Városias életforma, tájat tisztelő lépték

A HP-Arch családi háza, amely az Év háza versenyen is szerepel.

Hirdetés

Noha az Év háza pályázat közönségszavazása már lezárult, a szakmai zsűri döntését csak ősszel ismerhetjük meg. Addig is bemutatunk néhányat a versenyre nevezett 33 projekt közül. Következzen a Horváth András (HP-Arch) által tervezett etyeki családi ház, az építész tolmácsolásában.

Etyek újonnan beépülő családiházas övezetét elsősorban a nagyvárosból kiköltöző építtetők alakítják. Bár a telek szélessége, és az oldalhatáros beépítési mód a falusias jelleg felé terelné a terület használatot, de az építtetők urbánus életformája a szép táji környezetre nyíló kilátást, és a kertkapcsolatot helyezi az előtérbe.

Nincs helye és indokoltsága a melléképületnek, minden funkciót a lakóépületbe integrálva kell megoldani. A táj azonban mégiscsak vidéki, melyben az új épület arányrendszere vagy elfogadja, vagy megtagadja a geográfiai pozícióját.

A táj ereje (szépsége) kilöki magából a tiszteletlenül viselkedő építészeti beavatkozást, a kérkedő, uralkodni vágyó gesztusok megbosszulják magukat.

A feladat tehát az értelmes illeszkedés: a városias életformának kényelmes helyet adó építészeti forma ötvözése a helyhez illő léptékkel.

Az épület a lakószintjeivel követi a terep lejtését. A tetőzet a lehető legegyszerűbben foglalja keretbe a változó szinteket, így a bejárati és középső hálószobákat tartalmazó épületrész egységes tetőzet alá kerül, míg a lakótér ettől elválasztva, egy rejtett acélszerkezettel megtámasztott, nyitott belső terű tetőt kapott. A belsőépítész által befejezett tereket praktikusság és összefogottság jellemzi.

Ház Etyeken

Építész: Horváth András
Építész munkatársak: Bognár Gergely, Csabai Márton
Belsőépítész: Bárdóczky Andrea
Fotó: petra.hu
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Építész tervező

Építész tervező

Koncepciótervek, kivitelezési tervek, egyeztetések.

Kivitelezési műszaki előkészítő mérnök

Kivitelezési műszaki előkészítő mérnök

Munkalehetőség elhivatott, kiváló minőségi munkára elkötelezett munkavállalónak.

Fiatalos lendülettel menetel az idén 100 éves Terrán

Fiatalos lendülettel menetel az idén 100 éves Terrán

A piacvezető tetőfedőanyag-gyártó új gyártócsarnokot és üzemet ad át, és a külpiacokat is meghódítaná.

Hirdetés