Előadóművészeti Központ Sencsenben.

Az új Előadóművészeti Központot 2021 szeptemberében adták át a Bao’an Kulturális Körzet részeként, amely egy 110 000 négyzetméteres művészeti és előadási komplexum Sencsen újonnan kialakított tengerparti területén. A projektet, mely három fő új egységet foglal magában – a most megnyílt Előadóművészeti Központot, egy Könyvtárat és egy Ifjúsági palotát – a Rocco Design Architects tervezte. A három épület mindegyike maga is egy-egy műtárgy, amely a természet örökös változását, a természeti erők munkáját szimbolizálja.

 

 

A komplexum átfogó rendezési terve is a hongkongi székhelyű kínai építészeti cég, a Rocco Design Architects Associates munkája. A design alapja három egymás mellé sorolt, egyszerű, derékszögű egység a telepítés három kiemelt pontján. Ezt a három „dobozt” azután az eltérő igények és helyi feltételek tovább formálják, torzítják, három különböző konstruktív formát hozva létre, melyeket összeköt az azonos építészeti szemlélet. Az épületeket összefogó mesterséges lagúna, és a tájépítészeti eszközökkel alakított egységes környezet további kapcsolódást teremt az építészeti egységek között, és szerves kapcsolatot hoz létre a tenger és a város között.

 

 

Az Előadóművészeti Központ Quanhai-öbölre és a Dél-kínai-tengerre néző épülete a kulturális komplexum déli végét zárja le. A 28 ezer négyzetméteres épületben opera, tánc, klasszikus zenei és drámai előadások egyaránt otthonra lelhetnek. A kínaitól alapvetően különböző nyugati operák játszására alkalmas színháztermen kívül egy 600 férőhelyes helyszín és egy próbaterem is helyet kapott az épületben.

 

 

A víz és a szikla a tradicionális kínai kultúrában a jin-jang erők egymást formáló játékának, együttműködésének szimbóluma. Az ebből adódó, a kínai táj morfológiájában is visszaköszönő geometrikus formálási lehetőségek – a hajlás és hajlítás, áttetszőség és áttűnés – alakította az épületek formáját. Élek és hajlatok, puha és kemény formák alkotják épületek organikus kontúrját – mindez együtt fellelhető az ugyancsak hagyományos kínai kalligráfiában is.  

Az Előadóművészeti Központ egy alacsony, hullámzóan megmozgatott tömegből, és egy tőle keskeny hasítékkal elválasztott dőlt toronyból áll. A finoman perforált homlokzatburkolat az ókori kínai mesterségekre, például a fa- és elefántcsontfaragásra utal vissza, és az öbölben csillogó fényre reagálva drámai vizuális effektusokat produkál. A burok a benti terekhez igazodva más-más mértékben válik átlátszóvá: a nyilvános előcsarnokokban és a közösségi terekben nyitottabb, a színházi- és próbaterekben zártabb. A formailag és műszakilag innovatív homlokzati koncepció végső soron a hagyományos kínai építésben használt paravánokban és árnyékoló táblákban gyökerezik.

Az előcsarnokban a falécekkel díszített hullámos falak folytatják a külső hullámzó karakterét. A felülről érkező természetes fény átszűrődik a perforált homlokzaton, élénk árnyékjátékot hozva létre a térben. A színházterem finoman faragott falai kiemelik a tér organikus geometriáját, és optimalizálják az akusztikai viszonyokat. A szintben mozgatható színpad és zenekari árok számtalan előadási szituációra alkalmas. A fő előadótermet egy kísérleti produkciók befogadására alkalmas, átrendezhető színpaddal és nézőtérrel kialakított, 600 férőhelyes színház egészíti ki.

 

 

Előadóművészeti Központ Design Team: Rocco Yim, Derrick Tsang, William Tam, Herbert Hung, Martin Fung, Lucia Cheung, Stephen Chan, Simon Ho, Calvin Chung, Ivy Yung, Zachary Wong, Zhu Yi, Seah Lee, Jans Liang, Leo Zhou, Chen Lan, Amber Wang , Yang Shi Pei
Helyi építész: BIAD
Homlokzati tanácsadó: BuroHappold
Tájépítészet: SWA

 

 

Forrás: RDA
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tesztoszteron-csörte a kortárs magyar építészet tárgyában

Tesztoszteron-csörte a kortárs magyar építészet tárgyában

Az MMA Tesztoszteronépítészet sorozatának különkiadásában Smiló Dávid és Erhardt Gábor reagál Justin Shubownak a magyar építészet egészét degradáló előadására.

Itt a Franciaudvaros bérházak Budapesten második kötete

Itt a Franciaudvaros bérházak Budapesten második kötete

Újabb budapesti cour d’honneurös bérházakat ismerhetünk meg a Mártonffy Melinda által felkutatott lebilincselő történeteken keresztül.

Párbeszéd a szakrálissal

Párbeszéd a szakrálissal

Santa Maria Goretti templom, Mormanno, Olaszország.

Hirdetés