A Zaha Hadid Architects Green connect nevű projektje valósulhat meg a litván fővárosban.

A Zaha Hadid Architects tervezett vasútállomást a litván fővárosba: az új vilniusi épület szépen egyesíti a köztereket a közlekedési infrastruktúrával, egyfajta cseppfolyós, természetbe ágyazódó geometriát követve.

A litván főváros fenntarthatósági programjának megfelelően a Zaha Hadid Architects új projektje kiválóan társítja az új építkezéseket az adaptív újrahasznosítással – a vasúti sínek fölé tervezett új híd kapcsolatot teremt a naujininkai kerület, a városközpont és az óváros között. A meglévő infrastruktúrát átalakítva, azokat újraértelmezve az építészcsapat megszünteti a várost jelenleg kettéosztó gátszerű lezárást, helyette az új projekt kapcsolatot teremt majd közöttük. 

A 46 méter széles és 150 méter hosszú új híd formája és összetétele fokozatosan változik, a meglévő neoklasszikus vasútállomás háromszögű oromzata által meghatározott ferde tetőtől egészen a lágyabb geometriákig, így kortárs értelmezésben emlékeztetnek az építészeti örökségre. A tetőablak és a vasúti sínek felett üvegezett homlokzatok természetes fényt biztosítanak a folyosón. 

A híd tetőszerkezetének folyékony formái és a teraszos buszvégállomás könnyű, tűzálló és alacsony „beépített emissziójú” helyi faanyagból készül.  

A különböző természetes megoldások szerves részét képezik a projektnek. A zöldtetők, a LAND srl által végzett tereprendezés és beültetés nyáron csökkentik a hőmérsékletet, télen pedig hőszigetelést biztosítanak. A létrejövő új, vilniusi városi zöldterület mindenki számára könnyen elérhető, és egész évben szabadon látogatható.

Vezető tervezőként ismét Patrik Schumacher áll a projekt mögött, amelyet külön fenntarthatósági csapat felügyel, helyi partnerként pedig a CLOUD architektai segít.

 

Még több képért kattints a galériára!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Zaha Hadid irodája hyperloopot tervez

Zaha Hadid irodája hyperloopot tervez

A Hyperloop Italiával közösen fejlesztik a jövő utazásának technológiáját.

Intermodális csomópont lesz a bicskei vasútállomásból

Intermodális csomópont lesz a bicskei vasútállomásból

Az első ütem várhatóan 2023 októberében készül el.

Hirdetés