Hirdetés

A terveket a Gutowski Architects készítette.

Új kilátó épül az ipari övezetből lakó- és pihenő övezetté átalakuló a XVI. kerületi Naplás-tó mellett, a Robert Gutowski Architects tervezésével, a Pilisi Parkerdő fejlesztésében.

A városi erdők ökológiai és turisztikai értékének fejlesztése a Pilisi Parkerdő Zrt. egyik kiemelt célkitűzése – írja a szervezet honlapja. A főváros pesti oldalán elhelyezkedő erdőterületek fejlesztési szempontból jelentős potenciállal rendelkeznek, ezért is fontos a XVI. kerületi Naplás-tó környezetébe tervezett új kilátó építése.

A kilátó koncepciójának megfogalmazása során, a helyszín adottságait figyelembe véve, fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Mindezt a XVI. kerületi Naplás-tó mellett, amely terület az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó- és pihenő övezetté.

Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei.

A Naplás-tavi kilátó is a Pilisi Parkerdő városi erdő fejlesztési programjának egyik eleme, amelynek megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé. A kilátó terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indulnak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kilátó a Pilisben, ami évezredes gyakorlatot idéz

Kilátó a Pilisben, ami évezredes gyakorlatot idéz

A pilisszentkereszti Boldog Özséb Kilátó.

Kigyulladt és beomlott a révfülöpi kilátó

Kigyulladt és beomlott a révfülöpi kilátó

Villámcsapás miatt gyulladhatott ki a Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó faszerkezete.

Lombkorona tanösvény

Lombkorona tanösvény

Lombkorona tanösvény Pannonhalmán. 

Hirdetés