azonban kreatívabb volt és olyat húzott, amire talán senki sem gondolt – olvasható a Property Investment Forum 2020 ismertetőjében. A hazai ingatlanpiac szereplői azonban erősek, és ha sokan talán kisebb vagy nagyobb sebekkel is, de együtt, egymást támogatva, újabb tapasztalatokkal és tudással felvértezve, túl lesznek ezen a különösen komplex válságon, és megerősödve indítják újra közösen a következő sikeres évtizedet – vizionálja a fórum.

A Portfolio Property Investment Forum konferencia a vírushelyzetre reagálva idén az online térben kapott helyet, a befektetések, a fejlesztések, a finanszírozás, a makrogazdasági folyamatok, a technológiai újdonságok, a bérlői igények, az üzemeltetés, a hotel, a logisztika és a lakáspiac témaköreit járva körül.

Cikkünkben az előadások összefoglalóiból, az előadók gondolataiból szemezgetünk.

Ez a harmadik olyan változás húsz év alatt, ami meghatározó az ingatlanpiac életében is. Legutóbb átéltünk egy paradigmaváltást és most jött egy világjárvány – világított rá a jelen helyzetre Noah Steinberg, FRICS, elnök-vezérigazgató, WING (RICS magyarországi elnöke) megnyitóbeszédében. 

A járvány első hullámát átvészeltük, de vajon hogyan menjünk tovább? Sokan nehéz helyzetben vannak, így fontos kérdés, hogy mit lehet tenni ott, ahol az állami segítség nem elegendő. Míg az előző válság pénzügyi válság volt, a mostani nem az, most van likviditás, így a kérdés, hogy milyen termékbe érdemes most befektetni, hiszen egyértelmű, hogy pénz van a piacon – vizsgálta a helyzetet Kibédi Varga Lóránt, Managing Director, CBRE Hungary. 

Most csak a jelenről beszélünk, mivel a következő évekről senki nem tud semmit. Úgy gondolom, az iroda és a közösségi területek nem fel, sokkal inkább átértékelődnek.

Tény, hogy az otthoni munka is lehet hatékony, de mindenkinek hiányzik egyfajta humán interakció.

Mind az otthonokban, mind az irodákban fajlagosan több térre lenne szükség ahhoz, hogy a tehetségek továbbra is a cégünket válasszák. Amit azonban a vállalatok most megspórolnak, annak egy részét a dolgozók otthon fizetik ki, így nem biztos, hogy minden visszatér a régi mederbe – hangsúlyozta Dános Pál MAisz, MRICS, igazgató, KPMG.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy melyek azok a folyamatok, amelyek valóban alapjaiban formálják át az ingatlanpiacot a következő öt-tíz évben, azt mondanám, hogy

bár a home officenak is van létjogosultsága, de az e-kereskedelem az, ami iszonyatosan nagyot ugrott az elmúlt időszakban.

Ennek ellenére a retail és a közösségi terek is vissza fognak jönni, nem is csak a vásárlás, sokkal inkább a közösségi élmény miatt. Amint túl leszünk a járványon, a retail újra kedvelt asset lesz, most azonban mind a bérlőknek, mind a bérbeadóknak nehéz a helyzete, így egyéni élethelyzetek alapján a tulajdonosoknak egyenként kell leülni a bérlőkkel és az alapján meghatározni a segítség mértékét – mondta Gereben Mátyás, MRICS, országmenedzser, CPI Hungary.

A mostani körülmények hatására sem számítok strukturális változásokra.

Az emberek alapvetően társas lények, így továbbra is keresni fogják a lehetőséget, ahol találkozni tudnak és együtt tudnak lenni. A munkahely sem csak a munkavégzés helyszíne, hanem egyben találkozási helyszín is,

így a közösségi terek nem le, sokkal inkább felértékelődhetnek a jövőben – hangsúlyozta Dr. Gyorgyevics Benedek, vezérigazgató, Városliget Zrt. 

