Egy fiatal pár lakóhajója.

Réka és Balázs Budapest belvárosában laknak egy kis lakásban. Fiatalok, sok baráttal és munkakapcsolattal. 2019 októberében kerestek meg az ötletükkel, hogy szeretnének egy kis lakóhajót a Tisza-tóra. Az elképzelésük lényegében a térség szeretetéből, valamint az iránta érzett mélyebb megismerési vágyból adódott. Egy olyan nyaralót képzeltek el, ami nem helyhez kötött, ugyanakkor a helyszín tág értelmében mégis adott, esetükben maga a táj.

A hajó azóta a Designboomon is felbukkant, mi viszont idézzük fel cikkünket az Octogon 163-as lapszámából!

A hajótest, valamint a felépítmény szerkezete alumíniumból, a kültéri elemek gyalult vörösfenyőből készültek.

A Tisza-tó nem más, mint egy hatalmas, mesterséges vízi műtárgy, melyet a Tisza tölt meg élettel. Építészként nagyon érdekes helyzet egy olyan belakható tér kialakításán gondolkodni, melynek nincs konkrét „talajfogása”. A járművek értelme – primer funkciójukat tekintve – a közlekedésben van, de egy ilyen kompakt lakótér mozgása azt a célt szolgálja, hogy a hajóban tartózkodók minél közelebb tudjanak kerülni ennek a környezetnek az atmoszférájához – már ha a természetnek van atmoszférája. Mindenesetre a hajóval szinte bárhol lehetőségünk nyílik időt tölteni, enni-inni, aludni és felébredni, összemosva személyes énünk határait a természettel. Ennek a vízi vidéknek nemcsak az élővilág tekintetében van különleges karaktere; a folyóhoz kötődő épített környezet is meghatározó. Ez a karakter, úgy tűnik, azoknak a tevékenységeknek köszönhető, melyek organikus módon alakítják a vízparti kunyhókat és csónakokat, hajókat. A „tevékenység” háttérbe szorítja a tervezettséget és az esztétikai spekulációkat, életre hívva a sponteanitást, ami egy őszinte, mímelhetetlen környezetet eredményez.

A belső tér jellemző anyagai: hőkezelt nyárfa, vörösfenyő, alumínium, szürke rétegelt lemez, bivalybőr.

Az aktív természeti közegnek kitett és folyamatos gondozást igénylő építmények hasonló jegyeket mutatnak a természeti környezettel: esztétikai minőségüket tekintve semmi sem kiemelhető, a szépség a jellegben, a rendszerben van. Olyan hajót igyekeztünk tervezni, ami képes ebbe a fogadóközegbe tagozódni, és része lenni ennek a tájnak. 

A tervezés és a megvalósítás éve: 2020 tavasza 
Az alkotók: BENE TAMÁS, CSOKNÁDI MIHÁLY,
EKE DÁNIEL, VASS-EYSEN ÁRON,
LUKÁCS ANNA, BEKE ANDRÁS, BENE MARCI,
EKE TAMÁS, EKE MAGDALÉNA, GÁLVÖLGYI ANETT, MIOVÁC MÁRTON, ZÉTÉNYI ZSÓFI, 
BÁN MÁRTON, BODONYI ZOLTÁN, LÁSZLÓ GERGŐ, NESZMÉLYI RÉKA, MÁTÉ BALÁZS 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Látványos fejlesztések Tiszafüreden

Látványos fejlesztések Tiszafüreden

Elkészült Tiszafüred új főtere és a Tisza-tó legnagyobb játszótere

Úszófalu épül a Tisza-tavon

Úszófalu épül a Tisza-tavon

A cölöpökön álló, négy évszakos házból idén júniusra tíz készül el az Abádi Kikötőben.

Vízigarzon a Tisza-tavon

Vízigarzon a Tisza-tavon

Egy fiatal pár lakóhajója.

Hirdetés