Hirdetés

A túzokok élőhelyeit szeretnék védeni.

A túzokok élőhelyének megóvása érdekében eltűnnek a villamos légvezetékek Dévaványa és Túrkeve között – írta az E.ON. Három és fél kilométer hosszan viszik a föld alá a meglévő villamos légvezetéket, amellyel a térségben fészkelő, évtizedek óta védett túzokok megóvását szeretnék segíteni. Korábban három transzformátorállomást már átépítettek az energiacég szakemberei, most pedig a földkábelek fektetésével folytatódik a munka, hogy hamarosan eltűnjenek az évtizedek óta a területen álló betonoszlopok.

A túzokok esetében a hagyományosan alkalmazott madárvédelmi megoldások – a légvezetékes hálózat szigetelése, burkolatokkal való ellátása – nem nyújtanak kellő védelmet, mert számukra az jelent veszélyt, ha nekiütköznek a vezetékeknek, emiatt szükséges a föld alá vinni a kábeleket. Egy ilyen átépítés azonban nem csak jelentős anyagi beruházást igényel, számos műszaki feltételnek is teljesülnie kell ahhoz, hogy a légvezetéket földkábelre cserélhessék a szakemberek.

Elsőként azokat a transzformátorállomásokat kellett felkészíteni az átépítésre, melyekből erre a területre érkezik a villamosenergia. Az E.ON ezért már 2019-ben 230 millió forintot költött a szeghalomi és mezőtúri állomás fejlesztésére, hogy felkészítsék a hálózatot a mostani munkákra.

Annak érdekében, hogy a beruházás ideje alatt is folyamatos legyen az áramellátás, először az új földkábeleket fektetik le, és csak azok üzembe helyezése után engedik le a régi légkábeleket, bontják le az oszlopokat. A beruházás első szakaszára – a transzformátorállomások átalakítására és a 3,5 km-es szakasz föld alá vitelére – összesen 350 millió forintot költ az E.ON.

A mostani beruházás egy összességében 18 km-re tervezett Dévaványától Túrkevéig tartó földkábeles átépítés első szakasza, a munka a jövő évben tovább folytatódik.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szegedi kutatók kifejlesztették a gáz formában tárolt villamos energiát

Szegedi kutatók kifejlesztették a gáz formában tárolt villamos energiát

Az előállított szén-monoxid pedig a petrolkémiai értékláncban közvetlenül felhasználható, nagy értékű termékként hasznosítható.

Tudatos eklektika
  • 2020-07-16 09:00
  • Deco

Tudatos eklektika

Felújított lakás a belvárosban

A járvány miatt megváltozott köztérhasználati szokásokat vizsgálja PTE és egy wuhani egyetem

A járvány miatt megváltozott köztérhasználati szokásokat vizsgálja PTE és egy wuhani egyetem

Azt is vizsgálják, hogy miként lehet a tervezési módszerekbe integrálni a közösségi életre vonatkozó egészségügyi előírásokat.

Hirdetés