A kivitelezési költségekben látunk egy tíz-tizenkét százalékos árkorrekciót. A jövő igényeiről viszont még elhamarkodott következtetéseket levonni, most még nem kell gyökeresen más alaprajzokban és teljesen új struktúrában gondolkodni – emelte ki Dr. Schrancz Mihály, ügyvezető igazgató, Property Market Kft. 

Bár az új diplomások nem feltétlenül akarnak otthonról dolgozni, sokkal inkább csapatmunkában, sokan örülnek a home office nyújtotta rugalmasságnak, és a munkáltatók is rájöttek arra, hogy a home officenak nagyobb előnyei is lehetnek a költségek csökkentése szempontjából. Az irodában valószínű, hosszabb távon fog lecsapódni a jelenlegi helyzet, a lokáció, a minőség és a szolgáltatási kör fogja meghatározni az iroda iránti keresletet.

A szállodáknál azt látjuk, hogy ugyan volt egy zuhanás, de most már optimistábbak a befektetői várakozások. Továbbra is jó kondíciókkal lehet megállapodni a szállodákkal, akik általában hosszú távra, akár húsz évre terveznek.

A retailben nemcsak bérlők és bérbeadók vannak, hanem látogatók is, akikre eddig talán kevésbé figyeltünk. Most az ő megértésükbe fektetünk energiát, a bérlő/bérbeadó/látogatók összehozása a cél – mondta el Agházi Gyula MRICS, vezérigazgató, Gránit Pólus.

A KKV szektor nagy része továbbra is előre néz és keresi a lehetőségeket. Hogy mennyire kell a bérlőkkel kompromisszumot kötni az a bérlőtől függ, van, aki most teljes home officban van, de még nem akarja feladni az irodát.

Nagy kérdés, hogy a vakcina mikor érkezhet meg, és mikor indul el a turizmust is érintő gazdasági visszazárkózás.

Az építőipar lassulása például pozitívan hat a költségeinkre, mindennek két oldala van. Túl nagy változásra azonban nem számítok, a mostani helyzet egyelőre úgy tűnik, hogy csak egy buktató az életünkben, de a pandémia az ingatlanpiac fundamentumait nem változtatja meg, változás helyett inkább igazodásra lesz szükség – mondta Kovács András, Sales Director, Indotek Group.

Fontos, hogy kinek mi a tevékenysége és mekkora cégekről beszélünk. A legkisebb cégek a legkitettebbek a mostani helyzetben, illetve a székházak, ahol most egyáltalán nem lehet a jövőt tervezni. A bérleti díjakban elindultunk egy stagnálás vagy enyhe korrekció felé, de ez a kevés tranzakció miatt még nem jelentkezik a headliningban. Az albérleti, másodlagos piacot képző lehetőségek most jóval nagyobb volumenben állnak rendelkezésre. Vannak olyan több tízezer négyzetméteres területek, amelyek előbérletként hasznosultak, de most visszakerülnek a piacra. Valamiféle veszteség minimalizálásra biztosan szükség van. Valóban nagyon rövid időre látunk csak előre, ami a tervezhetőség és az elköteleződés kapcsán is rányomhatja bélyegét a tranzakciókra a közeljövőben. Összességében arra számítok, hogy általában a home office növekedni fog, az irodaterület iránti igény viszont még egy nyitott kérdés – mondta Simonyi Balázs MRICS, Leasing Director, CPI Hungary.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fővárosi fejlesztések magas építészeti értékkel

Fővárosi fejlesztések magas építészeti értékkel

A Property Market tevékenysége jelentősen hozzájárul a főváros megújulásához – most még többet megtudhatsz a landmark projektjeiről.

Újabb jelentős szakmai díjat nyert a WING

Újabb jelentős szakmai díjat nyert a WING

Idén ismét elhódította a Portfolio Property Awards elismerést. 

Zuzmók a foteledben

Zuzmók a foteledben

Erdei inspirációból születik a design Svédországban.

Hirdetés