Tavasszal letesztelték, majd múlt hónapban 128 tömböt engedtek le a tengerbe.

A Hongkongi Egyetem (HKU) kutatói és a tengeri kutatásokkal foglalkozó SWIMS Intézet dolgozói közösen állítottak elő 3D-s nyomtatással olyan agyagszerkezeteket, amelyektől a hongkongi vizekben található korallok megmentését várják. A The Reformative Coral Habitats elnevezésű projekt keretében 65 cm átmérőjű és 20 kg súlyú terrakotta telepítenek a tengerben, amelyek elősegítik a korallok horgonyzását és növekedését.

A 2018-as Mangkhut tájfun elpusztította a korallok 80%-át a szigetország közelében. Mivel a korallok helyreállítása évtizedekbe telhet, a

kutatócsoport előállt egy gyorsabb megoldással, amelyhez azért választották éppen az agyagot, mert az nem változtatja meg a víz alatti körülményeket és alkalmazkodik a a hongkongi szubtrópusi éghajlathoz.

Az elemek szélei perforáltak, így az üledék nem tapad meg rajtuk és nem veszélyeztetik a korallokat. A formájuk és méretük elég nagy ahhoz, hogy akár horizontális, akár vertikális irányban megfelelően "lélegezzenek", nőjenek bennük a korallok. Ez azért is különösen fontos, mert a korallok csak a meleg évszakban nőnek, így olyan helyszín kell nekik, ahol ezt háborítatlanul megtehetik, nem veszélyeztetik őket más fajok és körülmények.

Az agyaglapot tavasszal letesztelték egy szimulált környezetben, majd a sikeres tesztek után a csapat további 128 agyaglapot nyomtatott ki, amelyeket aztán júniusban telepítettek. A kutatók azt remélik, hogy ezzel a megoldással legalább 40 négyzetméternyi élőhelyet helyre tudnak állítani. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kapott egy esélyt a zsámbéki romtemplom

Kapott egy esélyt a zsámbéki romtemplom

Elkezdődhet a rom helyreállításának megtervezése.

250 éves lakóépületet újítanak fel

250 éves lakóépületet újítanak fel

Gyula legrégibb lakóépületét, az 1775 körül épült Máriás-házat.

A felújított ivanovói pályaudvar lett Oroszország egyik legmenőbb közösségi tere

A felújított ivanovói pályaudvar lett Oroszország egyik legmenőbb közösségi tere

Az avantgárd konstruktivizmus és a szocialista modernizmus elemei jól megférnek a modern funkciókkal.

Hirdetés