Hirdetés

Interjúmaraton Wesselény-Garay Andorral.

Ha eddig arra vágytál, hogy építészettel kezd a napot, és azzal is hajtsd álomra a fejed, nem kell tovább sóvárognod! 2021. szeptember 17-e, péntek 10 órától szeptember 18-a, szombat 10 óráig Wesselényi-Garay Andor, az MMA MMKI tudományos főmunkatársa faggatja a hazai építésztársadalom képviselőit, és az építészeti sajtó munkatársait. 24 órában 24 interjú készül, tízperces szünetekkel. Az eseménynek a Pesti Vigadó könyvtára ad otthont.

A rendhagyó vállalkozásról az est házigazdájával, Wesselényi-Garay Andorral készítettünk villáminterjút

Octogon: Évek óta fut a beszélgetéssorozatod, amelynek darabjai maguk is maratoni hosszúságúak, három óránál alább nem adod. Mi vitt rá, hogy emeld a tétet, és 24 órán keresztül csakis építészettel foglalkozz?

WGA: Nekem ez személyesen fontos, szellemileg és fizikailag is kihívás, és egy régóta dédelgetett tervem valósul meg. Sosem titkoltam, sok helyen álltam elő az ötlettel, a KÉK-től kezdve minden ismerős szakmai fórumon híreszteltem, hogy érdekes lenne egy ilyen sorozat. Úgyhogy most csodálkozom, hogy eddig senki sem csinálta meg. Valóban a podcastokból nőtt ki a dolog, szerettem volna kérdezőként másokat is bevonni, Smiló Dávidot, Kovács Danit, de sajnos személyes elfoglaltságaik miatt ez nem jött össze. Az MMA kutatóintézetet most mögé állt, támogatta, amiért külön hálás vagyok az intézetvezetőnek, Kocsis Miklósnak.

Octogon: Milyen szempontok szerint választottad ki a huszonnégy interjúalanyt?

WGA: Olyanokat kértem fel, akik helyzetüknél, munkájuknál fogva átlátják a 2010 óta eltelt évek építészeti történéseit. Nemcsak gyakorló építészeket, de teoretikusokat, az építészeti sajtó munkatársait, elméleti szakírókat is megkerestem. Sok média-szakember van az alanyok között, ez a terület különösen érdekel. Egy ilyen széles spektrum markáns képet tud kirajzolni. A sor Balázs Mihállyal indul, aki az egyetemi oktatásban szerzett többek közt elévülhetetlen érdemeket, és Turi Attilával, az MMA építészeti tagozatának elnökével zárul. Lesznek a szakmán belül kevésbé ismert nevek is, például Orbán Jolán filozófus, vagy egy fiatal építész, Bögös András, aki ösztöndíjasként egy elhagyott zarándokhely, mondhatnám proto-szent hely kutatásával foglakozik. Személyes kíváncsiság is vezérelt a választás során, amit részben a korábbi sorozatok tápláltak: kivel beszéltem régen, kivel értek szót, kit tartok érdekesnek.

 

 

Octogon: Konkrét tematikára épülnek a beszélgetések, mindenkitől ugyanazt kérdezed, vagy személyre szabottan fogtok diskurálni?

WGA: Alapvetően az elmúlt tíz év történéseire vagyok kíváncsi. A beszélgetéssorozat célja, hogy egyetlen nap erejéig megmerevedő „pillanatfelvétel” készüljön arról, miképp gondolkoznak kutatók, bölcsészek, építészettörténészek és eszmetörténészek az építészetről mint kulturális evidenciáról, mint a hétköznapjainkat berendező díszletről. Ilyen töménységben érdekes keresztmetszett tud kialakulni: milyen utak záródtak le, mi nyílt meg, ki mit kritizál – mert ez is fontos. Persze lesznek személyes kérdések is, az is sokatmondó, hogy most ki mivel foglalkozik. Ennek az időszaknak a tárgyalása során természetesen a politika kihagyhatatlan.

 

Octogon: Ki a célközönség, és miért fontos szerinted egy ilyen esemény, mit vársz tőle?

WGA: Ahogy már mondtam, egyrészt a személyes hevületem vezet. Ha koherens válaszok hangzanak el, érdekes lesz ez a szünet nélküli diskurzus az építészetről, önmagában lesz lenyomat, összeáll belőle valami. Kiderül, ha túl vagyunk rajta

 

Octogon: FIzikailag hogyan készülsz az egésznapos testi és szellemi igénybevételre? Van valami titkos recepted?

WGA: Nincs semmiféle csodaszer, bízom magamban. Most előre rápihenek, szeptember elején kivontam magam az urbánus közegből, most is a tengerpartról beszélgetünk. Legfeljebb teázni fogok. Éjszakára a fiatalabb generációt hívtam, ők majd felpörgetik a dolgot.

 

Octogon: Te végighallgatnál egy ilyen hosszúságú sorozatot?

WGA: Bevallom, rövidebbet se. Nem vagyok jóban a netes médiával, nem szoktam gyakran videókat vagy podcastokat hallgatni. Élőben érdekesebb. Az esemény nyitott, bárki beülhet bármennyi időre a Vigadóba. 

 

Octogon: Gondolva arra, hogy netán a hallgatóság is kifárad, visszahallgathatók lesznek az interjúk?

WGA: Az MMA MMKI Facebook oldalán és YouTube csatornáján zajlik az esemény, és minden elérhető marad, ahogy eddig is. A beszélgetéseket az intézet podcast formájában is közzéteszi.

     

Építészeti interjúmaraton

Helyszín: Pesti Vigadó könyvtára

Időpont  2021. szeptember 17. délelőtt 10 órától szeptember 18. 10 óráig

Részletekért keressék fel az MMA MMKI megújult honlapját

Beszélgetőpartnerek: Balázs Mihály,  Martinkó József, Dévényi Tamás, Orbán Jolán, Somogyi Krisztina, Ferkai András, Bögös András, Eplényi Anna, Erő Zoltán, Bardóczi Sándor, Tamáska Máté,  Szalai András, T.-Dénes Eszter, Haba Péter,Szemerey Samu, Kovács Dániel, Wettstein Domonkos,  Zsuppán András, Szentpéteri Márton, Szövényi Anna, Zubreczki Dávid, Csanády Pál,  Csillag Katalin,  Turi Attila    Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tesztoszteronépítészet III. – Fókuszban a vidék

Tesztoszteronépítészet III. – Fókuszban a vidék

A vidéki építészetről szóló sorozat aktuális vendége Ripszám János.

Tesztoszteronépítészet III.

Tesztoszteronépítészet III.

­A vidéki építészetről szóló sorozat aktuális vendége U. Nagy Gábor

Kifogyhatatlan tesztoszteron

Kifogyhatatlan tesztoszteron

Beszélgetéssorozat indul a vidéki építészetről az MMA Tesztoszteronépítészet sorozatának folytatásaként.

Hirdetés