Hirdetés

Az első Év kilátója díj nyertese világítótoronyként is funkcionál, a kivilágítását egy új, egyedi lámpatesttel oldották meg.  

A Xántus János Gömbkilátó nyerte meg az idén első alkalommal meghirdetett Az év kilátója pályázatot. A verseny célja, hogy minél többen ismerjék meg és látogassák Magyarország kilátóit, ezzel együtt népszerűbbé váljon a természetjárás és az aktív életmód. A döntőbe olyan kilátók kerülhettek, amelyek az elmúlt 10 évben épültek, vagy jelentősebb felújításon estek át – hasonlóan a Gömbkilátóhoz.

A 165 m magas balatonboglári Várdomb tetején egy különleges szerkezetű kilátó látható. A gömbszerkezetet az 1958-as brüsszeli világkiállítás Atomium szobra ihlette. Ez az alumínium gömb azonban nem mindig volt itt, sőt nem is kilátónak szánták. A gömb az 1960-as évek végén került a Várdomb csúcsára.

A gömb-pavilonnak a bogláriak eredetileg a vendéglátásban szántak szerepet, hangzatos Panoráma presszó elnevezéssel, de hamar kiderült, hogy igazi szerepe kilátóként testesül meg.

A szokatlan alakú, 15 méter átmérőjű gömb, melyet 240 háromszöglemez alkot hamar a közönségkedvenccé vált. Népszerűségét tovább növelte, hogy 2002-ben Zics László építész javaslatára díszkivilágítással látták el, ami az északi partról is könnyen megcsodálható. A díszvilágítást a hat- és ötszögű rácsozat csomópontjaiba felszerelt 100 W normálizzólámpás „hajólámpák” alkották. A 47 pontban világító opálburás lámpatestek a kilátó dobogója fölötti részbe kerültek, lényegében a felső félgömböt világították meg.

A berendezés azonban már régen elavult, többszöri felújítás után sem tűnt még középtávon sem életképesnek, szükségessé vált egy új rendszer kialakítása. Az új díszvilágításra több elképzelés is számításba jött. Egyben azonban minden ötlet megegyezett: színes világítást kell építeni. Felmerült az, hogy nagy teljesítményű fényvetőkkel a gömbön kívülről kellene fényárvilágítással láttatni kompletten a kilátót. Volt olyan elképzelés is, hogy nem a csomópontokat, hanem az összekötő rácsozatot kellene megrajzolni. Sokan azonban ragaszkodtak ahhoz, hogy az eddigi struktúra maradjon meg, azaz a csomópontok belső oldalára kerüljenek az új lámpatestek.

A győztes elképzelésben ez utóbbi kettő egyszerre valósult meg: a csomópontok láttatása mellett az azokat összekötő rácsozat elemeinek megvilágítása is teljesült.

Ez elvileg azt jelentette volna, hogy a csomópontokba opalizált előlapú RGB LED-es pontszerű lámpatestek kerülnek, míg a rácsozatra vonalas kialakítású, ugyancsak opalizált burás RGB LED-es lámpatesteket szerelnek fel. Ennek a beruházásnak mértéke azonban jelentősen túlmutatott az anyagi lehetőségeken.

A dilemmát egy új, egyedi lámpatest megjelenése és a próbavilágításon való jó szereplése döntötte el. Kiderült, hogy a lapos, de hengeres alakú Vivosol lámpatest kétfunkciós tulajdonsága kiválóan alkalmas mindkét világítási igény kezelésére. Ez a lámpatest különleges optikai rendszerének segítségével képes RGB színkeverős, felületet súroló keskeny fénysugarakat kibocsátani (45 vagy 60 fokos szögeltolásokkal), de ezen felül a lámpatest közepén még egy szintén színkeverős RGB körfelületű előlap is található. Ezzel a kettős funkcióval a Lisys-Project saját fejlesztésű lámpateste kiválóan kiszolgálta az elképzeléseket.

A csomópontokba felszerelt lámpatestek opalizált előlapja pontszerűen hangsúlyozta ki a csomópontokat, míg a lámpatestek oldalában hatvanfokos szögeltolással kiképzett ablakokon kisugárzott fénysávok a közbenső rácsozatot súrolták végig.

Természetesen a hálózatot újra kellett építeni mind a táp-, mind pedig a vezérlés tekintetében. A világítási lehetőségek minél szélesebb körű kihasználása érdekében minden lámpatestet, annak is minden sugarát külön vezérelni lehet DMX protokollon keresztül, és programozással bármilyen szín és színváltás előre is beállítható.

Az RGB-s Vivosol-ok teljesítménye 55 W, így a korábbi világítás közel fele teljesítményéért élvezhető a színek nyújtotta show. Egyelőre csak a sötétedés utáni másfél órában lesz két negyedórás színváltásos világítási műsor, míg a további időszakokban fehér színnel világít a balatonboglári kilátó. A világítás hajnalig működik majd, ugyanis a kilátó világítótoronyként is funkcionál. Ezt a szerepét is már jó ideje hiányolták, hiszen a kilátó hónapok óta sötétben állt.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

OCTOGON hunters | A legszebb balatoni borcímkék

OCTOGON hunters | A legszebb balatoni borcímkék

Levadásztuk a legszebb balatoni borcímkéket!

Balaton off-season

Balaton off-season

Még az igazán nyüzsgő nyár beköszönte előtt – de amúgy bármikor máskor is – időzzünk el egy kicsit a szezonon kívüli Balatonon egy Instagram-oldalon keresztül.

Zarándokház Aszófőn

Zarándokház Aszófőn

A Tihanyi Bencések számára tervezett zarándokszállás új épülete szinte láthatatlan.

Hirdetés