Így készült az OPERA Eiffel Műhelyháza címmel egészestés dokumentumfilmet forgatott a Magyar Állami Operaház.

A több mint egy órás film az OPERA új, egyedülálló, 22 ezer négyzetméteres, ezzel az ország legnagyobb alapterületű multifunkcionális komplexumát mutatja be, az építéstől az ünnepélyes megnyitóig, kiemelve a tervezés, az építés, a belső terek, műhelyek kialakulásának folyamatait. Az összeállítást a magazinműsor riporterei, operatőrei által az elmúlt öt év során forgatott anyagokból és vadonatúj felvételekből Ruttner Kata főszerkesztő készítette, Ókovács Szilveszter lektorálta és Szász Attila vágta. 
 

A videóra kattintva megnézhető a teljes film, amely részletesen bemutatja, hogy lett a MÁV egykori Északi Járműjavítójából az ország legnagyobb kulturális intézménye, próba- és játszóhelye, gyártó-és raktárbázisa, beavató- és látogatóközpontja. Az új komplexum Az OPERA intézményi korszerűsítésének, európai első vonalba emelésének legszembetűnőbb fejezete. 
 


A film láttatja a színház- és próbatermeket, részletezi azok funkcióit és technikai felszereltségét, köztük az ország legnagyobb és legmodernebb 400 négyzetméteres zenekari stúdiójával, amely kiváló akusztikájának hála nem csak az OPERA zenekarának ad otthont, hanem egyaránt alkalmas hangfelvételek készítésére, próbákra, de akár kisebb koncertek megtartására is. Plácido Domingo is vett már fel itt lemezt 2020 nyarán, azután sorozatban készültek magyar művek hangi lenyomatai, például az István, a király operaváltozatának felvétele is. 

A filmben látható a komplexum legnagyobb színházterme a Bánffy terem, amelynek zenekari árka emelhető és süllyeszthető, nézőtere bővíthető, vagy akár három perc alatt eltüntethető a falba. A tér legalább 4-5 féleképpen variálható, a zenekari árok felemelésével, a színpaddal egybenyitva pedig akár 1000 négyzetméteresre bővíthető. Így filmstúdiónak, bálteremnek vagy bármilyen rendezvénytérnek is alkalmas, sőt legmodernebb hangrendszerének, hatalmas vásznának, és egy projektornak köszönhetően moziként is funkcionálhat, helyet adva díszes filmpremiereknek. 
 

Az Eiffel megnyitásával már nem csak a belvárosban, díszes falak között, nem csak az opera nagy századának műveit lehet megismerni, hanem a barokk zeneművészet, a XX. századi opera, a kortárs zenés színház és balett világát is. És mindezek kölcsönhatásait. 

A komplexum az előadások mellett különböző izgalmas, kulturális programot is kínál, amelyek között vannak koncertek, ifjúsági foglalkozások, talkshow-k, versestek, mozifilm vetítések, vagy közéleti beszélgetések és az épület minden területe végigjárható az Eiffel Látogatóközpontjának és a Műhely.Titkok kiállításnak köszönhetően. Így az érdeklődök beleláthatnak a színház mindennapi életébe, megismerhetik azt a kemény munkát, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy az előadások megszülessenek. 
 


A csarnokba egy magyar gyártású gőzmozdonyt is beemeltek, ezzel állítva emléket a MÁV-épület százéves múltjának. Az ún. 327-es sorozatú, „a legszebbnek“, „Királynőnek“ is becézett mozdonyból ez az egyetlen fennmaradt példány, sorsa pedig kalandos, mert Trianonnál elcsatolt, majd Jugoszláviából visszakerült, utána hamis sorozatszám mögé rejtették. A műhelyházi múltat nem csak a Mozdonycsarnokba helyezett 327-es „Királynő“ őrzi, de a komplexum Kodály parkjába vitt, 1913-as építésű párja, a Király is, amelynek kazánja éppen a hírhedt 001-es példányból való, amely a biatorbágyi merényletet szenvedte el. 

És az Opera térfoglalása az Eiffel Műhelyházzal nem fejeződött be! 2022 elején újabb 5 nagy próbaterem készül el a komplexum belterületén, a legnagyobb egybefüggően maradt csarnokban, köztük két díszletezhető háziszínpaddal, egy balett-teremmel, egy rendpróba-teremmel és egy zeneteremmel, az Opera nagyjairól elnevezve. Átadásuk után minden infrastrukturális feltétel adottá vált a szakmai minőség még magasabb szintre történő emeléséhez a párhuzamosan készülő produkciók próbaidőszakainak maximális hasznosulásához.
 


De az épület határain kívül is szembetűnő változások jönnek még. Az Opera Campus projekt keretében felújítják a telek hátsó részén lévő állomásépületet, ahol V4 posztgraduális operastúdió nyílik, a Depó fejépületében pedig elhelyezik az Opera gyermekkarának és balettintézetének közös művészeti iskoláját, szaktantermeit, és a valaha volt MÁV iskola sportpályája is velük népesül be. 

Az Opera Campus nem nagyzoló név és terv kíván lenni, hanem valóságos egyetemmé szervezett oktatókomlexum is, ahol még zenekari és énekkari akadémisták, operarendező hallgatók is tanulhatnak majd, 2024 őszétől.

  

 

Raktár, próbaterem, műhely, kamaraszínház. A pesti Operának egyik sem volt, csak csupa bérlemény. Pedig mindez szükségeltetik ahhoz, hogy a megváltozott világban Európa élvonalához visszakapaszkodjon az intézmény. Figyelmet kivívni, közönséget nevelni, kísérletezni, megoldásokat ütköztetni is itt az Eiffelben fog az intézmény: miközben a nagyszínházat ugyanúgy kiszolgálja azzal, hogy az ott színre vitt, jobbára klasszikus előadások minőségét meglétével javítani tudja.  
 

Korábbi cikkünk az Eiffel Műhelyházról ITT olvasható.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Operaláz

Operaláz

Bemutatták a sajtó képviselőinek a megújult Operaház belső tereit.

Utolsóból első – film az Eiffel Műhelyházról

Utolsóból első – film az Eiffel Műhelyházról

Így készült az OPERA Eiffel Műhelyháza címmel egészestés dokumentumfilmet forgatott a Magyar Állami Operaház.

Divat, bioanyagok, maker culture

Divat, bioanyagok, maker culture

Interjú Fodor Cindyvel

Hirdetés