Hirdetés

Az „Ismeretlen IPARTERV - Egy tervezővállalat hőskora 1948–1970” című kiállításhoz kapcsolódó új programok a Budapest Design Week-en

A Budapest Design Week 2023 keretében, az „Ismeretlen IPARTERV - Egy tervezővállalat hőskora 1948–1970” című kiállításhoz kapcsolódóan a Magyar Építészeti Múzeum két programot is szervez: október 8-án interaktív tárlatvezetést tart Ferkai András és Haba Péter, október 15-én pedig egyedi noteszeket készíthetünk a kiállításon szereplő archív képekből és tervrajzokból.
 

Ismeretlen IPARTERV - Egy tervezővállalat hőskora 1948–1970. Kiállítási enteriőr. Fotó: Wachsler Vica (MÉM MDK)

A második világháború utáni modern építészet egyik legjelentősebb szakmai centrumának, az Ipari Épülettervező Vállalatnak sokezer létesítményt számláló örökségéről meglehetősen kevés szó esik. A helyzet korántsem indokolt: az iroda égisze alatt számtalan méretüknél, innovatív mérnöki megoldásainál, de építészeti minőségüknél fogva is lenyűgöző épületek születtek, amik a mai napig hatással vannak nemcsak városképünkre, de a korszakról alkotott elképzelésünkre is.

A legendás tervezőiroda történetét és korát mutatja be a Magyar Építészeti Múzeum és a MOME Designelmélet szak együttműködésében létrejött „Ismeretlen IPARTERV - Egy tervezővállalat hőskora 1948–1970” című kiállítás, ami emblematikus épületeket bemutató archív fotókon, személyes tárgyakon és egy a kiállításon végigfutó társadalmi-kulturális szempontrendszeren keresztül mutatja be az iroda munkásságának eddig kevéssé ismert oldalát.
 

Ismeretlen IPARTERV - Egy tervezővállalat hőskora 1948–1970. Kiállítási enteriőr. Fotó: Wachsler Vica (MÉM MDK)

A Budapest Design Week 2023 keretében, a kiállításhoz kapcsolódóan a múzeum két programot is szervez. Ferkai András és Haba Péter által tartott interaktív tárlatvezetésen az IPARTERV égisze alatt az 1950–60-as években létrehozott monumentális erőművek és üzemi csarnokok értékeléséhez kapunk új szempontokat, a „Bound to Inspire. Vidd magaddal az IPARTERVET!” című workshop keretében pedig a kiállításon szereplő archív képekből és tervrajzokból válogatva készíthetünk egyedi noteszeket.
 


 

2023.10.08 (vasárnap), 16:00 óra
Ismeretlen IPARTERV
Interaktív tárlatvezetés Ferkai Andrással és Haba Péterrel 
Regisztráció: ITT
További infók az esemény Facebook-oldalán!
A kiállításról bővebben pedig ITT olvashattok!
 

 2023.10.15. (vasárnap), 15:00 óra
Bound to Inspire 
Vidd magaddal az IPARTERVET! noteszkészítő workshop
Helyszín: Walter Rózsi-villa / Műhelytér, 1071 Budapest, Bajza utca 10.
Időtartam: 2,5 óra

Megszokott dolog, hogy a kiállítást nézni kell. A Bound to Inspire workshop résztvevői nemcsak megismerhetik az „Ismeretlen IPARTERV” kiállítást, az IPARTERV ikonikus épületeit, de alkotás és beszélgetés útján újra is értelmezhetik a korszakról kialakult képüket. A workshop kérdésfelvetései nyomán beszélgetések indulnak, ezek lenyomatai a notesz lapjain is visszaköszönnek majd. A kézzel alkotás meditatív jellege segíti a feldolgozást, így a résztvevők nemcsak egy, a kiállítás arculatában használt kreatív technikákkal és változatos kötészeti eljárásokkal elkészített füzettel térnek majd haza, de a program során készített kollázsnak köszönhetően egyedi képeken is megörökíthetik majd saját IPARTERVüket. 

A noteszkészítő workshopot Oláh Zsuzsa és Lamm Lenke, az „Ismeretlen IPARTERV - Egy tervezővállalat hőskora 1948-1970” című kiállítás grafikusai tartják.
 

 Bound to Inspire. Vidd magaddal az IPARTERVET! noteszkészítő workshop. Fotó: Wachsler Vica (MÉM MDK)

Regisztráció: ITT
További infók az esemény Facebook-oldalán!

 

A kiállítás nyolc tematikus szekcióját bemutató háromrészes sorozatunkat, illetve a tárlat egyik kiállítója, Gollob Lilla – kollégánk – témáját feldolgozó INDUST-REUSE cikkünk erre a linkre kattintva olvasható.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

IPARTERV MA | INDUST-REUSE

IPARTERV MA | INDUST-REUSE

Mivé lesz a modern ipari örökségünk? 

Indul a „játszma” az Imagine-nél | Építészet Hónapja

Indul a „játszma” az Imagine-nél | Építészet Hónapja

Október az Építészet Hónapja – különleges városi sétákkal és exkluzív épületbejárásokkal várja az érdeklődőket az Imagine.

Évszázadok öröksége – A magyar műemlékvédelem 150 éve

Évszázadok öröksége – A magyar műemlékvédelem 150 éve

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ kiállítása a Pesti Vigadóban

Hirdetés