Január 21-én egy nagyszabású ünnepséggel kezdetét vette a Veszprém Európa Kulturális Főváros évad. Az egy éven át tartó projekt előkészítésében több kulturális szereplő, nagyon sok szakma különböző képviselője és megannyi cég is részt vett. A Paradigma Ariadné az előkészítő fázisban kulturális projektekkel, majd már konkrétan az EKF évadra készülve tervezési tevékenységgel vette ki részét Veszprém támogatásából. 

 

Mielőtt Veszprém elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet, a Paradigma Ariadné egy konferencia szervezésével, egy Veszprém építészeti kultúráját és örökségét átvizsgáló kiadvánnyal, valamint két olyan kiállítással segítette a pályázati folyamatot, amely nemzetközi láthatóságot teremtett a város számára és ezzel párhuzamosan jelezte Veszprém lakói felé, hogy valami egészen izgalmas időszak előtt áll a város.
 

12 fal kiállítás megnyitó

A 12 Fal kiállítás azóta is az egyik nemzetközileg legtöbbet publikált építészeti kiállítás idehaza, a Jutasi úti lakótelepen bemutatott installációk és a kapcsolódó audioguide pedig sok lakótelepi lakossal ismertette meg a városrész és a lakótelepek történetét, kicsalogatva őket az amúgy alulhasznált zöldterületre. 
 

Az arc a medence a két torony és egy rom kiállítás

Ennek folytatásaként a Paradigma együttműködve Veszprém képviselőivel elkészítette a Jutasi úti lakótelep Részletes Megvalósíthatósági Tanulmányát, amely több évtizedre kijelöli a városnegyed fejlesztését, és részletekbe menő javaslatokat tesz a közterek rehabilitációjára, a kultúra és a sport köztéri lehetőségeinek javítására.

Első lépésként pedig hamarosan elkészül az a futópálya, amely a gerincét adja majd a jövőbeli fejlesztéseknek. A tervezés alatt felhalmozott ismeretekből könyv készül, bemutatva a közösség számára a lakótelep építésének és fejlődésének történetét.
 

Haszkovo részletes megvalósíthatósági tanulmány

Játékosváros néven a Paradigma kidolgozott és kiviteli fázisig elkészített egy több javaslatból álló tervcsomagot, amely az országban először átfogó képet adott egy város számára arról, hogy milyen lehetőségek adottak a köztéren való játékhoz, legyen az akár szellemi, akár fizikai.

Ennek kapcsán felmérték és értékelték a város összes játszóterét, és a város azon pontjait, amelyek játékra adnak lehetőséget, majd további hazai és európai irodákkal közösen meg is terveztek több szabadtéri játékos elemet, amely Veszprém közterületeit a játszóterektől függetlenül tette volna játékosabbá. Az Urban Concept tájépítészeivel közösen pedig elkészült egy új európai színvonalú játszótér terve is.
 

Veszprém – Játékosváros

Ezen túlmenően pedig megvalósulás előtt állnak azok a köztéri installációk, amelyek a városba érkezők számára fogják egyértelművé tenni, hogy megérkeztek Európa Kulturális Fővárosába a nyári fesztiválszezon ideje alatt.  

Bár néhány projekt az azóta kitört háború, a Covid vagy éppen a formálódó gazdasági nehézségek miatt nem tudott megvalósulni, a Paradigma Ariadné tervezői örültek annak, hogy folyamatosan tervekkel tudták segíteni Veszprém Európa Kulturális Fővárosává válását és ezzel folyamatosan valós képe volt a városnak arról, hogy milyen projektekbe, mikor és milyen ütemezéssel tud belevágni.
 

EKF építészeti tanulmányterv
 

Paradigma Ariadné | Web | Facebook | Instagram
Veszprém-Balaton 2023 | Web | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Sepsiszentgyörgy is kapcsolódik a Veszprém-Balaton 2023-hoz 

Sepsiszentgyörgy is kapcsolódik a Veszprém-Balaton 2023-hoz 

A székelyföldi város is csatlakozik az Európa kulturális fővárosa programsorozathoz.

A Paradigma Ariadné újragondolta az ókori műtárgyak gyűjtésének kolonizáló szemléletét

A Paradigma Ariadné újragondolta az ókori műtárgyak gyűjtésének kolonizáló szemléletét

A Nápoly melletti, római kori Piscina Mirabilis víztározó átalakítására az egykori birodalom peremvidékéről érkezett koncepció.

Ferdeház, ahol nem az ember, hanem a táj van a középpontban

Ferdeház, ahol nem az ember, hanem a táj van a középpontban

A Paradigma Ariadné installációja Ipolytarnócon.

Hirdetés