A hőszigetelés miatti pára legendája

Visszatérő kérdés laikusoktól az épületek külső hőszigetelésével kapcsolatban, hogy polisztirol hőszigetelő anyagok estén kell-e félni páralecsapódástól, penészesedéstől, mi történjen az épületben keletkező párával, van-e teendőnk ennek elkerülésére. 

Oszlassuk el az ezzel kapcsolatos tévhiteteket!

Tény, hogy lakóházainkban jelentős pára keletkezik naponta, ami egy négytagú család esetében átlagosan akár a 7 liter/nap mennyiséget is elérheti. Vegyük számításba, hogy családtagonként 15 perc zuhanyozással 2,6 liter, ruhaszárítással 50-200 gramm/óra, míg főzés és házimunka során 600-1500 gramm/óra nedvességet juttathatunk a lakótérbe. Új építésű épületeknél ennél is több nedvességre lehet számítani. Ennek oka, hogy a szerkezetekben a használatba vételt követően még számottevő nedvesség maradhat.

Távozzon-e a falon keresztül, és miért jó, ha nem

Rengeteg pára keletkezhet tehát a hétköznapok során, éppen ezért felmerül a kérdés, hogy hogyan tudjuk elvezetni azt. Többnyire az első felvetés, hogy a falon keresztül távozik a nedvesség, mivel a régi épületeknél korábban nem volt ilyen gond. A kérdés azonban ennél jóval összetettebb: a régi épületek rosszul záródó nyílászáróin szabadon tudott távozni a nedvesség, hiszen azokon akár 1cm-nél is szélesebb rések lehettek. szabadon tudott távozni a nedvesség . Ebből kifolyólag óránként csaknem 20-szor cserélődött ki a lakótér levegője, azaz a párával együtt a meleg is kiszaladt a lakásokból. Ha korszerű nyílászárókra cseréljük a régi ablakokat, a pazarló levegőcsere könnyen megszűnik. De mi legyen a vízgőzzel?

Vizsgálatok igazolták, hogy a belső térben keletkezett nedvesség maximum 2-4%-a képes a falon keresztül távozni, függetlenül attól, hogy van-e szigetelés az épületen vagy sem. Tévhit tehát, hogy a felvitt hőszigetelő anyagtól függ a bennmaradó pára mennyisége, hiszen az volumenében nem befolyásolja az átjutó pára mennyiségét. Hagyományos szellőztetéssel vagy mesterséges elszívással viszont a nedvesség 96-98%-a gond nélkül elvezethető. Értelemszerű követelmény a falakkal szemben hogy ne engedjenek át magukon levegővándorlást, hiszen az egyik feladatuk, hogy bent tartsák a hőt.

Tételezzünk fel 0 °C-os külső hőmérsékletet. Ebben az esetben egy teremből elvezetett nedvesség tartalom 245,2 g/h, amiből a külső falon átjutó pára diffúziós mennyiség csupán 3,2 g/h és 242 g/h légcserével távozik a nyílászárókon át.

Bachl hőszigetelés falon

Fontos tudnunk a páralecsapódás kapcsán, hogy a frontfalak belső felületének hőmérséklete nagymértékben megnő a külső oldali hőszigetelés hatására. Minél jobban tudjuk emelni a felület hőmérsékletét, annál több párát képes a levegő magában megtartani, azaz a falakon lévő páralecsapódás is elkerülhető. Hőszigeteletlen épületeknél a fal felületi hőmérséklete és a belső levegő hőmérséklete között 7-8°C-os különbség adódik, ami természetesen nagyfokú páralecsapódást eredményez. Megfelelő mértékű hőszigetelés mellett ez a hőmérsékletkülönbség az optimálisnak tekinthető 2-3°C-os szintre mérsékelhető.

A tények tehát azt mutatják, hogy a lakótérben keletkezett pára döntő többségét hagyományos szellőztetéssel, modern ablakokba épített résszellőzőkkel, vagy mesterségesen elszívókkal tudjuk elvezetni, továbbá a külső falak hőszigetelése is segít megelőzni a lecsapódást.

Homlokzati falaink gazdaságos és könnyen kivitelezhető hőszigetelő anyaga a szinte 100%-ban újrahasznosítható, kedvező ökológiai lábnyommal rendelkező polisztirol (EPS). A hagyományos fehér polisztirol táblák mellett egyre népszerűbb ezek új generációja a szürke színű, grafitadalékos polisztirol, pl. a Bachl Exptrapor, amelynek nagy előnye, hogy vékonyabb rétegben biztosítja a hagyományos fehér polisztirol lapok hőszigetelési hatékonyságát. Utóbbi számos olyan helyen gazdasági előnyöket is kínál, ahol csupán vékonyabb rétegben építhető be hőszigetelés.

Részletek: http://www.bachl.hu/akcio
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ellátási gondok hőszigetelési és más építőkémiai termékeknél

Ellátási gondok hőszigetelési és más építőkémiai termékeknél

Új beszállítókat keresnek az építőkémia iparág szereplői.

Ökotudatos válaszok a hőszigetelésről

Ökotudatos válaszok a hőszigetelésről

Az energiapazarlás visszafogásában, a klímakatasztrófa megakadályozásában kulcsszereplő a hőszigetelés.

Hirdetés