WARchitecture

Egyedülálló építészeti vitaműsor segíti az építőművészeti újságíróképzést

November 14-én, azaz ma WARchitecture – Építészeti vitaest címmel új, építészeti tematikájú vitaműsort indít az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI), amelynek első vendégei Erhardt Gábor és Smiló Dávid lesznek. Az est házigazdája és moderátora Wesselényi-Garay Andor építészteoretikus, a kutatóintézet tudományos főmunkatársa.


A WARchitecture – Építészeti vitaest című sorozatot – amelynek a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ első kiállítóhelyeként is ismert Walter Rózsi-villa ad otthont – kettős céllal hívta életre az MMA MMKI.

Egyrészt azért, hogy teret adjon a kortárs magyar építészeket foglalkoztató kérdések, viták kulturált kibeszélésére, másrészt pedig, hogy ennek révén egy építészeti szakírói képzést indítson útnak.

A szakíróképzés célja, hogy az építőművészet fogalomkészletét, sajátos szempontrendszerét ismerő és a kortárs törekvések között is otthonosan mozgó új szakíró-generáció létrejöttét segítse elő. Az ilyen eszmecsere újszerű, csak az OCTOGON által elindított építészetkritikai műhelybeszélgetéseknek volt hasonló vitafórum és művészetkritikus-képzés jellege.

Az első alkalommal november 14-én 18 órakor Erhardt Gábor és Smiló Dávid építészek mondják el véleményüket Nikos A. Salingaros: Az egyre csak épülő disztópia című, nemzetközi vihart kavaró művéről, amely James Stevens Curl angol építészettörténész Making Dystopia című könyvére reflektált. Az est arra buzdítja az építészet iránt érdeklődő szakmai közönséget – fiatal építészeket, történészeket, irodalmárokat –, hogy írjanak egy-egy rövid cikket a vitáról, beépítve saját gondolataikat is. A beérkezett művekről a fiatal szerzők a későbbiekben neves építőművészekkel, építészetkritikusokkal beszélgetnek egy zártkörű alkalom során. 


A program felütéseként először két neves építész rövid, 10-15 perces előadását hallgathatja meg a közönség, a vita e két előadást követően kezdődik. Az egyik előadó Erhardt Gábor Ybl Miklós-díjas építész, aki 2001 óta az AXIS Építész Iroda tagja önálló építész-tervezőként. Tervezési munkáinak többsége Tokaj-Hegyaljához kötődik, ahol 2017 óta három település – Abaújszántó, Erdőbénye és Tállya – főépítészi feladatait is ellátja. Megbízásai a belsőépítészeti átalakításoktól borászatok és kisebb középületek tervezésén át a műemléki rekonstrukciókig terjednek. A tervezési praxis mellett folyamatosan kutatja a borvidék épített örökségét, rendszeresen publikál a témában, illetve településismereti sétákat vezet a fontosabb rendezvényeken.

A másik előadó, Smiló Dávid építész, számos építészeti workshop, szimpózium, konferencia szervezője és előadója, írásai több magazinban és folyóiratban is megjelentek. 2016-ban társalapítója volt a Paradigma Ariadné építészirodának. Az iroda különleges építészeti megoldásokat és építészetelméleti megközelítéseket alkalmaz tervezési gyakorlatában, amelyre jellemző az esztétika innovatív megközelítése. Ügyfeleik között többnyire önkormányzatok, kulturális intézmények és magánberuházók találhatók meg. Mindkét előadó az MMA művészeti ösztöndíjasa volt. 
 

A WARchitecture – Építészeti vitaest a későbbiekben kéthavi rendszerességgel jelentkezik.  A további események témái lesznek például, hogy mitől „modern” egy épület, milyen értelemben lehet nemzeti építészetről beszélni ma, hogyan kapcsolódhat a modernitás a hely szelleméhez, mi lehet a mesterséges intelligencia szerepe a jövő építészetében stb. 


Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tesztoszteron-csörte a kortárs magyar építészet tárgyában

Tesztoszteron-csörte a kortárs magyar építészet tárgyában

Az MMA Tesztoszteronépítészet sorozatának különkiadásában Smiló Dávid és Erhardt Gábor reagál Justin Shubownak a magyar építészet egészét degradáló előadására.

Építészeti rekord az Octogon részvételével

Építészeti rekord az Octogon részvételével

Megvan az első hazai, 24 órás építészeti interjúmaraton, a „váltóban” az Octogon is szerepet vállalt.

Szünetmentes építészet

Szünetmentes építészet

Interjúmaraton Wesselény-Garay Andorral.

Hirdetés