Új sorozatunkban mindig egy-egy általunk felkért építésziroda fejti ki a véleményét három kedvenc épületéről – építészek építészekről.

Építészek méltatják kortársaik munkáit, kiemelve a 2021-ben megvalósult három kedvencüket – ez a TOP TRIÓ. Elsőként a LAB5 architects csapatát kérdeztük. Az alapítók, Erdélyi Linda, Gáspár Virág Anna, Dobos András és Korényi Balázs Szent Margit Gimnázium tornacsarnokát, az AU Műhely „Egyedüllét méhekkel” elnevezésű installációját és a Magyar Zene Házát emelte ki az elmúlt egy év építészeti alkotásaiból.
 


1. építész stúdió: Szent Margit Gimnázium tornacsarnoka

„Méltán érdemelt nívódíjat az alkotás. Minimalista megoldás, ami azon túl, hogy nagyszerűen kezeli a lejtős terep adottságait, és érdekes kontrasztot állít a műemlék épülettel – éteri látványt nyújt. Elsőre funkcionalistának tűnhet, de valójában nagyon atmoszférikus. Minket is foglalkoztat az, hogyan lehet az épített és a természetes környezet határán alkotni, amikor egy ház nem egy plusz elem, hanem valahogy a kettő kombinációja, vagy összjátéka. A fő tömeg jelen esetben a Gellért-hegy lejtőjébe süllyesztett, és csak első és ötödik homlokzata van jóformán. Ami a terep felett kiemelkedik pedig olyan elvont, hogy lehetne egy mezőn is, nem csak városi szövetben.”
 

Fotók: Hlinka Zsolt

Korábbi cikkünk a Szent Gellért Teremről ITT olvasható.
 2. AU Műhely: Egyedüllét méhekkel

„Nem klasszikus épület, de ízig-vérig építészeti alkotás volt, még ha csak ideiglenesen is. Talán 2021 legjobban megbánt kihagyása részünkről, nagyon szerettük volna élőben meglátogatni, és erre végül nem került sor. A róla szóló írásokon keresztül is nagyon izgalmasnak tűnik, reméljük, lesz még alkalom hasonló élményre valamikor a jövőben! Aki esetleg nem hallott róla: ez egy olyan installáció volt az OFF-biennálé Budapest keretében, ahol a fedett-nyitott tér teteje egy méhkaptárból állt. A lokáció egy eldugott ösvény melletti titkos pont volt, bár Budapesten, de inkább a természetben, ahol egy órát lehetett előzetes regisztráció mellett eltölteni. A környezet zajaival és a méhekkel, magányosan.”
 

Fotók: AU Műhely3. Sou Fujimoto: Magyar Zene Háza

„Túl a rengeteg viharon, amit a Városliget beépítése gerjesztett, őszintén várjuk a pavilon megnyitását, melyre nemsokára sor kerül! Milyen lesz bent az akusztika? Mennyire folyik egybe a külső és a belső? Hogyan hatnak élőben a hatalmas üvegfelületek? Milyenek a részletek, és milyen a teljes benyomás? ...nemsokára végre a kordonok nélkül! Sokszor elsétáltunk erre, és kíváncsian néztük, ahogy fejlődik az épület. Már most úgy érezzük, hogy igazán könnyed lesz a hatása! Sajnos a tetőlyukak belső borítása szegmenses lett – de reméljük, a többi részlet jól sikerült. Várjuk az első kiállítást, eseményt, vagy látogatási időszakot, és biztos, nem csak egyszer fogunk oda elzarándokolni.”
 

Fotók: Liget Projekt
 

A LAB5 architects-et tizenkét éve alapította négy barát – Erdélyi Linda, Gáspár Virág Anna, Dobos András és Korényi Balázs – a Műegyetemről. A mára 25 fősre bővült, főként építészettel és belsőépítészettel foglalkozó budapesti tervező stúdió mottója: „working on both sides of the wall”. Jelenleg futó munkáik lakóépületek, irodabelsők, középületek és közterek építészeti tervezése. Kelenföldön, a Nagy Diófa utcában, illetve a Corvin sétány zárásaként nemsokára átadásra kerül egy-egy nagy társasházuk. Dolgoznak a felújításra váró Iparművészeti Múzeum belső terein (generál: Vikár és Lukács Építész Stúdió), a Richter új központi irodáján (generál: ZDA-Zoboki Építésziroda) és az RTL Klub új főhadiszállásán is (építész: TIBA Építész Stúdió), ez utóbbi a MÉMOSZ-székházban fog megépülni.

Fotó: Krulix Fényképészet


A LAB5 ajánlására a sorozat következő részében az AU Műhelyet kérdezzük kedvenceiről.

 

Lab5 architects | Web | Facebook | Instagram 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Futurisztikus üvegmúzeumot tervezett Budapestre a LAB5

Futurisztikus üvegmúzeumot tervezett Budapestre a LAB5

A LAB5 ambiciózus épületterve Bohus Zoltán szellemiségét örökíti tovább. 

Borjúvásárcsarnokból loft iroda Pesten

Borjúvásárcsarnokból loft iroda Pesten

Az 1927-ben épült Máriássy Ház újjászületése.

Rangos elismerés a Skanska Magyarország központjának belsőépítészetéért

Rangos elismerés a Skanska Magyarország központjának belsőépítészetéért

German Design Award díjat nyert a Nordic Light irodakomplexumban található iroda.

Hirdetés