És tízéves az építész szellemi hagyatékát ápoló Makovecz Imre Alapítvány.

Tíz éve, szeptember 27-én hunyt el Makovecz Imre, akinek örökösei tíz éve hívták életre a Makovecz Imre Alapítványt, melynek missziója, hogy az építészi-tervezői és szellemi hagyaték megismerésében, megértésében segíteni. Most megkezdi működését a Makovecz Központ és Archívum „kutatóállomása”, amely bárki számára elérhetővé teszi a hagyaték már digitalizált, feldolgozott részét. Az évforduló alkalmából kínálnak összesen nyolc tematikus kiállításból álló csomagot, melyet kisebb településektől nagyobb galériákig adnak kölcsön. A Magyar Nemzeti Múzeummal együttműködésben az évforduló napján avatnak egy installációs oszlopot a Vigadó előtt, amely néhány hét budapesti jelenlét után kívánság szerint bármely nagyobb város illusztris terén felállításra kerülhet. A jubileumról a Makovecz Központ és Archívum épületében is megemlékeztek, szeptember 27-én avatták fel Makovecz Imre első, restaurált faépületét, amely műtárgyként a Makovecz Ház kertjében kap helyet.

Makovecz Imre 2011. szeptember 27-én távozott el, a „nemzet építésze” halálát követően az örökösök a Makovecz Alapítvány létrehozását kezdeményezték, kifejezetten azzal a céllal, hogy azon túl, hogy a hatalmas életművet rendszerezzék és kutathatóvá – közkinccsé tegyék, de a jelen lévő, élő szellemiség megismerésében és megértésében segítséget nyújtson.  Ennek jegyében működteti a Makovecz Házat, szervez kiállításokat, ad ki könyveket, támogat fiatal építészeket és alkotókat.

Az alapítvány működése megkezdésekor célul tűzte ki, elkészítik annak a digitális adatbázisnak az alapjait, mely tartalmazza, rendszerezi és kutathatóvá teszi Makovecz Imre összes birtokukban lévő terveit, grafikáit, írásait, tárgyait, valamint hang- és videofelvételeit. Ennek köszönhetően az évforduló alkalmából megkezdi működését a Makovecz Központ és Archívum „kutatóállomása”, hozzájárulva ezzel az építész szellemiségének és az organikus gondolkodásának tovább-örökítéséhez.

A jubileum alkalmából a visszatekintés helyett az aktív cselekvés programja jegyében készült el a tematikus kiállítási anyagok, melyek a vidéki településekre juttatják el a szellemiséget képviselő tárlatot. Hét különböző tematika szerint készült kiállítási anyag, melyek az érdeklődő intézmények által kölcsönözhetőek.

Az első tematikus tárlat a Dombóvári Művelődési házban rendezett kiállításon mutatkozott be nemrégiben. Az „Ami megtörténhetett volna…” (meg nem épült épületek), Angyalok, Atlantiszi rajzok, Családi házak, Építés szavai, Művelődési épületek, Templomok és Tornyok kiállítási anyagok mindegyike tizenöt-huszonöt tablóból, valamint a tárlathoz szervesen kapcsolódó makettből áll.

Az oszlopavatás

A másik vándor-projekt a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen életre hívott oszlop-installáció, amelyet szeptember 27-én 15.00 órakor avattak fel ünnepélyes keretek között a Vigadó árkádja alatt. A Makovecz Imre épületeit kép- és videoanyaggal bemutató installáció egy hónapig lesz látható, majd útjára indítják, hogy az ország számos településén kiállítsák. Az oszlop-installáció előhangja annak a Makovecz Imre építészetét bemutató kiállításanyagnak, melyet az ősszel mutatnak be a Magyar Nemzeti Múzeum kültéri kiállító felületein.

A jubileumi évfordulóról a Makovecz Központ és Archívum épületében is megemlékeztek, szeptember 27-én avatták fel Makovecz Imre első, restaurált faépületét, amely műtárgyként a Makovecz Ház kertjében kapott helyet. Az eredeti terv 1972-ben készült a Pilisi Parkerdő Gazdaság megbízásából, az építész egy sorolható egységekből álló családi szállásépületet tervezett Pilismarótra. A tervek elkészülése után a megrendelő úgy gondolta, hogy az épület nem kivitelezhető – ennek cáfolataként Makovecz Imre saját telkén építette meg annak két elemét. Ezen épületek egyikének még felhasználható alkotóelemeinek beépítésével született újjá ez az alkotói korszakhatárt szimbolizáló házacska.

A restaurált faépület

Az Alapítvány az eddigi tíz évében készült egy rendkívül összetett és informatív honlap; kiadott nyolc könyvet (kiadás előtt áll további öt) és évek óta tematikus naptárakat is készített. Létrejött a Makovecz Útvonalak rendszere. Az Alapítvány közreműködött hat hazai és 12 külföldi kiállítás rendezésében és kivitelezésében. A Magyar Művészeti Akadémiával együttműködésben létrehozta és működteti a Makovecz Központ és Archívumot; digitalizálta és rendszerezi a teljes életművet; közreműködik a Magyar Kormány Makovecz Programjának keretében megépülő és megújuló épületek szakmai felügyeletében; továbbá Ösztöndíjjal támogatja a fiatal építész generációt, és támogatja a szerves építészeti oktatási tevékenységek minden formáját.

További információ a makovecz.hu oldalon.
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Makovecz-tervezte templomot avattak Temesváron

Makovecz-tervezte templomot avattak Temesváron

A református központban közösségi- és kiállítótereket, és kamarakoncertek megtartására alkalmas termet is kialakítottak. 

A négyzet és a kör fölényes győzelme | METU X OCTOGON

A négyzet és a kör fölényes győzelme | METU X OCTOGON

Dr. Toldy Gábor építész, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójának írása az OCTOGON online márciusi, Formák az építészetben tematikája kapcsán.

Körjáték

Körjáték

Óvodák Japánból.

Hirdetés