Hirdetés

Vöröslő abroncskoronában

FERRUM Irodaház a Lomb utcában

Hirdetés

Talán három évvel ezelőtt jártam a FITOUT Zrt. Révész utcai irodájában. Az egykori Gáztartó Állomástelep Központi Műhely- és Raktárépület együttese, melyből utóbb a Riverloft lakóingatlan-csoport lett, egy kisházat is tartalmazott. Ezt újította fel és alakította át saját irodává 2010-ben a FITOUT, melynek szellemiségét, minőségét a szakma egyértelműen örömmel fogadta (OCTOGON 2010/10.). Látogatásomkor a cég tulajdonosaitól megtudtam, valamikor valahová költözni fognak a kisházból. Aztán idén októberben már az új irodájukban tettem látogatást, ez jelent nemcsak új helyszínt, új léptéket, de új irány is a cég életében. Molnár Szilvia cikke eredetileg az OCTOGON 155-ös lapszámában jelent meg.

A Váci út mentén az 1920-as évektől működött Orion Gyár épületegyüttesének fejlesztéséből jött létre 2018-ban a Balance Loft irodaház. Még az átalakítás kezdetén, az eredeti épületből pillantotta meg Pálffy András, a Balance Loftot kivitelező FITOUT Zrt. vezérigazgatója a Lomb utcára nyíló, gyártócsarnok és kisebb irodai tömbök alkotta épületcsoportot. „Kiadó”-ként hirdették, végül a tárgyalásokat követően sikerült megállapodni az akkori tulajdonossal, hogy a FITOUT megveszi a komplexumot. Ugyanis a dinamikusan fejlődő, manapság elsősorban irodaterek kivitelezésével foglalkozó cég akkor már tervezte, hogy fit-out tevékenysége mellett saját irodaház fejlesztésébe is fog. Ennek első eredménye a Lomb utcai, indusztriális jellegű irodaépületük, amit a FERRUM-ra kereszteltek. A fejlesztés helyszíne, a projekt végig vitele, a meglévő ipari egységekkel megfogalmazott építészet egyaránt modellértékűnek mondható. 

A XIII. kerület jó ideig szemlesütve állt ipari múltja épített öröksége előtt, ugyanakkor a magánbefektetésekkel érkezett invenció rendre feltárta és feltárja a hagyatékban rejlő értékeket, mint az látható a Balance Loft vagy a White House esetében. E példák a Váci útról valók, így tekintve a FERRUM helyszínére, mondhatjuk „bevállalós”, hogy a Vácitól hátrébb, a második vonalban található, ott, ahol főként lakóingatlan vagy kulturális-közösségi műfajokban épít a piac, a helyi önkormányzat.

Ez mégsem hátrány, hisz’ az irodafejlesztésben már-már kötelező távolság, mely alapján ott érdemes irodát kialakítani, ahol 300-500 méteren belül van a metrómegálló, a FERRUM-nál kipipálható, ugyanakkor például a csend, amit épp a szemben álló Váci úti irodakomplexum, mint térfal szinte felkínált a beruházásnak, plusz bérlő-mágnest jelent. 

Adekvát lett volna, hogy a FITOUT maga találja ki a házat, készítse el a terveket, de mégsem ez történt. Praktikus okok mellett – a FITOUT párhuzamosan futó megbízásainak ellátása –, a profik aranyszabálya, hogy vannak olyan döntő helyzetek, amikor mások szemével jó látni és megmutatni a céget… Vagyis 2016 elején tervpályázatot írtak ki, amit a Gereben Marián Építészek iroda nyert el, tervével nagyon sajátságos, a funkció szempontjából is megbízható egyensúlyi állapotot hozva létre az adottságok és az igények között.

A kiindulást két nagyobb rész határozta meg: a négy kisebb, vakolt homlokzatú, változatos nyíláskiosztású, irodáknak és raktároknak helyt adó tömbök csoportja, valamint a téglaburkolattal, garázsajtóval és kopolit üvegsávokkal fellazított főhomlokzatú szerelőcsarnok. E két egység autók parkolására szolgáló udvart zárt közre, egymáshoz pedig a Lomb utca felől egy keskeny lépcsőház beillesztésével, az udvarmélyen pedig híddal kapcsolódtak.

Az anyaghasználatban, külső épületmagasságokban és belmagasságokban abszolút heterogén csoportot az építészek egy corten-acéllemezekkel burkolt ráépítéssel kapcsolták össze. Ez egy szinttel bővíti az irodai bérlemények épületrészét, vertikális lefutása pedig a valamikori híd és a lépcsőház helyét tölti ki: az új lépcsőházi magokat foglalja magában. 

A lehetőségek figyelembevételével ez a fajta sajátos elhatárolás, valamint a megőrzés és kortárs kiegészítés voltak az építészeti koncepció alapvetései. A volt szerelőcsarnok főhomlokzatára új, de ismét téglaborítást került, benne a tágas-magas terének köszönhetően, beúsztatott födémmel kétszintes, garázsliftes parkolót lehetett kialakítani, felette irodák. Részben sikerült megőrizni az oldalhomlokzatokon az eredeti kopolit üvegsávokat, a csarnoktér hátsó részében az üzemi múltból ─ szellemes gesztus, hogy ─ meghagyták a masszív futómacskát.

Az egykori udvar ma is létezik, de autóparkoló helyett rekreációs, zöld területté vált, az utca-udvari átközlekedő negatív terének helyére pedig háromszint magas, függönyfalas átrium épült. A tervezők nem változtattak az eredeti nyíláskiosztáson sem, csupán az udvar felé, a bal oldali traktus földszinti parapetjeit törték át, ekként az ott kialakított, hamarosan elkészülő étterem, továbbá egy konferenciaterem közvetlen udvari kapcsolatokat kaptak.

Ezt megőrizve a fejlesztés kézzelfogható, szemmel látható megoldásaira számos példát találunk még az irodaházban, ezek miatt is fontos lenne, hogy minél több szakmai látogatás helyszíne lehessen ez az épület. Azonban a vöröslő, idővel fokozatosan érettebb színre váltó, karakteres abroncsnak a funkcionális szerepén túl erős szimbolikája is van, mert minden részletnél szebb utalást tesz a terület, avagy a „rozsdaövezet” múltjára, egyúttal az irodaház nevére, véd- és vegyjelére.  




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egyre több, befektetési célból vásárolt budapesti ingatlan tulajdonosa gondolkodik az eladáson

Egyre több, befektetési célból vásárolt budapesti ingatlan tulajdonosa gondolkodik az eladáson

Az ingatlan.com becslése szerint 4-5 ezer lakásnál jöhet szóba ez a lehetőség.

Szerkezetkész a BudaPart következő irodaháza

Szerkezetkész a BudaPart következő irodaháza

Közel 20 000 négyzetméteren kínál majd irodahelyiségeket és egyéb szolgáltatásokat jövő nyártól.

Három évvel ezelőtti szintre estek az albérlet árak

Három évvel ezelőtti szintre estek az albérlet árak

Országszerte 6,4 százalékkal csökkent a kiadó lakások bérleti díja augusztusban az egy évvel korábbihoz képest.

Hirdetés