Negyedórás riport egy napelemes házról - 1979-ből

A CBS hírcsatorna készített róla egy kisfilmet, amelyben a napenergia tömeges hasznosítását sürgette.

Az 1960-as években jelentek meg először cikkek arról Amerikában, hogy érdemes lenne elgondolkodni a napenergia hasznosításán, majd a CBS televíziós hírcsatorna 60 Minutes című hírmagazinja 1979-ben számolt be arról, hogy elkészültek az első fotovoltaikus rendszerek. Ebben az időben Iránban zajlott a polgárháború, az országból a vezetéken érkező kőolaj mennyisége pedig nagy mértékben lecsökkent.

Ekkor merült fel először, hogy egyrészt egyáltalán nem jó az, ha Amerika ennyire kiszolgáltatott az energia terén, tehát jó lenne alternatívát kidolgozni a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentésére. A napenergiában gondolkodók már csak arra vártak, hogy az amerikai kormány is megértse ennek fontosságát. 

A technológia adott volt, igazolni tudták a napenergia megtérülését, sokan várták az amerikai kormány fellépését a napenergia támogatására.

Az 1979-ben készült filmben Harry Reasoner, a 60 Minutes riportere elmondta, hogy a napenergia alkalmazása nem csupán idealista képzelődés, hanem létező megoldás, csak éppen a gazdasági, a politikai és társadalmi rendszereknek kell egy kis támogatás abban, hogy megértsék ezt. A nagy energiacégek és a kormány illetékesei ugyanis azon az állásponton voltak, hogy a napenergia maximum a jövő zenéje, egyelőre nincs itt semmi látnivaló. A videó a rendelkezésre álló technológia részletes bemutatása mellett arra is kitér, hogy 1979-ben átlagosan kétmillió új lakóegység épült Amerikában, de az építőiparnak sem jutott eszébe, hogy napenergiával működtetett rendszereket telepítsenek, ami persze nem is volt várható, kellett volna hozzá a kormányzati segítség a teljes mentalitásváltás támogatására.

A teljes videót itt tudjátok megnézni:
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kevesebben autóztak a covid miatt, mégis több lett a halálos baleset - miért?

Kevesebben autóztak a covid miatt, mégis több lett a halálos baleset - miért?

Egy meglepő statisztika Amerikából; a magyarázat a gépjárművezetők felelőtlensége lehet.

Hamarosan megérkezik a bármire felkenhető napelem?

Hamarosan megérkezik a bármire felkenhető napelem?

A Hongkongi Városi Egyetem munkatársai komoly előrelépést tettek a fejlesztés terén.

Öt éven belül a napenergia lesz a legnagyobb energiaforrás Európában

Öt éven belül a napenergia lesz a legnagyobb energiaforrás Európában

Ezzel pedig az egész világot megelőzzük.

Hirdetés