Egy korszak véget ért, de talán egy izgalmasabb kezdődik.

Eldőlt Frank Llyod Wright iskolájának sorsa, hosszú huzavona és feloldhatatlan érdekkülönbség után elbúcsúzik egymástól a School of Architecture at Taliesin és a Wright örökséget kezelő alapítvány. Bár az év elején volt egy apró remény, hogy a két fél egyezségre jut, az iskola nevet fog változtatni, és az amerikai-olasz építész, Paolo Soleri arizonai telepére költözik át. Sokak szerint ez lesz az iskola igazi otthona, összenő, ami összetartozik.

Paolo Soleri akárcsak Wright, a 20. századi építészet egyik kiemelkedő alakja, a két alkotó élete pedig olyannyira összefonódott, hogy Soleri dolgozott egy ideig Wright irodájában. Soleri munkái magukon hordozzák Wright hatását, és mindkettejüket vonzotta a sivatagi táj. Az építész 1956-ban Arizonába költözött, hogy elméletén, az arkológián kezdjen el dolgozni.

Az architectúra és az ökológia szavakból ötvözött fogalom lényege az épített és a természeti környezet összhangjának megteremtése úgy, hogy a lehető legkevesebb építőanyagot használnak fel, minimalizálják a keletkezett hulladék mennyiségét és az energiafelhasználást is.

Az új városfejlesztési koncepció mentén kezdte el építeni Solari kísérleti projektként az Arcosantit több ezer önkéntes közreműködésével, a telepen napjainkban százan élnek. Ide fogják költöztetni Wright iskolájának egyes programjait, míg az iskola központja a Soleri életművet kezelő Cosanti Alapítvány épületében lesz.

Arcosanti

Az iskola dékánja, Chris Lasch elmondta, hogy miután nem tudták rendezni a pénzügyi kérdéseket a Frank Lloyd Wright Alapítvánnyal, az együttműködés felbontása mellett döntöttek. Ez azt jelenti, hogy az 1932-ben alapított iskolának ki kell költözni az alapítvány épületeiből, Wright nevét sem használhatja többé, de megtarthatja akkreditációját és hallgatóit. Lasch  szerint, aki a korábbi igazgató, Aaron Betsky lemondását követően lett az iskola megbízott dékánja, a Cosanti Alapítvány tulajdonában lévő helyszín méltó arra, hogy

nyugodt körülmények között folytathassák a munkát, és továbbvigyék Wright szellemi örökségét és sajátos megközelítését az építészeti oktatásban. 

Lasch kihangsúlyozta, hogy semmiképpen nem szerettek volna elköltözni Wright épületeiből, ahol 88 évet töltött el a tanoda. Többféle tervet letettek az alapítvány asztalára azzal kapcsolatban, miképp tudnák megoldani a finanszírozásukat önállóan, de mindent visszautasítottak. Az alapítvány végig kételkedett abban, hogy az iskola el tudja érni az anyagi függetlenséget, lehetőség sem volt kompromisszumra. A problémát a korábbi igazgató, Aaron Betsky szerint leginkább az jelentette,  hogy

az alapítvány minél több pénzhez szeretett  volna jutni például túraszervezéssel és egyéb kereskedelmi tevékenységgel, az iskola viszont nem fért bele ebbe a koncepcióba, mert csak vitte a pénzt. 

A koronavírus következtében a nyári oktatás virtuálisan folyik majd az intézményben, de ha Arizona Állam Felsőoktatási Bizottsága jóváhagyja a helyszíneket, akkor a járvány elmúltával visszatérnek a hagyományos oktatási formához. Ha szeretnél részletesebben olvasni arról, mi is van a szétválás hátterében, kattints ide

Forrás: The Architect’s Newspaper
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mégsem zárják be Frank Lloyd Wright híres iskoláját

Mégsem zárják be Frank Lloyd Wright híres iskoláját

2021-ig biztosan maradhat, és keresik a megoldást a hosszú távú finanszírozásra is. 

Bezárják Frank Lloyd Wright építész iskoláját

Bezárják Frank Lloyd Wright építész iskoláját

Az iskolát Wright a feleségével hozta létre, az oktatás nem korlátozódott csak az építészetre és a szerkezettervezésre.

Életre kelnek Frank Lloyd Wright meg nem valósult tervei

Életre kelnek Frank Lloyd Wright meg nem valósult tervei

Egy spanyol építész valósághű fotókat készít a klasszikus építész tervei alapján. 

Hirdetés