Építészeti szótár a makoveczi életmű kulcsfogalmaihoz

2021. június 10-én délután, az óbudai Kobuci kertben került sor a Szubjektív Makovecz Jegyzetek című kötet bemutatójára. A könyv eredetileg a 2020-ra tervezett Hello Wood Építész Mustra építészeti alkotótáborának egyetemi oktatási segédanyagaként készült, a Makovecz Imre Alapítvány támogatásával jelent meg.

A kerekasztal beszélgetést Pozsár Péter építész (a Hello Wood társalapítója) vezette. A szerzők közül jelen volt Beke Márton művelődésszervező (Közös Pontok), Haba Péter művészettörténész (MOME), Fekete Nóra építész (Hello Wood), Smiló Dávid építész (Paradigma Ariadné), illetve Csernyus Lőrinc építész (Makovecz Imre Alapítvány). A. könyvbemutatón az is kiderült, hogy hamarosan várható a kötet angol fordítása

 

A kötetet  Martinkó Józsefnek az OCTOGON 164-es (2020/8-as) számában megjelent kritikájával ajánljuk.

“Mit jelent az, hogy …?”

 

Érdekes műfaji újítással rukkolt elő az építészeti építőtáborok koncepcióját a 21. századba sikeresen átmentő Hello Wood kollektíva. Ráadásul nem kizárólag a Szubjektív Makovecz Jegyzetek című kötetük tartalmi koncepciója figyelemreméltó, hanem maga a könyvtárgy, a könyv tipográfiai, tördelési és kötészeti rendszere is. Kezdjük ez utóbbival. Szőke Gergely grafikus nem pusztán egy terepen, (építő)tábori körülmények között is strapabíró könyvet, jegyzet-, és vázlatfüzetet alkotott, hanem sikerült megidéznie a digitális kor előtti cianografikus (Sir John Herschel, 1842) eljárással készült blueprintek, tervrajzok, vagy később az indigóval, stencilgéppel sokszorosított műleírások világát is. Így a könyv már külalakjában időutazásra hív a hetvenes, nyolcvanas évek építészeti félmúltjába, ami - valljuk be - Makovecz gondolati értelemben leggazdagabb, intellektuális színvonalában kikezdhetetlen, a jelenben is fontos tanulságokkal, üzenetekkel bíró alkotói korszaka. A múltidézés eme kifinomult, korfestő designnarratívába történő kifejtése kitűnően illeszkedik a kötet tartalmi intenciójához, amit előszavában Wesselényi-Garay Andor az Y generáció fiataljainak szánt “lexikonformátumként”, “hálózatosan” építkező értelmező szótárként, egyfajta fogalommagyarázó gyűjteményként határoz meg. A rövid, tömör szócikkeket jegyző öt szerző arra vállalkozik, hogy az életmű kulcsfogalmait (antropozófia, épületlény, organikus, szerves, élő építészet, jin-jang, kettős középpontú spirál stb.), illetve kulcsműfajait (faluházak, csárdák, nyaralók, ravatalozók, templomok, áruházak, stb.), valamint performanszait, médiumait (Magyar Művészeti Akadémia, Visegrádi táborok, Minimáltér pályázat, Országépítő, népművelés, stb.) gyűjtse egybe azzal a céllal, hogy a Makovecz életműről, a szellemi hagyatékról folyó diskurzust definiált szellemi, referenciális, szemantikai és nyelvi mederbe terelje. Olyan segédletet kapunk tehát, ami az "építőtáborok" résztvevői számára a közös fogalmi rendszer használatát segíti elő. Pozsár Péter és WGA kötetkoncepciója végső soron egy-egy alkotóközösség, közösen alkotó építészhallgatók sikeres belső kommunikációját alapozza meg. A könyvet használóban talán csak egyetlen hiányérzet fogalmazódik meg. Ez pedig nem más, mint a posztmodernről szóló szócikk hiánya, ami azonban saját kútfőből a könyv utolsó, vonalazott, jegyzetelésre felhívó részében talán pótolható. “Mit jelent az, hogy posztmodern?”
(OCTOGON 164.)

IMPRESSZUM
Szerzők: Beke Márton, Fekete Nóra, Haba Péter, Masznyik Csaba, Smiló Dávid
Előszó: Wesselényi-Garay Andor
Koncepció: Pozsár Péter, Wesselényi-Garay Andor
Grafikai tervezés: Szőke Gergely
Felelős kiadó: HELLO WOOD Kft.
Szerkesztés: Fekete Nóra, Mihály Kamilla 
Korrektúra: Farkas Anita
Nyomdai munkálatok: BPZines
Hello Wood Board: Huszár András, Pozsár Péter, Ráday Dávid, Tóth Krisztián
Fotók: Darab Zsuzsa

Képek forrása: Hello Wood, fotó: Szécsi Noémi
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Pályázz a diplomamunkáddal és nyerj! | Hello Wood Diplomadíj

Pályázz a diplomamunkáddal és nyerj! | Hello Wood Diplomadíj

A határidő: szeptember 30., szombat éjfél

Most tényleg a Marson landolt a Hello Wood Pebble podja

Most tényleg a Marson landolt a Hello Wood Pebble podja

Poligonális kabin marsi környezetben

Szeretlek, gyűlöllek, elhagylak, maradok | Fülszöveg by Hello Wood

Szeretlek, gyűlöllek, elhagylak, maradok | Fülszöveg by Hello Wood

Varga Anikó, a Hello Wood belsőépítész tervezőjének könyvajánlója

Hirdetés