Kortárs „hibajavítás”

Zsámbéki Öregtemplom megújításának tervpályázatán bár a BORD Építész Stúdió terve nem került díjazásra, megoldási javaslatuk figyelemre méltó továbbépítési, és nem újjáépítési javaslat. A zsámbéki Öregtemplom romjai köré emelt modern kiegészítések, mind vakító fehér színükben, mind modern formavilágukban jelentősen elkülönülnek az eredeti részektől, mintha hibajavítóval dolgoztak volna a tervezők a területen. A pályázati koncepciót a BORD leírásában közöljük:

A BORD Építész Stúdió koncepciójában a templom és a rendház romjaihoz kapcsolódó új elemek finom szerkesztettsége egyszerre idézi az eredeti középkori térstruktúrát, őrzi a romok romantikus hangulatát, valamint integrálja a mai kor igényeit kielégítő új funkciókat. A tervben a régi és új építés láthatóan elkülönül, mégis jól kiegészítik egymást.

„Koncepciónkban a templom romot egy, a mai szakrális igényeket szolgáló új egység egészíti ki. Ez a tömeg kompozíció szempontjából elválaszthatatlan az egykori épületek maradványaitól, de rendeltetés tekintetében független. A templom romjait kipótló „test” a közösségre, gyülekezetre koncentráló, elliptikus formát kapott. Az új tér hossztengelye az eredeti kőtemplom főhajóját az egykori apszisban metszi, megidézve ezzel a középkori templom háromhajós szerkezeti felépítését. A tervezett rekonstrukció feleleveníti a középkori templomtér hangulatát és dimenzióit, de nincs keveredés régi és modern elemek között, így a tisztán kontrasztra felépülő új struktúra megőrzi az egykori rom fragmentáltságát” – vallja Bordás Péter, a BORD Építész Stúdió alapítója, vezető tervezője


A terv nem építi újjá a templomot, ötvözi a rom-állapotot az új kiegészítéssel. A kolostor és az új látogatóközpont tömegei részben a park szintje alá kerülnek, így a jelenlegi templomkert tere nem sérül, a fókusz egyértelműen a templomra irányul. A funkciók rendje kiemelt szerepet kapott a tervezés során. A szerzetesek, a világi hívek és a múzeumi látogatók által használt területek jól elkülönülnek, így a komplex program ellenére az épületegyüttes jól működik és megvalósítása is ütemezhető. 

A templom jelenlegi romantikus megjelenése, a hatalmas falmaradványokkal ma is szakrális hatású teret jelöl ki a természetben. A viszonylag jó állapotban fennmaradt keleti oldalhajó és a főhajó tömegében rekonstruálva lesz, míg a hiányos nyugati oldalhajóban az új templomtér kap helyet. A templom egykori központi eleme, az apszis nem épül újjá, falainak kontúrja továbbra is a kültérben marad, de egy osztatlan üvegfalban elhelyezett feszületen keresztül feltáruló látványa elgondolkodtató, történelmi kontextusba helyezi az épületet.


Továbbá a szentély megnyitása a rendezvénytér és a látogatóközpont felé a meghívás, befogadás üzenetét fogalmazza meg a látogató számára. A nyugati oldalhajóban felépülő új elliptikus formájú, szakrális tér üvegtetőt kap, mely az egykori romok nyitottságára reagál. A templom jó állapotban fennmaradt része tehát a középkori épület szerkezeti felépítését mutatja be, míg hiányos része romos időszakát idézi, kiemeli az egykori oltár helyét, integrálja az új funkciót és nyit a természet felé. 

A rendház U alaprajzú tömege magában foglalja a félig földbe süllyesztett kőtár tömegét. Az épület főbejárata a Corvin János utcáról nyílik. Az alsó szintjen porta és fogadóterek, a lépcsőház és egy privát kert található.  A felső szinten a mindenki elől elzárt klauzúra, az utca felől a szerzetesi helyiségekkel. A kőtár felett a közösségi helyiségek találhatók, mint könyvtár, étkező, konyha, munkaterem. Erről a területről közvetlen kapcsolat nyílik a privát kert irányába és vizuálisan a templomra is. A rendház előteréből fedett útvonalon juthatnak el a szerzetesek a templomtérbe. 


A látogatóközpont a rendház mellett helyezkedik el, teljes tömege a romkert szintje alatt található, a terepviszonyoknak köszönhetően a talajba ékelődik. Az épület bejárata, mely egyben a komplexum látogatói főbejárata, a Corvin János utca lejtőjéről nyílik. A széles előtetővel fedett bejárati öbölben kényelmes a megérkezés. Az előcsarnokban található az információs pult, büfé és innen nyílik a konferenciaterem és a múzeumpedagógia is.  Az előcsarnokból a látogatói útvonal a kiállítótereken keresztül egy széles lépcsővel egyenesen a romkertbe vezet fel. A romkert zárt, a támfalsétány felől kerítéssel védett terület, amelyben a látogatók szabadon felfedezhetik a templom, a kőtár és a kerengő területeit. A park látogatóközpont feletti része kültéri rendezvények, koncertek, előadások helyszíneként lett kialakítva. 

Generál tervezés: BORD Építész Stúdió
Felelős tervező: Bordás Péter
Építész csapat: Bodnár Anita, Bodorkos Diána, Damásdi Fruzsina, Fábry András, Lente Artúr, Mezey Tamás, Nguyen Anh Quan, Torda Viktória
Konzulens örökségvédelmi szakértő: dr. Janotti Judit
Látványtervezés: The Greypixel

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Zsámbék: A Bord Építész Stúdió víziója

Zsámbék: A Bord Építész Stúdió víziója

Kortárs „hibajavítás”

Zsámbék: a Vikár és Lukács Építész Stúdió kiemelt megvételt nyert pályaműve

Zsámbék: a Vikár és Lukács Építész Stúdió kiemelt megvételt nyert pályaműve

A Zsámbéki Öregtemplom megújításának tervpályázatán egyetlen kiemelt megvételt hirdettek, amely ráadásul az indulók többségével ellentétben romemlékként őrizte volna meg a templom maradványait. A Vikár és Lukács Építész Stúdió pályaművében az állagmegóváson, a kiszolgáló épületek speciális elrendezésén és az igényes tájépítészeti kiképzésen volt a hangsúly.

Hirdetés