A Krizsán András DLA Ybl-díjas építész tervei alapján készülő, 330 négyzetméter alapterületű új templom a tervek szerint 2022-re készül el.

Új evangélikus templom épül a Pest megyei Piliscsabán. Az épület alapkövét Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) elnök-püspöke áldotta meg és helyezte el a közösség elöljáróival pünkösdvasárnap délelőtt.

Fabiny Tamás az alapkőletétel előtt tartott istentiszteleten arról beszélt: minden keresztény templom Isten jelenlétét hirdeti a profán térben. Kiemelte, az új templomnak is helyet adó piliscsabai Béthel Evangélikus Missziói Otthon területe "megszentelt hely" és fontos funkciót tölt be az evangélikus egyház életében, hiszen évtizedek óta "hitmélyítő konferenciák" és egyházi közösségi együttlétek helyszíne.

A rendszerváltás után mivel a településnek nem volt pénze új templomot építeni, a németországi Nürtingenben lévő - az ottani közösség által kinőtt - fa barakktemplomot kapták meg és szállították darabokban Piliscsabára, ahol újra felépítették. A templom azonban elöregedett, az elmúlt években gombafertőzés miatt súlyosan megsérült és menthetetlenné vált, ezért van szükség az új templom építésére. Az új templom nem a terület központjában, hanem a telek szélén, az utcáról jól látható helyen épül fel, közelebb a református és a katolikus templomhoz - tette hozzá Fabiny Tamás.

A templomot tervező Krizsán András Ybl-díjas építész (Modum Építésziroda) ismertette: "láthatóan evangélikus" templomot szerettek volna, ezért kerül a telket határoló utcák kereszteződésébe az épület. Szintén a koncepció része az utcafrontra tervezett fedett, oszlopsorral határolt rész, amely teret ad a templomba érkezőknek és az onnan hazaindulóknak a beszélgetésre. A templomban nemcsak az oltár a fontos, hanem az ilyen átmeneti terek is, ahol a gyülekezet tagjai együtt lehetnek - tette hozzá az építész.

Farkas András (Fidesz-KDNP), Piliscsaba polgármestere pedig arról beszélt, Piliscsaba sokszínű település, ahol mindhárom történelmi keresztény egyháznak eleven közössége van. Azt is mondta, az épülő evangélikus templom szerényen meghúzódik majd, hiszen tornya nem lesz magasabb az utca 120 éves fáinál. Ugyanakkor azzal, hogy az utcafrontra kerül, a gyülekezet szimbolikusan is nyit a tágabb közösség felé. 
   
A Krizsán András tervei alapján készülő, 330 négyzetméter alapterületű új templomban a szakrális tér mellett két terem, teakonyha és mellékhelyiségek is helyet kapnak majd. A beruházás 345 millió forintba kerül, a költségek 70 százalékát a magyar kormány, 30 százalékát a Bajorországi Evangélikus Egyház állja.  A templom a tervek szerint 2022-re készül el.

A látványterveket korábban videón is bemutatta a Modum Építésziroda.


 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ilyen lesz az OSZK piliscsabai Archivális Raktára

Ilyen lesz az OSZK piliscsabai Archivális Raktára

Száz évre tervezett a TSPC Csoport.

Eredeti állapotukban mutatja meg egy GIF a legveszélyeztetettebb építészeti örökségeket

Eredeti állapotukban mutatja meg egy GIF a legveszélyeztetettebb építészeti örökségeket

Fennmaradásukat a háborúk, a természet és a túlzott urbanizáció veszélyezteti. 

Jeles tradíciók és modern gyártás egy cseh borászatban

Jeles tradíciók és modern gyártás egy cseh borászatban

Ezt a kettőt hozza össze a CHYBIK + KRISTOF tervezte Lahofer Borászat.

Hirdetés