Új sorozatunkban mindig egy-egy általunk felkért építésziroda fejti ki a véleményét három kedvenc épületéről – építészek építészekről.

Építészek méltatják kortársaik munkáit, kiemelve a 2021-ben megvalósult három kedvencüket – ez a TOP TRIÓ. Ezúttal az Architecture Uncomfortable Workshop (AU Műhely) csapatát kérdeztük. Szederkényi Lukács és Ghyczy Dénes Emil két családi házat és Bene Tamás Tisza-tavi lakóhajóját emelte ki az elmúlt év építészeti alkotásaiból.

A bizalom az építész és a megrendelő között nagyban meghatározza a végeredményt, talán a legfontosabb összetevője ennek a bonyolult kapcsolatnak. Az anyagokkal és a nem szokványos megoldásokkal való kísérletezés egy ilyen bizalmi viszonyban tud igazán megvalósulni, ezért két olyan munkát választottunk, ahol a bizalom az építész és a megrendelő között a lehető legerősebb, mikor a kettő egy és ugyanaz, valamint egy olyat, ahol a nem szokványos funkcióból adódóan ez a viszony eleve erős kellett hogy legyen.


1. Családi ház | DMB műterem 

„A DMB műterem egyik alapítója, Falvai Balázs saját magának és családjának tervezett, majd részben saját kezűleg épített családi házat egy viszonylag kicsi budai telken, melynek telepítését – a különleges terepadottságok és telekforma nehézségeinek ellenére – szerintünk jól oldotta meg. A házba belépve szembetűnő az egybefüggő terek mérete és a nyers, őszinte anyaghasználat. Olyan, mintha a ház sokkal nagyobb lenne belül, mint azt kívülről gondolnánk. A durva színezett vakolatot többek között az építész saját kezűleg készítette, ezzel is hozzájárulva a ház természetes jellegéhez.”

Fotók: Falvai Balázs
 2. Családi ház | Szacsvay Gergely (helyiiroda) 

Szacsvay Gergely (helyiiroda) egy, a 60-as években épült családi ikerházat alakított át, melyben az építész felnőtt és családi örökségként megkapott, ami szintén egy nagyon jó példája annak, hogy egy épületet szépen, lassan hogyan kell saját kezűleg, kortárs módon felújítani. Az évek óta tartó folyamatot végigkísérve jól kirajzolódik a változó igényekre adott szerkezeti és anyaghasználati megoldásokban az a fajta építészeti koncepció, amely szerint az egységes, az egész épületen végigvezetett gondolat helyett az építész inkább az egyes problémák egyedi megoldásaira és a különböző terek, szerkezetek saját karaktereinek kialakítására törekedett. Az egyes befejezett szakaszok után, ahogy folyamatosan változott az összkép, olyan érzés volt Gergőnek és családjának, mintha mindig egy új házba lépnének be. Bár a felújítás során olcsóbb anyaghasználatra törekedett, a térben sokszor megjelennek kiemelten fontos helyek – a konyhapultot például hajlított vörösréz lemezzel fedték le.”

Fotók: Szacsvay Gergely
 3. Sneci – Lakóhajó a Tisza-tavon | Bene Tamás 

Bene Tamás egy hajó átalakításával olyan mozgó lakhelyet tervezett egy fiatal párnak a Tisza-tóra, ami bár 2020-ban készült, nekünk tavaly keltette fel a figyelmünket. Ez a nem szokványos munka azt az állandó dilemmát feszegeti, hogy a megrendelők azért nem bíznak meg egy építészben, mert még nem csinált olyat. Hát Bene Tamás még nem csinált ilyet, de láthatólag megbíztak benne és ez látszik is az elkészült alkotáson, amit a barátokkal és a megrendelőkkel közösen építettek meg. Ez a hozzáállás számunkra példamutató – egy olyan viszonyt feltételez, ami ritka a mai gyakorlatban.”

Korábbi cikkünk a lakóhajóról ITT olvasható.
Fotók: Máté Balázs

 

Az AU Műhely egy budapesti építész iroda. Különböző léptékű kísérleti műhely munkáink nagy hatással vannak építészeti gondolkodásmódunkra és tervezési folyamatainkra. Fontos számunkra, hogy megértsük és újra gondoljuk a kortárs népi építészetet, valamint figyeljük, hogy az ember kényelmi állapota hogyan viszonyul valódi igényeihez és szükségleteihez.


Az AU Műhely ajánlására a sorozat következő részében a DMB műtermet kérdezzük kedvenceiről.

 

Architecture Uncomfortable Workshop | Web | Facebook | Instagram | Vimeo
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

TOP TRIÓ | Péterffy Miklós / Péterffy + Dőry

TOP TRIÓ | Péterffy Miklós / Péterffy + Dőry

TOP TRIÓ elnevezésű sorozatunkban mindig egy-egy általunk felkért építésziroda fejti ki a véleményét három kedvenc épületéről – építészek építészekről.

TOP TRIÓ | Török Áron / OPEN WORKS

TOP TRIÓ | Török Áron / OPEN WORKS

TOP TRIÓ elnevezésű sorozatunkban mindig egy-egy általunk felkért építésziroda fejti ki a véleményét három kedvenc épületéről – építészek építészekről.

TOP TRIÓ | Larix studio

TOP TRIÓ | Larix studio

TOP TRIÓ elnevezésű sorozatunkban mindig egy-egy általunk felkért építésziroda fejti ki a véleményét három kedvenc épületéről – építészek építészekről.

Hirdetés