A Párisi Udvar enteriőrje tegnap díjat nyert Londonban

A minden értelemben elképesztő épület.

Tegnap este a Kroki Studio elnyerte a Párisi Udvar enteriőrjéért az International Property Awards „Best Hotel Interior Hungary” díját Londonban. A belsőépítészeti stúdiót a legjobb európai hotel enteriőr díjra is jelölték, ennek az eredményhirdetése decemberben lesz.


Az Archikon építésziroda tervei alapján felújított Párisi Udvar rengeteg titkot, meglepetést, revelációt okoz, olyan időutazással ajándékozza meg a látogatót, amelyben korok és stílusok, fantázia és valóság, élő munka és százéves high-tech alkot lélegzetelállító elegyet.
 


A rendkívül komplex, speciális műemlékes feladatok egész sorát felvonultató rekonstrukció négy és fél évig tartott. Számos különleges anyagot használtak a restaurálás során (elektró-üveg, réz díszműbádog, ólom, bronz, trieszti mészkő), ám a tágas térnek köszönhetően mindez nem zsúfoltan, hanem harmóniában simul be az épületbe. 

Elsőre leginkább egy labirintust idéz a belső, ahol időről időre felbukkan egy-egy lélegzetelállító látvány – és ez bárhol megtörténhet, a kettős lépcsőház valamelyik pontján éppúgy, mint egy hirtelen a látótérbe kerülő kupolánál.
 


A legszerencsésebbek nyilván a szállodai szobák egyikéből gyönyörködhetnek a belvárosra néző kilátásban. Van lakosztály, ahonnan a panoráma fürdés közben is a szemünk elé tárul.  

„Tökéletes egyensúlyt teremtettek a Párisi Udvar stílusjegyei és a modern luxuselemek között, így a Kroki Stúdiónak köszönhetően a múlt és a jelen kiváló ötvözete valósult meg Budapest egyik legmeghatározóbb épületében” – jegyezte meg Schwindt-Kiss Andrea, a Párisi Udvar Hotel Budapest general managere.


Nem véletlen, hogy a Párisi Udvar számos díjat hozott már korábban is, köztük nemzetközi és hazai elismerést is, továbbá Bajnok Sándor, a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója – aki az épületen projektvezetőként dolgozott – Lechner Ödön életműdíjat kapott a felújítás levezényléséért. Különleges, hogy a koronavírus-járvány első hullámában a hotel étterme, a Párisi Passage Café & Brasserie napi 50 adag étellel támogatta az orvosok és nővérek munkáját. 

A Párisi Udvarral külön mellékletben foglalkoztunk, amiből az OCTOGON magazin 149-es (2019/1-es) tematikus műemlékes lapszámában is közöltünk szemelvényeket. 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szerkezetépítés a kulisszák mögött

Szerkezetépítés a kulisszák mögött

A Párisi Udvar Budapest egyik első vasbeton tartószerkezetű épülete, ami a felújítás során is hangsúlyosan megjelent.

Életműdíjat ért a Párisi Udvar, de az életmű folytatódik

Életműdíjat ért a Párisi Udvar, de az életmű folytatódik

Bajnok Sándor, a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója a Párisi Udvarnál szerzett tapasztalatait már új projektnél hasznosítja. Interjú.

A Párisi Udvar felér egy időutazással

A Párisi Udvar felér egy időutazással

Korok és stílusok, fantázia és valóság, élő munka és százéves high-tech alkot lélegzetelállító elegyet.

Hirdetés