A Weiss Manfréd egykori villájából született Alice Hotel az Andrássy úton.

A Kallina Mór tervezte villát Weiss Manfréd és felesége, Weiss Alice 1894-ben vásárolta meg. (Kallina Otto Wagnernél tanult Bécsben, és az egyik legjelentősebb középület, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga is ő páratlan ízlését és arányérzékét dicséri.) A palotát 1903-ban és 1922-ben is átépítették, modernizálták (tervezője Radó Sándor). A hatalmas telken még egy teniszpálya és istálló is elfért. Az egyemeletes épület meghatározó eleme a körerkély, ami az első emeleten íves tetőterasszal zárul. Az államosítást követően a két Weiss-villa reprezentatív célokat szolgált, vendégházként működtették őket, többször komoly szerkezetet érintő átalakítások is történtek, de sorsuk ugyanaz lett, mint bármelyik állami tulajdonú épületé: a lehangoló pusztulás. Cikkünk az OCTOGON magazin 169-es (2021/5-ös) lapszámából.

Fotó: Bujnovszky Tamás

A jelenlegi felújításhoz kapcsolódó építési engedélyezési és kiviteli terveket a Gábor és Svejkovszky Építésziroda készítette, amit a megvalósítást végző WHB Kft. – az általa választott belsőépítész tervezőkkel és kivitelező cégekkel a tulajdonossal egyeztetve – engedélyezést nem érintő változtatásokkal megvalósított. A legnagyobb kihívást értelemszerűen a teljesen tönkrement és az államosítást követően a felismerhetetlenségig átépített épület 41, teljesen különböző méretű szobát befogadó hotellé alakítása jelentette. Ez csak úgy volt kivitelezhető, ha a mindössze 1885 négyzetméter alapterületű épületet szerkezetkész állapotig visszabontva alakítják át a belső térkiosztást – mindezt összehangolva az értékes építészeti elemek (az eredeti homlokzat, valamint az emeletre felfutó csavart falépcső) megtartásával. A tervek számoltak továbbá az Andrássy úti homlokzaton meglévő nagy terek megtartásával is.

Fotó: Bujnovszky TamásFotó: Bujnovszky Tamás

Gábor Kálmán vezető tervező szerint az egyik legfontosabb kérdés egy ilyen hosszú kortörténettel bíró teljesen tönkrement épület rekonstrukciójának és teljes átépítésének esetében annak az időszaknak a kiválasztása, amelyhez a felújításnak anyaghasználatban és a színvilágban igazodnia érdemes.

Az épület műemlékvédelmi értékei miatt nagyobb hangsúlyt fektettek az értékmentésre, mint a jelenlegi trendek követésére.

A többszöri átépítések miatt szükségessé vált a tartószerkezetek feltárása, valamint az új funkciókhoz igazodó kiváltásainak elkészítése és a tetőszerkezet teljes megújítása. A homlokzati díszek eredeti pompájának visszaállítása, a homlokzatkutatás és az íves falépcső helyreállítása restaurátorok és művészettörténészek bevonását is szükségessé tette. A balusztrád-elemek felújításuk – vagy szükség szerint pótlásuk – után kerültek vissza az eredeti helyükre. A veszélyes állapota miatt bontásra ítélt kőpárkányzatot kőrestaurátori szakvélemény alapján vasbetonszerkezettel helyettesítették.

Fotó: Molnár Dani
A modern gépészet, a légtechnika és a kiszolgáló egységek a szálloda alagsorában és a tetőtérben kaptak helyet. Az alagsorba került pár szállodai szoba és a reggeliző tér, amely csodálatosan mintázza a villa historikus architektúráját. 

Fotó: Molnár Dani

Fotó: Molnár DaniFotó: Molnár Dani

Ami a belsőépítészetet illeti, a szobák kialakítása során elsődleges célként a letisztult, mégis barátságos hangulat megteremtését határozták meg, amit elsősorban a színek játékával tudtak megvalósítani. Mivel egyelőre nincs elérhető dokumentáció a villa korhű bútorzatáról, és az antik bútorok és szövetek használatának költségvetése sem lett volna rentábilis, ezért a letisztult modern irányzat követése mellett döntött a belsőépítész csapat.

A közösségi tereket a sárga, a meggybordó és a sötétkék színű bársonykárpitok határozzák meg, és a szobatípusokat sem fantázianevek, hanem színek szerint különböztették meg. A színek mellett a szobák falain látható grafikák is különböznek, a színsémáknak megfelelően. A Városliget közelsége miatt főleg olyan szabadidős tevékenységek jelennek meg rajtuk, mint korcsolyázó kislányok és egymást kergető magyar vizslák – utóbbi a szálloda arculatában is jelentős szerepet kap.

Fotó: Molnár Dani

Fotó: Molnár DaniFotó: Molnár Dani
Nettó alapterület: 1885 m2
Tervezés és megvalósítás éve: 2018/2021
Építési engedélyezési terv és kiviteli terv generáltervezés: Gábor & Svejkovszky Építésziroda
Vezető építész tervező: Gábor Kálmán
Építész tervező: Szabó Réka
Örökségvédelmi szakértő: Fekete J. Csaba
Tájépítészet: Balogh Péter, Seres Anna 

 

A cikk az OCTOGON magazin 169. lapszámában jelent meg.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Neoreneszánsz palota újul meg az Andrássy úton

Neoreneszánsz palota újul meg az Andrássy úton

Az A47 a budapesti világörökség egyik értékes műemlék épülete.

Meggybordó bársonykárpitok a balusztrád mögött

Meggybordó bársonykárpitok a balusztrád mögött

A Weiss Manfréd egykori villájából született Alice Hotel az Andrássy úton.

Hirdetés